TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbapplikationer

Har du bytt från Google Reader än – och till vad?

Skribent:
Publicerad: , 15:35
Respons: 9 kommentarer

Google Reader - alternativDet var rätt många upprörda känslor när Google meddelade att man tänker släcka ner Google Reader från och med 1 juli 2013. Vi är många som använder RSS-läsaren för att följa bloggar och nyhetssajter, så om du vill fortsätta att läsa nyheter via RSS börjar det dra ihop sig för att hitta en ny läsare.

Tacksamt nog finns det flera RSS-läsare att välja mellan. NetVibes och NewsBlur är två tjänster som påminner en del om Google Reader, med möjligtvis snyggare design. Ett tredje alternativ är Feedly, som har lockat väldigt många användare från Reader. Och en svenskutvecklad tjänst är Bloglovin, vilken dock är lite annorlunda.

När jag i mitten av mars loggade in på mitt konto hos Google Reader möttes jag av ett kort meddelande om att tjänsten kommer att läggas ner den 1 juli. Jag postade ett blogginlägg om det och fick en hel hög med kommentarer från läsare som uttryckte sitt missnöje.

Feedly - RSS-läsare

Frågan är om du har flyttat till en ny läsare än, eller om du (liksom undertecknad) ännu inte fått tummen ur och förmodligen inte gör det förrän i sista sekund. Tack och lov finns det som sagt en del att välja mellan. Feedly skrev i sin blogg att man bara 48 timmar efter att Google gjort nerladdningen offentlig fått en tillströmning av 500000 användare.

NewsBlur kräver betalt

Feedly fungerar dock annorlunda än Google Reader, och siktar mer på att leverera en snyggare presentation av nyhetsflödet. Vill du däremot ha en tjänst som påminner om Reader ska du testa NetVibes och NewsBlur.

Uppdatering: NewsBlur verkar tillfälligt har stängt ner gratisversionen på grund av ”overwhelming demand”. Du behöver därför skaffa Premium-tjänsten, till priset från $24 per år.

Alternativ till Google Reader

En tjänst som blivit rätt omskriven är The Old Reader, som starkt påminner om Google Reader. Jag ska ta en titt på denna och återkomma i ämnet snarast.

Jag nämnde Bloglovin, en svenskutvecklad tjänst som på sätt och vis är en RSS-läsare. Den kräver dock att bloggar ansluter sig till tjänsten, så att användarna kan prenumerera på dem. TkJ.se finns så klart på Bloglovin och du börjar prenumerera på bloggen här.

Vilken tjänst har du valt – om du flyttat?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

9 kommentarer

 1. iHanna2013-05-15 at 19:51Reply

  Jag använder Feedly, både som app på mobilen och på datorn och det funkar utmärkt och synkar än så länge med google reader. Förstår inte riktigt vad du menar med att det inte funkar som reader, jag använder det på precis samma sätt och hoppar till och med mellan inläggen med samma snabbkommandon… (J för nästa) etc. :-) Man kan välja om man vill ha det kronologiskt inlägg för inlägg eller lite ”snyggare” som en layout med fyrkanter.

 2. Saskia Nordenstråle2013-05-13 at 11:33Reply

  Har egentligen samma fråga som Seabaz… Om jag kör med Feedly och ser mina reader prenumerationer där. Kommer jag att kunna läsa dem även när Google stängt reader?

 3. Nicklas Jarnesjö2013-05-12 at 19:24Reply

  Jag har testat dom alla och jag fastnade för The Old Reader som påminner jättemycket om vad det är just tänkt att göra att efterlikna Google Reader i ett tidigt stadie.
  Fungerar alldeles utmärkt och är precis vad jag är ute efter.

 4. Margith2013-05-10 at 18:09Reply

  Jag har bytt till The Old Reader. Den liknar Google Reader mest av de läsare jag kollat på. Bloglovin tyckte jag inte alls om.Det enda minuset är att TOR inte har en app – än – men den funkar ändå bra att läsa på mobilen.

 5. Anders Olausson2013-05-10 at 16:55Reply

  Jag har gått över till Feedly. Testade Netvibes och den är åt helsike för långsam för min smak. Betala har jag inte lust med så där försvann Newsblur. Skall kanske ta och testa The Old Reader men Feedly gör nästan allt jag har behov av.

 6. Kg Gripson2013-05-10 at 16:49Reply

  Har aldrig använt Google Reader-vad är det?

 7. Andreas Andersson2013-05-10 at 16:34Reply

  Feedly jobbar på en egen backend-lösning som ska likna den som Google reader erbjuder idag. Tanken är att den ska börja användas när googles stänger ner och användarna ska inte märka någon skillnad.

  Och att Feedly är lite annorlunda emot reader som artikeln säger håller jag inte riktigt med om. Jag har bara ändrat några inställningar och nu fungerar det likadant för mig. Lista med nyheterna, dom markeras som lästa när man öppnar dom och man går till nästa olästa med tangenten J. Däremot så ser det väldigt annorlunda ut om man inte ändrar några inställningar.

  • Seabaz2013-05-11 at 12:19Reply

   Svarade du på mig där? Jag behöver alltså inte oroa mig (förhoppningsvis)… ?
   Jag gillar att Feedly funkar i telefonen också, och att den känner av vad jag läst och inte läst över hela nätverket :)

 8. Seabaz2013-05-10 at 15:55Reply

  Kör med Feedly nu… Inte alls nöjd från början, men har redan vant mig.
  Är dock lite orolig över hur det funkar med synken. Den synkat ju med min gamla reader. Vad händer när de stänger helt?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.