TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Produkttest

Camtasia 7.1 – Proffsverktyg för skärminspelning

Skribent:
Publicerad: , 10:00
Respons: 2 kommentarer

camtasia-testVill du skapa utbildningsvideo där du visar vad du gör på skärmen – exempelvis för programvaror och annat – är TechSmiths Camtasia Studio en väldigt bra och avancerad programvara. Camtasia 7.1 lanserades för ett tag sedan och jag har provkört det en del.

Om du vill börja skapa videoguider, tutorials, för programvaror, operativsystemet eller Internet, är Camtasia ett ypperligt val. Det ger dig en helhetslösning som är lätt att använda samtidigt som det innehåller tonvis med finesser.

TechSmith Camtasia Studio 7.1 riktar sig mot dig som vill skapa videofilmer med vad du gör på din skärm som utgångsläge. Du spelar helt enkelt in allt du gör på skärmen, och du kan även välja att samtidigt spela in ljud från mikrofonen och dessutom även video från din webbkamera.

Det finns idag ett flertal gratisprogram som låter dig spela in skärmhändelser, men det som skiljer Camtasia från exempelvis CamStudio, är hur du arbetar med filmklippen. Medan CamStudio bara sparar en videofilm, innefattar Camtasia hela redigeringsbiten för att klippa och bygga ihop din färdiga video.

camtasia-fullscreen

Allt från YouTube till DVD

Som regel spelar du inte in allting på en gång, utan gör flera videoklipp som du sedan redigerar till att bli en komplett film. Resultatet kan du välja att spara som allt från lågupplöst webbvideo, till YouTube HD och DVD-filmer. I och med version 7.1 tillkommer även möjligheten att skapa videofilmer avsedda att spelas upp på Apple iPad.

Camtasia spelar in antingen hela skärmen eller ett visst område. Ofast är det bäst att spela in hela skärmen. Det fina med ett professionellt verktyg som Camtasia är att du kan redigera så mycket efteråt.

camtasia-inspelning

För att ta ett exempel sparar Camtasia muspekaren fristående från skärminspelningen, vilket gör att du kan applicera effekter på muspekaren efteråt. Du kan välja att området runt muspekaren ska blinka när du klickar med vänster musknapp, till exempel.

Vidare kan du zooma och panorera i själva skärminspelningen. Därför kan du spela in hela skärmen, även om du bara vill visa en liten del av det senare. Genom att zooma och panorera kommer din film att se betydligt mer professionell ut, jämfört med om bilden vore statisk.

camtasia-pan-zoom

Du kan lägga till övergångar mellan dina klipp, och det går att lägga på objekt av alla möjliga slag för att markera specifika områden.

Gör en personligare video

Ett sätt att göra dina videofilmer mer personliga är att även ha med en video på dig själv. Det går fint med hjälp av funktionen PIPPicture In Picture. Här kan du enkelt lägga in till exempelvis en videoinspelning från din webbkamera.

camtasia-pip

I likhet med ordinära videoredigeringsverktyg arbetar du med en tidslinje, eller timeline, där du kan lägga in exempelvis bakgrundsmusik, berättarröst och så vidare.

camtasia-timeline
image-11354

Din video bör inledas med en titel, där du skriver vad videon handlar om och förslagsvis en länk till din hemsida – om du ska publicera videon på YouTube eller någon annan liknande sajt. För detta ändamål finns Title Clips, ett lättanvänt verktyg för att skriva en titelbild.

Ett verktyg för proffs

Är du ute efter att skapa professionella utbildningsfilmer, är Camtasia ett väldigt bra val. Det finns numera även för Mac. Programmet är avancerat men det är ändå rätt lätt att komma igång med. Mycket är självförklarande.

Prislappen ligger på drygt 2000 kronor, och det tycker jag att det är värt. Programmet är en väldigt bra helhetslösning för att skapa utbildningsfilmer om mjukvara, Internet och annat du kör i datorn.

Besök TechSmiths hemsida.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

2 kommentarer

  1. Johan2010-12-04 at 08:29Reply

    Jag har arbetat med Camtasia mycket senaste åren och producerat både videolektioner till universitet och interna utbildningar till stora svenska företag. Precis som du säger är Camtasia ett profesionellt verktyg, men din ”recension” är rätt ensidig. Du nämner inget om alla de buggar som finns, eller den dåliga flash-komprimeringen, eller att programmet blir otroligt segt efter att man har redigerat samma projekt ett tag eftersom Camtasia ackumelerar all sparad data.

    Camtasia är på det stora hela ett bra program men man får tänka på att det är en hybrid mellan inspelning och redigering. Det betyder att det inte glänser på något av områdena. Man kanske borde nämna detta i en recension, eller var det bara reklam? ;)

  2. Tweets that mention Camtasia 7.1 – Proffsverktyg för skärminspelning -- Topsy.com2010-11-26 at 10:29Reply

    […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and Gotlandsenahand, Per Olof Arnäs. Per Olof Arnäs said: @kjllut http://bit.ly/dFr8C4 […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.