TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Minidatorer

Chip – din nästa dator kostar bara 75 spänn

Skribent:
Publicerad: , 11:16
Respons: Skriv en kommentar!

Chip, mikrodator för 75 kronorOm du tycker Raspberry Pi är en prisvänlig och pytteliten dator, kommer du gilla Chip. Den är både mindre och billigare. Chip är just nu ett projekt på Kickstarter, och för 75 kronor kan du förbeställa en dator. Lägger du på några tior kan du även få en liten handdator med skärm och tangentbord för chippet, som påminner om en Nintendo Gameboy. Du kan också få extrachip för tillgång till VGA- eller HDMI-port.

Chip riktar sig mot dig som söker små datorer att använda till hemmabyggen, allt från vanliga datorer med exempelvis Linux till robotar och allt du kan fantisera ihop. Till skillnad mot Raspberry Pi har Chip både Bluetooth och WiFi på själva kretskortet, vilket underlättar för anslutning till nätverk, mus och tangentbord.

Chip är en kretskortsdator, minidator, mikrodator – eller vad du nu vill kalla det för. Det betyder att datorn består av ett kretskort, och det är allt. Sedan får du själv bygga ihop eventuellt chassi eller annat.

Ett Chip kostar 75 kronor, och sedan erbjuder skaparna ett gäng olika paket där du kan köpa tillsammans med adaptrar för VGA och HDMI, tillsammans med ett chassi med skärm och tangentbord i ungefär samma design som ett gammalt Nintendo Gameboy.

Chip, specifikationer för pytteliten dator
image-23402

Specifikationerna för den pyttelilla kretskortsdatorn Chip påminner om Raspberry, men även om det finns färre portar har Chip även WiFi och Bluetooth inbyggt.

Så vad är det för prestanda på Chip? På kretskortet, som är 4 x 6 centimeter stort, finns en ARM-processor på 1 GHz, 512 MB internminne samt 4 GB lagringsutrymme. Det har en Micro USB-port för ström, på samma sätt som du laddar en smartphone.

En vanlig USB-port finns också som du exempelvis kan ansluta en USB-hubb till för att få fler. Vidare finns det en komposit-port för att koppla in en skärm. Om din skärm inte har komposit-ingångar (eller om du bara tycker komposit är en förskräcklig lösning) behöver du en adapter för HDMI eller VGA, som kan köpas till.

Chip och komposit-anslutning
image-23403

Den enda kontakten för anslutning av skärm som finns på Chip, är komposit. Det är inget vidare men det finns adaptrar för HDMI och VGA, tack och lov.

Chip har även WiFi 802.11 b/g/n och Bluetooth 4.0 direkt på kortet, vilket är bättre än Raspberry Pi som saknar detta. Raspberry har istället en Ethernet-port för kabelanslutning till nätverket. Å andra sidan har den senaste modellen fyra stycken USB-portar så att du kan koppla in USB-donglar för WiFi och Bluetooth utan USB-hubb.

Köpa Chip till Sverige?

Jag stödjer projektet, och jag valde paketet med ett Chip tillsammans med adaptern för HDMI. Det kostar $24, vilket omräknat till svenska kronor och med frakt hamnade på 365 kronor. Frakten ligger på $20, motsvarande 165 kronor – absurt mycket med tanke på hur små saker det handlar om, men frakt från USA är som regel grisdyrt.

Än så länge har Chip inte börjat massproduceras, så om grundarna ror projektet i hamn levereras de inte förrän framåt maj 2016. Men går allting bra så finns det naturligtvis chans att de skickas tidigare. När det gäller Kickstarter-projekt är det mesta flexibelt. I värsta fall kan projektet också läggas ner.

Kolla in Chip på Kickstarter

Läs mer om pyttesmå datorer

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.