TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto

Canon EOS M – smidig digital systemkamera i miniformat

Skribent:
Publicerad: , 12:05
Respons: Skriv en kommentar!

Canon EOS MCanon EOS M är den första så kallade kompakta systemkameran från tillverkaren. Systemkameror i mindre format har blivit populära, och det finns flera modeller från andra tillverkare, men det är först nu som Canon bestämt sig för att bredda sin EOS-serie med en liten modell.

Med EOS M riktar sig Canon mot den grupp användare som gärna vill ha en digital systemkamera men som tycker att de vanliga modellerna är för klumpiga. En kompaktmodell av typen EOS M erbjuder samma funktionalitet som en ordinär systemkamera, men har helt enkelt en mindre form. Och faktum är att det kan vara väldigt positivt. Samtidigt är systemkameror inte något för alla användare.

Av egen erfarenhet kan jag säga att den enda nackdelen med en ordinär digital systemkamera, är dess storlek. Jag har en väldigt tidig modell, en Nikon D70, som är stor och tung. Det gör att jag sällan tar med mig den, eftersom det blir ett så stort projekt. Som far till två småbarn har jag redan en del att kånka på.

Istället blir det att jag antingen tar med en kompaktkamera, alternativt förlitar mig på mobilkameran. Bildkvaliteten blir sålunda inte den samma. En annan svaghet med dessa kameror är att de inte är speciellt snabba. Om du vet hur det är att fotografera barn, så vet du att uppstart, autofokus och väntetid mellan bilderna innebär förlorade moment.

Om du fotar mycket med din digitalkamera, kan du läsa min artikel Så tar du bättre digitalfoton med din iPhone. Rubriken till trots fungerar de flesta av tipsen till alla mobilkameror.

Riktig systemkamera – fast mindre

Canon EOS M är en lösning på detta praktiska bekvämlighetsproblem. Kamerahuset mäter cirka 109 x 67 x 32 millimeter och väger in på strax under 300 gram. Till detta kommer objektiv.

Canon EOS M baksida

Bildsensorn är en CMOS som mäter 22,3 x 14,9 millimeter, och som tar bilder i cirka 18 megapixlar (upp till 5184 x 3456 pixlar). Bildprocessorn är en Digic 5. Kameran klarar upp till 31 autofokus-punkter och har funktioner för exempelvis ansiktsigenkänning för automatisk fokusering. Slutartider på 30-1/4000 sekund, och ISO-värden på 100-12800.

Förutom att ta stillbilder kan du även spela in video i Full HD-format (1920 x 1080 pixlar, cirka 30 bilder per sekund). LCD-skärmen på baksidan är på 3 tum och är tryckkänslig för hantering av menysystemet. Gränssnittet finns i svensk översättning. Det finns kontakter för USB 2.0, Mini-HDMI samt ljudingång för extern mikrofon. För lagring används minneskort av typen SD/SDHC/SDXC.

Canon EOS M topp

Kompletta specifikationer hittar du på Canons hemsida.

Canon EOS M kan köpas i färgerna svart, vit, röd eller silver, och tillsammans med ett objektiv (18-55 mm f/3.5-5.6) och blixten Speedlite 90EX, har den ett rekommenderat pris på 9000 kronor.

Canon EOS M

Ultrazoom istället för systemkamera?

På grund av den mindre storleken på kameran, kan du inte använda vanliga EF-objektiv utan att först skruva på en adapter. Canon EOS M använder sig av objektiv av standarden EF-M, som alltså är mindre. I dagsläget finns det bara två EF-M-objektiv; EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM (zoom) respektive EF-M 22mm f/2 STM (vidvinkel).

Huruvida det kommer fler objektiv beror på intresset. Om du inte är intresserad av att skaffa fler objektiv att välja mellan, skulle jag rekommendera att du istället överväger en digitalkamera av typen ultrazoom. Dessa tar foton av hög kvalitet och har ett fast objektiv som ofta ger ordentlig med zoom.

Ultrazoom är segmentet mellan kompaktkameror och systemkameror, och för många användare passar dessa bättre än systemkameror. Prisbilden är betydligt lägre, och bildkvaliteten är som regel klart högre än kompaktkamerorna eftersom objektivet är mycket bättre.

Micro Four Thirds-standarden har större utbud

Canon EOS MAtt kunna byta objektiv är ett av de främsta skälen till varför man skaffar en digital systemkamera. Idag finns som sagt bara två objektiv av standarden EF-M, även om det via en adapter går att skruva på normalstora EF-objektiv.

Om du är ute efter en digital systemkamera i litet format, och har planer på att investera i ett par olika objektiv, finns det ett större utbud inom Micro Four Thirds – en standard som tagits fram av Olympus och Panasonic.

Just utbudet av objektiv för den här typen av små digitala systemkameror – också kallade för MILC; Mirrorless interchangeable-lens camera – kan bli ett problem för det lite mer avancerade digitalfotografen. Bortsett från det är kompakta systemkameror avsevärt smidigare än modeller i fullstorlek.

Läs mer om digitalfoto:

Källa: Pressmeddelande

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Apple iPhone!: Sponsrade länkar

Tillbehör för iPhone 8 Här hittar du massor av tillbehör; headset, skal och så vidare…

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.