TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Så mycket snabbare är nya Chrome än Firefox!

Skribent:
Publicerad: , 11:46
Uppdaterad: 2009-07-01, 11:12
Respons: 25 kommentarer

Chrome 2 har lanserats och jag har testat. Googles nya webbläsare visade sig vara rätt rejält mycket snabbare än Firefox 3.5 Beta 4, som är den senaste versionen av Mozillas webbläsare. Jag trodde faktiskt att Firefox skulle slå Chrome på fingrarna, kanske främst för att jag själv är en ivrig Firefox-förespråkare. Men efter att ha testat dem mot varandra kan jag bara ge vinsthatten till Chrome

För att testa webbläsarna använde jag skriptet Browser Load Time Stopwatch. Det mäter hur lång tid i sekunder det tar att ladda en webbsida, och det ger en bra inblick i hur pass snabb webbläsaren är. Förutom Google Chrome 2 och Firefox 3.5 Beta 4 testade jag även Internet Explorer 8, som faktiskt visade sig vara rätt kvick.

Test snabbhet Firefox, Chrome, Internet Explorer

Slår man ihop alla klockningar så får man ett värde som går att jämföra för att se vilken av webbläsare som är snabbast. Det visar följande enkla Excel-tabell:

Chrome, Firefox, Internet Explorer

Chrome 2 visar tydligt att den är klart snabbare än konkurrenterna. Man har lyckats bra med utvecklingen av motorn, och som jag förstått det handlar det främst om exekveringen av Javascript. Eftersom Chrome och Apple Safari har samma grundmotor så skulle jag tippa på att även Safari hamnar bra till.

Lite imponerande är att Internet Explorer 8 faktiskt är marginellt snabbare än Firefox 3.5 Beta 4 i mitt test. Det är dock så lite att jag inte tycker att man ska fästa någon större vikt vid det. Testet jag gjort är knappast enormt omfattande, utan det krävs att man provar betydligt fler webbsajter och under en längre period.

Jag testade också att se hur mycket internminne och processorkraft de tre webbläsarna använde. Detta gjorde jag genom att öppna ett antal hemsidor i varsin flik, och kontrollerade sedan Aktivitetshanteraren. Internminnet är inte så svårt att se, men processoranvändningen har jag fått göra en uppskattning av eftersom värdet hoppar upp och ner.

Både Internet Explorer 8 och Google Chrome delar upp sig på flera processer (det vill säga att de syns på flera ställen i Aktivitetshanteraren), för att hela programmet inte ska krascha om en webbsida (en flik) dyker. Firefox kör dock bara en process. Det här har både för- och nackdelar. Fördelen är att det blir stabilare, nackdelen märks direkt på processoranvändningen och även på minnesallokeringen:

 • Google Chrome 2: 251 MB, ca 40% CPU
 • Firefox 3.5 Beta 4: 113 MB, ca 10% CPU
 • Internet Explorer 8: 304 MB, ca 40% CPU

Jag kommer personligen hålla kvar vid Firefox, främst eftersom jag gillar programmet sjukt mycket tack vare alla sköna tillägg, men även för att det inte tar så mycket datorkraft. Jag har inte tillräckligt med prestanda i min dator för att jag ska ha tålamod att köra de andra två.

Samtidigt ska understrykas att hur webbläsarna fungerar givetvis styrs av hur du som användare surfar, och vad du har för system. Alla siffrorna i den här artikeln är baserade på min tämligen överbelastade Pentium 4 (3 GHz) med 1,5 GB internminne och Windows XP Professional som operativsystem.

Vilken webbläsare är din favorit?

Uppdatering: Nu kan du ladda hem Firefox 3.5!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

25 kommentarer

 1. SimonsHemsida - Blogg om datorer, internet, teknik m.m.2009-07-11 at 15:35Reply

  Firefox är min favorit!! Chrome kommer tvåa. Internet Explorer har jag aldrig gillat.

 2. Viking2009-07-01 at 02:38Reply

  Jaha, och så detta eviga pajkastande mellan vilka browers som är bäst respektive sämt!? Själv har jag haft såväl dator som internet ända sedan 1989/90 och jag har både kör Internet Explorer samt även den tidigare ”Netscape” och i viss mån Opera, Men till slut har man alltid återgått till gamla hederliga ”Internet Explorer”, förvisso är IE väldigt ”tungt” och i viss mån utsatt för alla ”snoriga 14-isars” hetska virusattacker då de inte verkar ha tillgång till en gammal hederlig ”Fib Aktuellt”, Men om man skall se till bästa säkerheten så kan ingen av de nämnda konkurenterna ens komma i närheten gällande säkerhet på internet, ta t.ex. om man skall göra bank/aktieaffärer på nätet, ALDRIG i livet jag skulle göra detta med varken Crome eller med Firefox eller annan brower än just Internet Explorer av senaste modell, dels p.g.a. Explorers mycket förnämliga skydd i form av skydd mot ”Phishing & annat otyg” och virus/trojaner på nätet, sedan om man dessutom ser till att kosta på sig lite vettiga ÄRLIGT INKÖPTA virusskydd och brandväggar samt VET hur man på bästa sätt konfigurerar dessa så är det inga problem, Dessutom så om man har en skitslö dator så är det väll dags att börja ”VAKNA UPP” och sluta gnälla på olika forum på nätet hur jäkla skitslö dator man har och istället antingen springa iväg och köpa BRA kvalitetsuppgraderingar i form av mera internminne samt ett bättre grafikkort och om möjligt bättre processor, sedan kanske man även bör se över hur mycket ”skit” man har på datorn som segar ner den istället för att ”gråta ut” på nätforum om hur segt det går hela tiden… (buhuuu…buhuuu…) Vem fan bryr sig!? Sluta gnäll och se till att fixa till en bättre dator och fortsätt kör Internet Explorer alla ni som känner för det och att även alla ni som är ”heta” på Firefox eller Chrome är det väll vara att beklaga att ni fortfarande fastnat kvar i ett stadium där man kanske befann sig när man också var en finnig snorig ”fjortis” som ville erövra internet med allt och allting där man även försökte sig på att smutskasta allt man inte själv har råd med att uppgradera till!? Guuud va omoget och löjligt, begär högre ”månadspeng” av mamma och pappa, snyt er, byt blöja pcj se för fan till att fixa er dator en gång för alla och ge sedan fan i gnälla så förbannat mycket… WAKE UP TO THE FUCKING REALITY & GROW UP!!!

 3. Jens2009-06-02 at 13:53Reply

  Hur många gånger körde du varje sida i varje browser?
  Det luktar väldigt mycket statistisk osäkerhet här, det ser ut som du bara har testat en gång i varje browser och sen drar slutsatser från det. Statistik är ingenting om man inte kan lita på den och om man inte har ett stort sample size i såna här test är de ganska värdelösa.

  • TkJ2009-06-02 at 14:02Reply

   Jens: Jag körde ca 10 gånger och tog ut ett medelvärde. Men visst, det går naturligtvis inte att säga att det är exakta siffror. Det finns så otroligt mycket som påverkar, så resultatet blir med största sannolikhet olika hos andra användare. Däremot kan man utifrån värdena utgå från att Chrome är snabbare.

 4. Peter2009-05-26 at 23:09Reply

  Jag är ingen avancerad datoranvändare…men jag vet kvalite och väljer då FF..som har allt och tror den e säkrast använda på suspekta sajter..Har testat dom alla..men 4-ever FF här :D

 5. Tomas2009-05-26 at 16:22Reply

  Har också fastnat för snabbheten och det avskalade och rena utseendet i Chrome. Däremot har Chrome 1 inte varit vän med alla säkerhets- och banktjänster (exempelvis havererade mitt BankID och fick höra av supporten att man bestämt avrådde från Chrome i detta sammanhang).
  IE8 och flash har jag inte fått att fungera i min Vista 64-miljö, även om jag försöker köra läsaren i 32-bitarsversion.

 6. Sven Ohlsson2009-05-26 at 11:10Reply

  Och jag som älskar Opera (webbläsaren alltså, inte musikformen som påminner om när man kastrerar grisar utan bedövning).

 7. Supersnabb webbläsare i ny version @ Gratisprogram2009-05-26 at 08:37Reply

  […] Snabbhetstest: Chrome vs Firefox vs IE8 Webbläsare […]

 8. Mange2009-05-24 at 17:07Reply

  Till Tkj
  Japp men jag menar att du å jag inte har samma ISP så det är därför det jag ”klagade”. Har du sen ett bra svar på varför IE8 strulade till min dator så förb… så vore jag tacksam. Tack för en kanonsida! Är inne här minst 5 gånger om dagen å kollar.

 9. Socarates2009-05-24 at 12:37Reply

  vill man ha ett spyprogram – varsegod använd Chrome!!

  vem vet vad Google har stuffat sin browser med. Kanske
  en direkt link till all vad vi inte vill ha?!

  • TkJ2009-05-26 at 01:08Reply

   Socrates: Det är inte så svårt att kontrollera, eftersom Google släppt koden som öppen källkod… Så det lär knappast dölja sig några spyware i Chrome. :)

 10. Mange2009-05-24 at 11:38Reply

  Har testat dom alla även en del betaversioner. Firefox är och förblir bäst hos mig sen IE7 funkar bra som komplement till FF. Mäta hur snabbt en sida laddas är ju inte relevant för då ska man ju ha samma internetbolag och samma hastighet. Har testat IE8 och den dödade min dator tyvärr. Vet inte hur men så är det.

  • TkJ2009-05-24 at 16:49Reply

   Mange: Mäta hastigheten tycker jag är relevant, och eftersom jag använt samma ISP så går siffrorna att jämföra. Hade jag använt olika datorer och olika uppkopplingar hade det inte givit några jämförbara siffror.

 11. Dgtlx.com2009-05-24 at 03:38Reply

  Arwengrim,

  ”På netbooken:
  Chrome utan tvekan. Det är den browser som ger mest plats för själva innehållet på en så liten skärm.”

  Ett tips. Kör med Firefox och tillägget Autohide så väljer du själv hur mycket av Firefox menyer, adressfält, flikar mm du vill se. Jag använder Firefox och Autohide och kör Firefox i fullscreen med bara flikfältet synligt. Med Autohide i Fx går det att utnyttja netbookens skärm maximalt!

 12. Dgtlx.com2009-05-24 at 03:34Reply

  Jag har för mig att jag läste något om att Chrome skulle börja med tillägg också? Eller är jag ute och cyklar nu?

  Jag tror mycket på Chrome, bara man matcher Firefox nät det gäller tillägg så är Crome helt klart en intressant webbläsare. Idag säger jag som Chrome att så länge Firefox har alla fina tillägg så stannar jag vid Fx.
  Det räcker egentligen att Chrome plagierar top 10 av Firefox tillägg för att webbläsarens ak bli mycket, mycket mer intressant! Till att börja med alltså och fry borde väl inte vara alltför svårt om man nu har öppnat uppp läsaren för tillägg. Jag reserverar mig dock när det gäller sista påstående. Jag är inte helt säker.

 13. Jonas2009-05-23 at 21:54Reply

  Jag ska faktiskt prova den nya chrome men jag tror att jag håller fast vid ie8 dels för att jag använder windows 7 rc1 och sen så är det den ända webläsaren som funkar med att synca bokmärken med min ipod touch

 14. MongoBongo2009-05-23 at 16:34Reply

  Aftonbladet laggar outhärdligt i Firefox på min Asus EEE. Chrome fixat det dock på fin-fint. Jag tror du har fått fel på dina siffror att Firefox bara drar 25% CPU jämfört med Chrome.

  • TkJ2009-05-23 at 18:16Reply

   Kör du Firefox 3.5 beta 4? Siffrorna stämmer men det är ju oerhört individuella värden, beroende på hur ens system ser ut.

 15. Fredrik2009-05-23 at 14:09Reply

  Jag har alltid hatat Internet Explorer och alltid använt Firefox. Men när Chrome kom ut så testade jag det och använder det för tillfället och det finns både fördelar och nackdelar :)

 16. Ola2009-05-23 at 13:45Reply

  Hmm kan du inte testa vilken webbläsare som är säkrast ?
  installera IE, Firefox, Chrome. (på en ”offer” dator)
  Installera Adobe reader samt flash.

  [Testmetod]
  Sedan surfar du runt på lite halvskumma Crack, Porr och skräpsidor och se om du blir infekterad av något ;)

 17. Arwengrim - En IT-blogg om tja, IT!2009-05-23 at 13:23Reply

  Jag kör både Firefox och Chrome:
  På netbooken:
  Chrome utan tvekan. Det är den browser som ger mest plats för själva innehållet på en så liten skärm.

  På laptopen:
  Chrome för vanlig surfning. Chrome är snabbare, snyggare och på något sätt mer behaglig att använda.
  Firefox använder jag däremot när jag ska göra något konstruktivt, exempelvis lite webdesign. Det finns inget som är i närheten att slå FF med lite firebug, fireburner, codeburner på den biten.

 18. Carpe Diem2009-05-23 at 13:13Reply

  Hej alla.Jag kör Maxthon 2 webläsare på min Asus Eee PC 1000 och öppnar Aftonbladet på 2,4 secunder !!!!
  TKJ:s blogg öppnar ännu snabbare !!!

 19. johannes2009-05-23 at 12:57Reply

  testade google chorme och opera,och det visade sig vara att opera är någon del snabbare

 20. Mika2009-05-23 at 12:37Reply

  Har surfat på nätet sedan 1995, och har aldrig gillat Internet Explorer. Surfade med Netscape innan. Och nu surfar jag alltså med Firefox och har inte en tanke på att byta.

 21. josephzohn2009-05-23 at 12:11Reply

  Favoriten är helt klart Firefoxen, men efter att ha testat Safari 4.0 på i Maccen så vet i attan, den var grymt snabb, dock inte lika snabb på den bärbara Vistamaskinen??!!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.