TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Chromebook: Ska du köpa en dator med Chrome OS?

Skribent:
Publicerad: , 08:25
Respons: 7 kommentarer

Köpa Chromebook?Google har via Samsung och Acer nu tagit konceptet Chromebook till Sverige. En Chromebook är en enkel bärbar PC till ett lågt pris, som kör operativsystemet Chrome OS. Det speciella med Chrome OS är att det startar upp direkt i webbläsaren Chrome. Du arbetar uteslutande på webben, med webbapplikationer och annat.

Det finns en rad för- respektive nackdelar med Chromebook. Även om det idag går att göra riktigt avancerade webbapplikationer som inom flera områden fungerar lika bra som lokalt installerade program, är det fortfarande långt att gå innan vi alla kan arbeta helt och hållet i en webbläsare. Men kan Chromebook vara ett alternativ som komplement till en vanlig dator, eller för användare som ändå bara har sin dator för webben?

Acer Chromebook C7 och Samsung Chromebook 303C12 (som finns i två modeller; A01SE respektive H01SE – den sistnämnda har inbyggt 3G-modem) är de första modellerna inom konceptet Chromebook som lanseras i Sverige.

Det finns fler tillverkare som har andra modeller, och Google har själv bland annat Chromebook Pixel, så vi får se om de dyker upp i handeln framöver.

Läs mer om Chromebook till Sverige.

Fördelarna med en Chromebook

Konceptet är intressant. Redan nu jobbar många av oss främst i molnet, och en Chromebook – alltså en bärbar dator med Chrome OS – skulle kunna vara ett bra komplement till en vanlig PC eller Mac. För lite mer avancerade användare, som inte bara har datorn till att surfa och skicka e-post, klarar man sig inte idag med en Chromebook. Men som komplement är det som sagt värt att överväga när du ska köpa dator.

Chromebook i SverigeFördelarna är att hårdvaran inte är så viktig. Det här betyder två saker; dels innebär det att man kan hålla nere produktionskostnaden vilket ger billiga datorer, och dels betyder det att du inte är bunden vid din dator på samma sätt som om du hade en MacBook eller bärbar PC med Windows (eller en vanlig Linux-distribution).

Skulle din dator gå sönder eller bli stulen är det inte hela världen eftersom du inte har lagt ut en massa pengar på den och inte heller har du några viktiga filer på hårddisken. När det gäller stöld är det dock viktigare än någonsin att du skyddar dina konto till webbtjänster med bra lösenord, för om tjuven enkelt kommer åt alla dina konton ligger du illa till…

Andra fördelar ligger bland annat inom säkerhet. Lokalt installerade program innebär alltid en säkerhetsrisk. Man hittar hela tiden säkerhetshål i olika program, vilket betyder att du måste hålla dina program uppdaterade med senaste versionen. Och om man kan installera vanliga program så kan man installera trojaner och virus.

I och med att Chrome OS inte använder lokalt installerade program utan använder sig uteslutande av webbapplikationer, kommer man teoretiskt sett runt det här. Jag skriver teorretiskt, för att det har kommit rapporter om säkerhetshål i Chrome OS. Förmodligen är det inte 100 procent säkert, men i praktiken lär du inte behöva bekymra dig för trojaner och annat, för det finns förmodligen inga cyberkriminella som bryr sig om en så marginell marknad som Chrome OS.

Webbapplikationer som körs i molnet behöver inte heller uppdateras. Du använder alltid den senaste versionen – något som är en stor fördel för såväl användare som utvecklare.

…och nackdelarna?

Det kommer hela tiden nya webbapplikationer, och tack vare HTML5-standarden som hela tiden utvecklas och tillför nya möjligheter, går det att skapa riktigt avancerade applikationer som körs i webbläsaren. Det är dock långt kvar att gå, innan man kan börja tänka på att ersätta traditionella programvaror med webbappar.

Google Chrome OSFör en del användare som bara har sin dator till att surfa, skicka e-post eller skriva enklare dokument, använder man kanske redan idag bara webbläsaren. Men del flesta av oss – kanske framför allt bland er som följer den här bloggen och är mer vana datoranvändare – har flera vanliga program som vi är beroende av.

Själv klarar jag mig till exempel inte utan Photoshop. Visst finns det helt okej webbapplikationer för bildredigering, men att gå från Photoshop CS6 till en webbapp är som att byta en Yamaha R1 mot en Crescent Mini.

Det största problemet med Chrome OS och Chromebook-datorer, är att operativsystemet ligger före sin tid. Vi är inte riktigt där än, när vi kan övergå till att bara använda webbapplikationer. På sikt kommer vi att hamna där, det är jag övertygad om, för det finns så många fördelar både för utvecklare och användare. Men idag finns det fortfarande en hel del problem för den som funderar att övergå helt till Chrome OS.

Nackdelarna för Chrome OS är att vi fortfarande är så bundna vid speciella program (till exempel drivrutiner för att hantera extern hårdvara (det blir inte helt enkelt att göra utskrifter) och enskilda filer (vi jobbar mycket med filer; filer som är bifogade i mejl, filer att ladda ner från nätet, filer från våra digitalkameror och så vidare – det här kan innebära problem).

Därutöver finns det ständiga diskussionen om huruvida det verkligen är säkert att lagra alla sina filer i molnet. Vad händer om servrarna där du har alla dina filer råkar ut för ett hackerangrepp, eller om de kraschar och backupen har brunnit upp? Eller om företaget plötsligt går konkurs och försvinner och tjänsten lägger ner? Vi har trots allt läst om skrämmande många relativt ”lyckade” angrepp mot kända molntjänster.

Vidare är du som Chrome OS-användare rätt hårt beroende av Internetanslutning. En del webbapplikationer kan idag användas offline, men det är inte ultimat, och det är långt ifrån alla som tillåter dig köra dem offline. Skulle du sakna Internet eller om du har en kass Internetuppkoppling (på tåg, publika platser eller hotell till exempel) blir det trist att ha en Chromebook.

Avslutande spekuleringar

Jag har som sagt inte haft möjlighet att testa någon Chromebook än. Men jag kommer att försöka göra det så snart som möjligt, eftersom konceptet är väldigt intressant. Det största problemet är som sagt att Google är före sin tid. Webbapplikationer räcker inte idag – i alla fall inte för de flesta användare.

I dagsläget känns det spontant som att Chromebook kan drabbas av samma öda som minidatorerna (netbooks) gjorde för några år sedan. Det var många som köpte de billiga enkla datorerna, då priset var lågt och de var väldigt smidiga. Efter ett par år stod många minidatorer och samlade damm i garderoberna hemma hos konsumenter. Man tröttnade på att använda dem eftersom man inte kunde göra så mycket.

Samsung Chromebook till Sverige

Väldigt många av de som köpte en minidator förstod inte att prestandan var riktigt låg, för att kunna hålla nere priset, och att användningsområdet var att surfa på webben och skicka e-post (därav namnet netbook), utan försökte installera vanliga Windows-applikationer, spela spel, ge sig på fotoredigering i Photoshop och titta på filmer. Det gick naturligtvis inte alls så bra.

Om vi gå man ur huse och köpa Chromebooks idag, hade resultatet blivit detsamma. Idag är användningsområdet klart begränsat på grund av att du inte kan installera några program på datorn utan är hänvisad till webbappar. Och än så länge finns det inte tillräckligt med riktigt bra webbappar.

Med det sagt finns det användare som säkert skulle gilla Chromebooks. Om du vill ha en lättanvänd och billig bärbar dator som komplement till din vanliga dator, som du bara kommer att använda för att använda webben på, kan en Chromebook absolut vara värd att titta på.

Det är inget för avancerade användare, men ska du bara ha den för att skicka e-post, surfa, hänga på Facebook, spela onlinespel, kolla på videoklipp och så vidare, kan det vara ett prisvänligt alternativ.


Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

7 kommentarer

 1. Mikael Jakobsson2013-09-27 at 15:34Reply

  Jag skulle inte köpa en dator med Chromebook däremot skulle jag kunna köpa en dator som kör ren android.

  Laddade ner och installerade Android 4.3 till min stationära dator som jag testar, dessutom kan man andvända apparna och spelen som finns för plattor under Google Play.

  Tog lite bilder med mobilen när jag körde det.

  https://plus.google.com/u/0/photos/115085756151991707598/albums/5928155196131838113?authkey=CLS6tJ7bnJvWOw

  helt klart utmanar det Chromebook på alla möjliga sätt och fler funktioner.

  däremot saknas ju 64bitar versionen till bärbara och stationära datorer när det gäller android än så länge får man nöja sig med 32 bitars.

  Om du vill prova Android OS 4.3 Live-CD eller ren installation av Android så kan du ladda ner den ifrån min Google Drive här.

  https://drive.google.com/folderview?id=0B-0LK6RC3giYNUVTdzVYcEpwelU&usp=sharing

  Kör live-cd så botar du bara den från cd för testa före du väljer om du vill ha en ren installation.

 2. Alex2013-04-09 at 20:15Reply

  Jag kan nog tänka mig att lägga pengar på en Chromebook för grundidén med den är väldigt intressant och har väldigt mycket potential att utvecklas till något vi kan tänkas oss att använda hela tiden.

  Men jag kan garanterat hålla med om att Chromebook är ett antal år före sin tid för det här med tanken med Cloud och webapplikationer är något jag tror i alla fall att större delen av befolkningen inte ens har en susning om vad det är.

  Om Chromebook inte lyckas på marknaden nu så lär det garanterat komma igen i framtiden när vi är mogna.

 3. Fredrik (Teknikmannen)2013-04-09 at 18:49Reply

  Du skriver att de flesta av oss är beroende av program vi har installerade på datorn. Jag läste någonstans att 90% av alla datoranvändare skulle klara sig utan dessa program. Tyvärr har jag glömt bort källan.

  Jag använde 90%-uppgifterna i min egna blogg så man kan tycka att jag borde noterat källan ;)

  Är det mest en känsla du har eller var fick du dina uppgifter från?

  Tack för en bra bloggpost!

  • Tommy k Johansson2013-04-10 at 13:13Reply

   Fredrik: Jag har ingen källa på det, det är bara en känsla, men när jag skriver ”vi” så menar jag vi på den här bloggen (jag, andra skribenter och framför allt läsarna). De flesta som läser den här bloggen är lite mer vana användare och vi kör som regel flera program. 90 procent tycker jag låter högt. :) Räkna också saker som BankID, skrivardrivrutiner, Office-paketet. Sedan är det ju frågan med alla filer; alla digitalfoton, nerladdade filmer och allt vad folk har på sina hårddiskar. Chrome OS är och nafsar på framtiden, men det är idag före sin tid. På sikt tror jag dock att vi går mot webbappar.

 4. Adam Evertsson2013-04-09 at 10:30Reply

  Den här produkten har jag väntat på. Ett billigt och lätt (i fråga om vikt) alternativ till en MacBook eller motsvarande PC. Större och bättre än en surfplatta, i fråga om att den har ett tangentbord som i mina ögon gör det lättare för mig att arbeta med skrivande i programmen. Större skärm och större tangentbord än de små mikro-eeepc, eller vad de nu kallades.

  Nej, deet här blir definitivt min datorinvestering i vår.

 5. Fredrik2013-04-09 at 09:16Reply

  Utveckling av webbapplikationer kommer att öka rejält den kommande tiden på samma sätt som mobilappar.

  • Tommy k Johansson2013-04-09 at 14:49Reply

   Fredrik: Visst kommer de att utevecklas väldigt mycket framöver, som jag skriver, men det kommer att ta tid. Det ligger åtminstone ett par år innan tekniken börjar bli så bra att den på allvar kan konkurrera mot lokalt installerade program utvecklade för en specifik plattform.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.