TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbläsare

Hur skulle du gilla Chrome utan adressfält?

Skribent:
Publicerad: , 21:00
Respons: 23 kommentarer

google-chrome-adressfaltTrenden bland webbläsare just nu, är bland annat att de ska vara så nerskalade som möjligt. Chrome startade trenden (eller var det Opera?). Firefox hakar på den i och med Firefox 4, och Internet Explorer 9 är ordentligt nerskalad – där har Microsoft till och med tagit bort IE-logotypen.

Men frågan är om Google ska ta nästa stora steg genom att helt sonika ta bort adressfältet i Chrome. Rent spontant känns det här – i egenskap av gammal Interneträv – helt galet. Inget adressfält? Hur vet jag då var jag befinner mig?

Å andra sidan kan jag förstå en del av tankegångarna. För många användare börjar adressfältet spela ut sin roll. Jag kan erkänna att det inte är jätteofta som jag manuellt knappar in en adress.

Som regel har jag en länk i bokmärksfältet till de sajter jag kontinuerligt besöker, alternativt hittar jag till sidor via Google Reader, som jag använder för att följa RSS-flöden. I övrigt klickar jag mig fram till de sidor jag vill läsa.

chrome-inget-adressfalt

Bilden är redigerad.

Internet Explorer 9 imponerar

I och med Internet Explorer 9 har Microsoft försökt att få bort känslan av att du använder en webbläsare. Det är innehållet, själva webbsidorna och webbapplikationerna, som är det väsentliga. Webbläsaren ska bara finnas där, på samma sätt som du använder Utforskaren – eller Finder i Mac OS X – för att bläddra bland filer på din hårddisk.

Av samma skäl som jag gillar Chromes nerskalade gränssnitt, gillar jag IE9. Microsoft har gjort en bra produkt – och det säger rätt mycket med tanke på hur bespottade deras tidigare versioner har varit.

Jag har själv klankat ner rejält på Internet Explorer under alla år jag rapporterat om IT, så jag anser mig ha tillräckligt med erfarenheter i ryggen när jag säger att IE9 har imponerat på mig.

Det är en riktigt bra webbläsare, som verkligen trimmat gränssnittet till ett minimum. Nästan – om man jämför med Googles planer för Chrome.

En webbläsare utan adressfält?

Hur ska vi då se på en webbläsare utan adressfält? Som jag skrev ovan känns det spontant helknäppt. Men jag är medveten om att nästan 20 år som IT-skribent tyvärr gjort mig rätt skeptisk.

Ni anar inte hur många storslagna affärsidéer som jag fått presenterade för mig, bara för att gång på gång inse att gemene man inte gillar förändringar. Det är inte så att jag inte gillar förändringar, men jag tenderar att bli rätt tveksam till huruvida de lyckas. Jag har full insikt i att jag blivit mjukvarumässigt konservativ, även om jag inte nått upp till John C Dvorak-nivå riktigt än…

Jag började surfa på Netscape Navigator 1.0, så jag har sett det mesta inom utvecklingen inom webbläsare. Och jag kan lugnt konstatera att det har hänt mycket. Väldigt mycket. Ni läsare som också varit med sedan Netscapes dominans – och kanske ännu tidigare – vet vad jag pratar om.

Så frågan tål att diskuteras! Det skulle vara väldigt intressant att höra från båda lägrena. Är du för eller emot att dumpa adressfältet? Lämna en kommentar nedan!

Källor: TechCrunch, Conceivably Tech

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

23 kommentarer

 1. Henrik2011-02-26 at 20:09Reply

  Vad roligt Juri! Hoppas att fler hittar till Opera. Jag har kört webbläsaren på mina stationära datorer sen kanske 2004 och är väldigt nöjd, men tycker att Androidversionen än så länge brister lite vad gäller till exempel avsaknaden av flash. Detta kommer dock att rättas till inom kort.

  Noterar för övrigt med glädje ditt projekt ”Battle of the Oceans” på din blogg, vilket låter riktigt kul eftersom jag kört Harpoon i flera upplagor sen början av 2000-talet. Lycka till med projektet och uppdatera gärna om hur det går…

 2. Juri2011-02-26 at 08:51Reply

  Henrik, du har lyckats övertala mig till att ge Opera en chans, både stationära burken och på Androiden :)

 3. Henrik2011-02-22 at 19:53Reply

  Jag har varken använt något adressfält eller synliga flikar på över ett år och förstår inte längre vitsen med det. Min webbläsare visar bara… webb. Tack vare den inbyggda möjligheten att visa så mycket eller lite jag vill, eller att konfigurera i princip vad som helst utan att installera några tillägg lämpar sig Opera alldeles utmärkt för mina ändamål. Musen rör jag överhuvudtaget inte.

  Fingrarna stannar för det mesta på ”home row”; när jag vill skriva en adress trycker jag ”g” och skriver adressen. Samma dialogruta fungerar som sökfält och ger mig googleresultat om så önskas. Trycker jag ”z” kan jag ange ”nicknames” på bokmärkta sidor så att om jag exempelvis börjar skriva ”blo” så kommer jag direkt till blocket.se utan att passera gå.

  För att scrolla upp och ned på sidor använder jag ”w” och ”x”. Bakåt och framåt i historiken färdas jag med hjälp av ”a” och ”d”. För att navigera mellan och markera länkar trycker jag bara ”j”, ”k”, ”l” eller ”i” och trycker enter. Fingrarna rör sig som mest en centimeter ungefär. Simpelt.

  Synliga flikar behövs inte heller i mitt tycke. Jag har lärt mig att hålla runt fyra, fem flikar i huvudet samtidigt utan att behöva se dem, efter att ha tränat i kanske… tre minuter. Jag bläddrar mellan flikar med ”1” (föregående flik) och ”2” (nästa flik).

  Argumentet att ”man inte vet var man befinner sig” utan ett adressfält respekterar jag, men påstår samtidigt att det mest har med vana att göra. När jag besöker webbsidor gör jag det för det mesta med ett syfte, och då vet jag ju liksom redan var jag är. Det enda fält jag visar är ett statusfält längst ned, och där visas webbadressen för länken som jag markerat för att besöka.

  Om man tar sig några minuter att konfigurera och lära sig snabbkommandon i sin webbläsare så väntar en helt ny, snabbare och trevligare webb på en. Utan onödiga adress- eller flikfält, till exempel. Så vitt jag vet går processen enklast i Opera (och så slipper man installera några konstiga tillägg)…

 4. Kicki.J2011-02-22 at 12:09Reply

  Vara utan adressfält? JA utan tvekan.
  Använder aldrig adressfältet,går alltid till startsidan(goggle).
  Sidor jag ofta besöker=bokmärken.

 5. johan2011-02-22 at 08:15Reply

  Jo men jag menade bara att det i Fx inte är ett javascript/window.open/bookmarklet-hack utan att du bara högerklickar precis bredvid den och väljer bort Navigation Toolbar. Det kan man inte göra i chrome så vitt jag kan se men det lär ju finnas någon extension till det.

 6. Elias2011-02-22 at 07:52Reply

  Jag använder nästan aldrig bokmärken, adressfältet i chrome funkar så bra som ersättning. Jag besöker t ex http://www.dn.se varje dag, så det jag gör för att komma dig är att trycka F6, ’d’ .

  Men jag kan tänka mig att det gick att dölja adressfältet och tillfälligt ta fram det genom någon tangenttryckning, förslagsvis samma som för att fokusera adressfältet.

 7. wysiwyg2011-02-22 at 07:08Reply

  Gör den till valfri, dvs att man kan stänga ner den på samma sätt som man kan stänga typ bokmärkesfältet.
  Sedan kan man ha en popupruta om man vill skriva en adress manuellt.

 8. Magnus Thörnblad2011-02-22 at 07:02Reply

  jag känner rent spontant att jag vill ha adressfältet kvar. tycker det är ruggigt smidigt i många fall, men det beror ju såklart på hur dom har tänkt att ersätta det. utvecklarna kan ju ha kommit på en genialisk lösning som jag, när jag vant mig vid den, tycker är rent awesome och tycker att alla som vill ha adressfält är mesar ;)

 9. Fredrik2011-02-22 at 06:02Reply

  Adressfältet måste vara kvar. Även om, som du själv skriver Tommy, man allt som oftast använder sina bokmärken/RSS-reader osv för att ta sig dit man tänkt så känns det som adressfältet alltid är bra att ha.. framför allt vid webbutveckling av alla dess slag.

  Min röst faller på att behålla adressfältet. Sen om man kan välja själv att skala av det eller ta bort det helt osv vore väl ändå det bästa.

 10. Kenny2011-02-22 at 05:10Reply

  Jag har nu testat att surfa så här i Firefox och måste erkänna att det faktiskt fungerar utmärkt! Det enda jag har uppe i toppen av fönstret är flikarna och Firefox-knappen. Inget mer. Knappar som jag behöver har jag i tilläggsfältet som jag sedan gör minimalt med hjälp av Barlesque. Att navigera framåt och bakåt i historiken använder jag musen till.

  För att öppna en ny sida eller söka på nätet använder jag tillägget New Tab JumpStart som fokuserar sökrutan direkt och fungerar som ett alldeles utmärkt alternativ. Startsidan agerar lite som Chromes och har mina senaste bokmärken, mitt bokmärkesfält, mina vanligaste besökta sidor samt de senaste stängda flikarna.

  Slutligen använder jag också temat TwentyTen2 för att ha flikarna på samma nivå som Firefox-knappen (tänk IE), vilket sparar mig 3 pixlar. Hade de flyttat upp allt högre upp hade jag sparat ännu fler pixlar.

  Det enda problemet jag har stött på är faktiskt endast att kopiera en direktlänk till webbsidan. Utöver det så fungerar det faktiskt att surfa på nätet så här, så länge du har tillägg som ger dig funktionaliteten som krävs, givetvis.

  I Firefox? Awesome. I Chrome? Det får vi se!

  Screenshot: http://cl.ly/3F323q2o1N1c0I1k3V0r

 11. Tony2011-02-22 at 04:59Reply

  Känns det inte lite så att den traditionella IE användaren behöver adressfältet för sin egen säkerhet?

 12. Örjan2011-02-21 at 22:42Reply

  Utan adressfält lär det ju vara ännu lättare att skicka folk till fejkade sidor (phishing mm) utan att användaren upptäcker det.

 13. johan2011-02-21 at 22:41Reply

  Det går i firefox och nog har det väl varit en möjlighet sen urminnes tider, minst communicator?

  • TkJ2011-02-21 at 22:43Reply

   Johan: Ja, det går att stänga av adressfältet via Javascript i alla webbläsare. Fast det här är på ett lite annat plan… :)

 14. Tomas2011-02-21 at 21:50Reply

  Jag använder adressfältet hela tiden, både vid vanligt surfande och vid utveckling.
  Som webbutveclare hade det helt enkelt inte funkat utan adressfält, då hade jag fått byta webbläsare.

  Jag var sur på Google i flera veckor efter att de tog bort ”http://” i adressfältet, och då är själva fältet långt mer viktigare att det nog blir oförlåtligt. /

 15. Anders Bäccma2011-02-21 at 21:46Reply

  Skulle vara lugnt för många användare skulle jag tro. Särskilt som många googlar sig fram till sidor idag, även sådana de besöker dagligen.

  För min egen del skulle jag inte klara mig utan det helt, men om det var dolt och enkelt gick att visa med ett kortkommando kunde det kanske funka. Vore bra på netbooken där alla fält gör att det knappt finns plats kvar att visa sajter på.

 16. Kenny2011-02-21 at 21:37Reply

  Bort med adressfältet? Mer än vad de redan har gjort? Nej tack. Jag tror de har i åtanke att göra så att du måste öppna en ny flik för varje ny webbsida som ska besökas, alltså du kan inte gå från en webbsida till en annan i samma flik utan att trycka på en länk.

  Detta beteendet är förståeligt och relativt lätt att vänja sig vid (CTRL+T, skriv direkt adress eller sökterm, för sökrutan/adressfältet som nu är beläget i fliksidan får fokus direkt) men definitivt något att tänka mer på. Jag är minst sagt splittrad. Måste prova det för att säga helt.

  Men jag kan helt klart se att det fungerar, om än så måste folk vänja sig att en ny webbsida innebär en ny flik.

 17. unicbeast2011-02-21 at 21:33Reply

  Helt klart så behövs ett adressfält, det är ju genom det som jag navigerar till tidigare besökta platser, jag knappar in på början av adressen så dyker det upp efter någon bokstav. Det är också den jag använder för att google, och genom att trycka tab så kan jag söka direkt på youtube utan att vara inne där.

 18. TkJ2011-02-21 at 21:22Reply

  Jonathan: Tack, det var alltså Opera! :) Jag hade för mig det, men var inte säker och, tja, för lat för att researcha. (Fördelen med att blogga; ”Fan, jag orkar inte kolla upp det, skriv en kommentar och rätta mig!” ;)))

 19. Sörppa2011-02-21 at 21:17Reply

  Spontant känner jag mig tveksam till att ta bort adressfältet. Jag har också varit med sedan Netscape-tiden (minns inte vilken version jag började med), så det gör mig kanske konservativ.

  Faktum är dock att jag ganska ofta skriver adressen istället för att använda bokmärken. Jag har så många bokmärken att det ofta går snabbare att skriva adressen själv. Speciellt i Chrome där jag kan skriva sökord i adressfältet om jag inte kommer ihåg adressen exakt. Det fungerar väldigt smidigt tycker jag. Jag skriver relativt snabbt (gick en skrivmaskinskurs en gång i forntiden!), så det kanske också spelar roll för min preferens.

 20. Jonathan Wahlström2011-02-21 at 21:14Reply

  Själv skulle jag inte kunna tänka mig en webbläsare utan adressfältet, Jag skriver dock sällan in ”vanliga” adresser utan använder den till att söka. Däremot så vet jag att min mor och far alldrig så mycket som petar på adressfältet utan alltid går till startsidan (google). Kanske har du nu förutspått framtiden bland webbläsarna? (Det var opera som startade trenden…)

 21. tony2011-02-21 at 21:09Reply

  det bästa med chrome och adressfältet är väl sökfunktionen via google direkt och att den ofta förstår vilken sida man ska till. Går fortare än via bokmärken som ska klickas på via musen i mitt smak och tycke. så om dom tar bort adress fältet kanske en sökruta kommer vara kvar?

  Dock nuvarande version av chrome känns segare för varje dag som går, kanske dock tilläggen som gör det. Har märkt att varje tillägg tar en egen process också, inte bara tabbarna..

  IE9 är ett klart framsteg och med gpu-rendering direkt så är den intressant. Tror dock att firefox4 el chrome 10 kommer både vara snabbare och bättre…. Men skillnaden kanske mindre än nu/förut :)

 22. magnuz2011-02-21 at 21:09Reply

  adressfältet vill jag allt ha kvar =P

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.