TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Chrome-guide: Markera ord och slå enkelt i olika lexikon

Skribent:
Publicerad: , 11:26
Respons: 3 kommentarer

Chrome-tips sökmotorerI den här guiden visar jag hur du kan tweaka Google Chrome, så att du enkelt kan slå upp ord i olika lexikon och ordböcker, genom att  markera dem – eller genom att söka i ordlistor direkt från adressfältet. Du kan använda det för att snabbt få en översättning på ett svårt ord, eller för att plocka fram en synonym till ett ord i en text du skriver.

Just den här gången fokuserar jag på Google Chrome, men det här går säkert att lösa även i de andra webbläsarna. Det får dock bli till en annan bloggpost. Vad vi ska göra är att tweaka Chrome genom några inställningar och ett smart tillägg. Jag använder själv de här tipsen dagligen så jag hoppas att du också får nytta av dem.

I Windows är Google Chrome fortfarande min favorit bland webbläsarna. Det beror dock inte på att den är snabbare, bättre på att rendera webbsidor eller mindre resurskrävande än Internet Explorer, Firefox eller Opera. Nej, skälen är funktionerna, olika inställningar och alla tillägg – men framför allt är det för att jag trivs i Chrome. Så enkelt är det.

Ordbok, lexikon och synonymer

Tyda, gratis ordbokDet finns mängder av lexikon och uppslagsverk som du kan använda dig av. I mitt fall har jag plockat ut tre stycken favoriter, men det är väldigt enkelt för dig att ersätta dessa med några andra eller lägga till ännu fler. Du kanske vill kunna göra sökningar på Wikipedia, eller någon nischad artikeldatabas inom ditt specifika intresseområde. Ett korsordslexikon kanske?

Dessa tre tjänster använder jag mig av:

 • Tyda.se – Ordbok, främst svensk-engelsk men har också fler språk
 • Synonymer.cc – Omfattande synonymordlista som hänger ihop me ovan nämnda Tyda
 • Wiktionary – En öppen svensk ordbok som fungerar som Wikipedia, där vem som helst kan hjälpa till att redigera

Det här är som sagt bara tre exempel – du kan utan problem byta.

Gör sökningar från adressfältet

Du känner säkert till att det går utmärkt att söka på Google – eller någon annan sökmotor, om du har ändrat – genom att helt enkelt skriva dina sökord i adressfältet i Chrome, och trycka Enter. Det här är väldigt smidigt.

Med snabbkommandot Ctrl+L sätter du fokus på adressfältet, så att du kan börja skriva din sökterm utan att ta händerna från tangentbordet.

Chrome har en smidig funktion som låter dig lägga till egna sökmotorer kopplade till ett unikt ”sökord”. Sökord är ett ord som du i adressfältet skriver före din sökfras, för att tala om för Chrome att du inte vill söka på Google, utan istället på sajten du har kopplat till sökordet.

När du har kopplat ett sökord till en sajt, kan du göra en sökning på sajten genom att i adressfältet först skriva sökordet följt av din sökfras. Efter att du skrivit in ett aktivt sökord kommer det att stå i adressfältet på vilken sajt du kommer att söka.

Sökord för att söka på andra webbsidor

För att koppla ett sökord till en sökruta på en sajt (det behöver inte vara en sökmotor – det här går att använda på alla typer av sajter, så länge det finns en sökfunktion) går du till sajten och högerklicka i sökrutan.

Lägg till sökmotor i Chrome

Du kan testa här på TkJ.se om du använder Google Chrome. Högerklicka textfältet under rubriken Sök på bloggen, och i menyn väljer du Lägg till som sökmotor. I fältet för Sökord skriver du det ord du vill ska aktivera sökningen på sajten.

Sök efter ord på webbsidor

Om du läser en artikel på webben och fastnar vid ett ord du inte förstår, är det smidigt att kunna markera ordet (genom att dubbelklicka på det) och sedan högerklicka på det, och välja att söka.

Som standard finns det dock bara möjlighet att söka på Google efter ett markerat ord. Med hjälp av tillägget Context Menu Search kan du dock lägga till en undermeny i högerklicksmenyn, i vilken du lägger in dina egna sökmotorer.

Context Menu Search

Ladda ner och installera Context Menu Search. Du når dess inställningar bland annat genom att högerklicka på en markerad text och välja Context Menu Search -> Options. Under inställningarna klickar du på Add search engines för att lägga till en sökfunktion.

Använder du Firefox? Tillägget Context Menu Search finns även till Firefox, och det ser ut och fungerar likadant. Så kör du Firefox kan du ladda ner och installera tillägget hör .

Display Name är namnet som kommer att synas i menyn, och Link är en länk till sidan för sökresultat med testsökningen TESTSEARCH. Du skapar länken genom att gå till ditt lexikon, eller vilken sajt du vill, och söka på TESTSEARCH. Kopiera därefter webbadressen till sökresultatsidan och klistra in den som Link.

Lägg till sökmotor i Context Menu Search

När du har lagt till dina söktjänster, klickar du på Manage current options för att bestämma vilka söktjänster som ska finnas med i din context-meny.

Ett helt annat exempel på hur du kan använda Context Menu Search är för att konvertera prisuppgifter till svenska kronor. Det är något jag personligen ofta gör när jag läser engelskspråkiga nyheter om produkter. Jag har lagt in en sökfunktion för Googles valutakonverterare, med Display name ”Till SEK” och Link-strängen:

https://www.google.se/search?q=TESTSEARCH+in+sek

När jag numera läser en nyhet och det till exempel står $87 så markerar jag prisuppgiften, högerklickar och väljer Till SEK – vips, så har jag priset omvandlat till svenska kronor.

Varken Context Menu Search eller funktionen med sökord är som sagt begränsade till just sökmotorer. Du kan använda funktionerna till precis vilken webbtjänst som helst, så länge det finns en sökfunktion – vilket det finns på de allra flesta sajter. För att ta några exempel på sajter du kan använda; IMDB, Wikipedia, Wookieepedia, Stock.xchng, Flickr, Google Maps och Prisjakt.

Fler tips för Google Chrome:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Lars Olsson2013-10-11 at 14:44Reply

  Jag använder Chrome i Linux. I verktygsfältet finns rubriken
  ”skapa en programgenväg”. Klicka på den när du har den sidan framme du vill ha genväg till. Jag har genväg på skriv-
  bordet till tkj.se.

 2. DataNyheter2013-10-09 at 22:45Reply

  Det bästa sättet att spara-till-senare artiklar, videor och mycket mer med Chrome http://chromeappar.blogspot.se/2013/09/det-basta-sattet-att-spara-till-senare.html

 3. DataNyheter2013-10-09 at 22:44Reply

  Svenska-Engelska lexikon utan Internet för iPhone http://www.appnyheter.com/2013/07/svenska-engelska-lexikon-utan-internet.html

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.