TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Chrome OS – succé eller dömt att misslyckas?

Skribent:
Publicerad: , 22:49
Uppdaterad: 2012-07-02, 06:29
Respons: 6 kommentarer

Google Chrome OSChrome OS, Googles egna intressanta operativsystem som kör allt via webbläsaren Chrome, lanserades nyligen och naturligtvis är det många experter som har haft åsikter om det.

Paul Buchheit, en tidigare Googleanställd som bland annat utvecklade Gmail, tror att Chrome OS kommer att försvinna i skuggan av Android. Thomas Claburn på tidningen Information Week säger emellertid att Chrome OS ska lyckas. Hos TechRadar skriver Gary Marshall att Chrome OS inte fyller någon funktion.

Så vad tror du?

Innan jag skickar över bollen till dig för att lämna en kommentar nedan, ska jag säga vad jag tror.

Jag gillar idén med att gå över till att helt arbeta i molnet. Tanken är fin, och redan idag använder jag till stor del webbapplikationer – det här skriver jag till exempel i OneNote i Office Web Apps, och jag lagrar alla mina dokument på DropBox och SkyDrive.

Men det finns fortfarande en hel del som jag har installerat lokalt – Photoshop, GarageBand och Premiere Elements, för att nämna några. I dessa fall har inte webbapplikationer mycket att erbjuda. Det finns ett gäng bildredigeringsverktyg som körs i webbläsaren, men jag har svårt att lämna Photoshop.

Google Chrome OS-datorVem kommer att köpa en Chrome-dator?

Chrome OS som tanke är sålunda väldigt intressant. Fast å andra sidan har jag svårt att se vem som skulle använda det. Visst är det så att de flesta datoranvändare spenderar i stort sett all sin tid i en webbläsare, men ändå? Varför skulle någon välja att köpa en dator med Chrome OS, bortsett från en liten klick entusiaster och nördar (som undertecknad, ska väl erkännas; Google har faktiskt presenterat en dator med Chrome OS).

När minidatorerna (netbooks) översvämmade marknaden var det många som inledningsvis kom med Linux som operativsystem. Linux är alldeles utmärkt för de prestandadåliga minidatorerna. Det är både i teori och praktik perfekt för just detta användningsområde.

Det visade sig dock att konsumenter blev missnöjda med Linux, de förstod inte det och det var många som lämnade tillbaka sina minidatorer. Tillverkarna gick över till att erbjuda Windows som alternativ, trots att detta kostar licenspengar. Man fick ner priset från Microsoft genom att välja det gamla Windows XP, och snart visade det sig att ytterst få köpte Linuxmodellerna, och strax därefter försvann de från marknaden.

Chrome OS är väldigt tidigt ute

Det här tycker jag talar emot Chrome OS. Ska Chrome OS lyckas som operativsystem på bärbara datorer hänger det mycket på marknadsföring och allra mest tror jag det hänger på säljarna i butiker. De måste kunna sälja in Chrome OS som ett bra alternativ till Windows. Idag tror jag inte att de klarar det. Chrome OS innebär ett helt annat tänkt från användarens perspektiv.

Chrome OS är intressant, men det är också väldigt tidigt ute. Det kommer att ta lång tid innan användare börjar ta till sig webbapplikationer framför de vanliga lokalt installerade programmen. Men vi är på väg mot molnet, det är jag helt säker på.

Som jag sa inledningsvis, skriver jag detta i Microsofts gratis Office Web Apps. Att Microsoft gör webbversioner av sina Officeprogram och ger bort dem gratis, tycker jag är ett tydligt tecken på att vi går mot molnet. Men Chrome OS kommer inte att bli någon succé.

Så – det var min syn på Chrome OS. Nu lämnar jag över ordet till dig!


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Erik2010-12-16 at 19:28Reply

  Det finns ett stort latent behov för användare som av någon anledning inte kan eller vill använda datorer med hemmabaserade operativsystem, men som ändå väldigt gärna skulle vilja kunna surfa på internet med alla de möjligheter detta erbjuder.

  Jag tänker till exempel på många äldre som inte tror sig om att klara en vanlig dator med programinstallationer, virusskydd, brandväggar etc. Det faktiskt även en hel del yngre (eller låt oss säga medelålders) personer som samma sak gäller för.

  För dem vore det väldigt bra om de kunde använda sig av en enkel surfplatta som startade upp webbläsaren så fort den slogs på. På webben finns ju sedan alla nödvändiga applikationer tillgängliga.

  • TkJ2010-12-16 at 20:56Reply

   Erik: Jag håller helt med – men jag tror att hindrena är för många för att Chrome OS kommer att slå igenom. Dessa användare med noll kunskap känner knappast till Chrome OS.

 2. Edvinsson2010-12-16 at 17:32Reply

  Jag håller med dig om att steget från dagens enorma användande av lokalt installerade program, till ett operativsystem där i princip allt sköts över molnet, är väldigt stort.

  Chrome OS lär bli en häftig grej som många av oss som är nyfikna på den nya tekniken kommer pröva, men för den stora massan kommer det förmodligen inte bli någon vidare hit. Däremot kan en eventuell förbättrad uppföljare koma att bli en riktig succé – men då pratar jag om ett antal år framåt i tiden.

 3. Sebastian2010-12-16 at 07:17Reply

  Tycker det är en bra idé men vet inte vad jag ska använda det till, kommer nog ta ett bra tag innan det slår igenom.

 4. Chrome OS – succé eller dömt att misslyckas? | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-16 at 04:23Reply

  […] i skuggan av Android. Thomas Claburn på tidningen Information Week säger emellertid […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 5. Tweets that mention Chrome OS – succé eller dömt att misslyckas? -- Topsy.com2010-12-15 at 23:35Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Ola Johansson and Tommy k Johansson, Robert Birming. Robert Birming said: RT @tkj: Nybloggat: Chrome OS – succé eller dömt att misslyckas? http://bit.ly/fKe2Hv #svpt […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.