TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Chrome Apps: Nu vill Google slå ut Windows och OS X

Skribent:
Publicerad: , 22:03
Respons: 2 kommentarer

Chrome AppsGoogle har lanserat en ny form av Chrome Apps som visserligen körs via webbläsaren Google Chrome, men som ser ut som vanliga fristående applikationer i Windows (eller Chrome OS). Du kommer att få en slags startmeny för Chrome Apps som lägger sig i form av en ikon i aktivitetsfältet, varifrån du startar dina appar.

Den nya plattformen kan ses som en konkurrent till Windows – och framöver även OS X, iOS och Android. Allt eftersom Google lanserar stöd för olika operativsystem, kommer app-plattformen att göra dig oberoende av operativsystem. Det enda du behöver är webbläsaren Chrome. Sedan länge tillbaka finns Chrome Web Apps, men Chrome Apps är något annat. Det är inte bara webbteknik utan man ger utvecklare tillgång till en hel del annat.

Chrome OS, Googles egna operativsystem som bootar upp direkt i webbläsaren Chrome och i vilket du är begränsad till webbapplikationer, har haft problem med att man varit fast i webbteknik. Även om webbstandarder blir allt mer avancerade så finns det en hel del som de inte kan göra på grund av säkerhetsskäl. Webbappar kommer framför allt inte åt lokala funktioner såsom möjlighet att skriva ut dokument.

Det går inte att komma åt Bluetooth, lokala lagringsenheter och liknande via webbappar. Och det innebär så klart problem för vissa typer av applikationer. En ordbehandlare som inte kan skriva ut dokument är onekligen en smula begränsad. Visst, rent tekniskt finns det lösningar för att göra utskrifter via webbappar, men det är inte speciellt smidigt.

Läs: Köpa ChromeBook? För- och nackdelar med Chrome OS!

Chrome Apps erbjuder en rad funktioner som inte tillhör webbstandarder, och här öppnar man för att komma åt lokala enheter och annat. Det här innebär så klart att du inte kan köra Chrome Apps från andra webbläsare, utan du måste använda Google Chrome.

Chrome Apps har flyttat

Appar oberoende av din plattform

Idag finns Chrome Apps tillgängligt för Windows och Chrome OS på ChromeBooks. När du installerar en applikation i Windows kommer du att få en ikon i aktivitetsfältet som fungerar som en slags startmeny, varifrån du når dina installerade appar. I framtiden, när tekniken finns tillgänglig på andra plattformar, kommer du att kunna köra dina appar oavsett vilken enhet du använder. Så länge du har webbläsaren Chrome installerad spelar det ingen roll om du har en dator (PC med Windows, Mac, ChromeBook), en surfplatta eller en smartphone. Eller varför inte en TV.

I skrivande stund är utbudet av Chrome Apps tämligen begränsat. Du hittar dem via Chrome Web Store, under Appar -> Samlingar -> För skrivbordet. Här hittar du ett antal spel och verktyg av olika slag. Jag testade Pixlr Touch Up, en enklare bildredigerare för att snabbt kunna fixa till digitalfoton. Efter att ha installerat appen, startar jag den via Startprogrammet för appar i Chrome. Appen körs igång i ett eget fönster och det finns inget som antyder att appen körs i Chrome.

Chrome Apps i Chrome Web Store

Du hittar alla existerande Chrome Appar i Chrome Web Store.

Man skulle kunna se Googles nya satsning som en konkurrent mot Microsofts egna Windows Store, den app-butik som finns i Windows 8 och Windows RT. Konceptet är intressant. Idag är det dock mest intressant för användare av ChromeBooks, eftersom Chrome Apps som sagt öppnar för många funktioner som tidigare inte varit möjliga. Men på lite sikt kan det blir intressant även på andra datorer – om sex veckor lanseras tjänsten för OS X. Då kan du köra applikationer oavsett vilken dator du använder dig av. Det här kommer bli intressant att testa, för användare som undertecknad där man dagligen växlar mellan Windows-PC och Mac.

Ska det här fungera krävs det naturligtvis att utvecklare hoppar på konceptet och tar fram Chrome Apps. Och än viktigare är att användare förstår grejen med det hela och börjar använda det. Googles förhoppningar är väl att vi alla konfigurerar våra datorer till att boota upp direkt i Chrome, istället för något annat. Att vi dumpar Windows och OS X och istället installerar Chrome OS.

Chrome App: Pixlr

Chrome Appen Pixlr är en enkel bildredigerare.

En liten detalj jag funderade över, var hur det blir med säkerheten. Tidigare har Chrome-applikationer varit befriade från trojaner och annan farlig kod, eftersom det varit vanliga webbapplikationer. Men när Google nu öppnar dörrarna till den lokala datorn, finns det i alla fall ett teoretiskt hot. Nu menar jag inte att skrämma någon till att sluta använda Chrome. Absolut inte. Jag tar bara upp det utifall att det är några utvecklare som läser det här, och som har åsikter.

Källa: The Verge

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
 

2 kommentarer

  1. Mikael Svensson2013-09-06 at 20:38Reply

    Det hela kanske slutar med ett till OS:) Chromebooks enkelhet gillar jag hursomhelst..

  2. Filip2013-09-06 at 20:08Reply

    Som jag har fattat det angående säkerheten så kommer det fungera precis som det gör i Android, appar körs i sandlådeläge och du får godkänna vilka rättigheter appen ska ha.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.