TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bärbara datorer

Chromebook: HP, Samsung, Acer och Lenovo hoppar på tåget

HP ChromebookGoogles operativsystem Chrome OS har funnits i ett tag men det har varit ganska öde bland datortillverkarna. Men i slutet av förra året började det hända saker. Samsung och Acer släppte varsin PC med Chrome OS, och i januari kom Lenovo med sitt alternativ. Nu lanserar HP sin första så kallade Chromebook.

En Chromebook är en laptop med Google Chrome OS, ett operativsystem som bootar rakt upp i webbläsaren Chrome och som helt och hållet bygger på lagring i molnet och webbapplikationer. Google har en Web Store där man erbjuder olika appar för Chrome och här finns allt möjligt. För användare som bara har sin dator till att surfa, skicka mejl, skriva dokument och så vidare, kan Chromebook vara ett bra alternativ. Eller?

HP Pavilion 14 Chromebook är en relativt simpel bärbar dator med Googles operativsystem Chrome OS. Datorn finns ännu inte att köpa via svenska HP, men den kostar i USA motsvarande cirka 2100 kronor. Och då är det ändå jämförelsevis rätt högt, för om du tittar på Samsungs Chromebook kostar det inte mer än motsvarande 1600 kronor och Acer ligger på 1300 kronor.

Engadget har följt utvecklingen och skrivit om de olika Chromebook-datorerna:

I den här prisklassen har man inte mycket prestanda att röra sig med. Men det är inte heller nödvändigt. Eftersom Chrome OS arbetar uteslutande med webbapplikationer och lagrar alla filer i molnet, så ska du inte behöva speciellt mycket prestanda.

Å andra sidan beror det på hur du använder webbläsaren Chrome. För om du är som jag, och har väldigt många flikar igång, käkar webbläsaren rätt ordentligt med datorkraft. I skrivande stund tar Chrome upp 1,4 GB internminne på min dator.

Windows 8 driver tillverkarna till alternativ

Windows 8 gränssnittAtt som datortillverkare satsa på ett leverera datorer med ett annat operativsystem än Windows är en risk. Därför är det inte ofta vi ser datorer som kommer förinstallerade med Linux eller något annat operativsystem, trots att de till skillnad mot Windows är gratis. Så hur kommer det sig att flera tillverkare nu tagit fram Chromebooks?

Jag skulle gissa att det har med Windows 8 att göra. Microsoft lanserade den nya versionen av Windows i oktober förra året, och försäljningen har inte gått så bra. Datortillverkarna har klagat på att det inte säljs tillräckligt med datorer, och många lägger skulden på att Windows 8 är så olikt tidigare versioner.

Personligen tror jag att det är betydligt fler faktorer som spelar in. Anledningen till varför det inte säljs så många PC-datorer idag, beror på att konsumenterna istället lägger pengarna på en Mac – eller ännu mer troligt, en surfplatta.

Men framför allt har dagens PC-datorer betydligt längre livstid än vad de hade för tio-femton år sedan. Då uppgraderade man var tredje till fjärde år. Idag håller en PC mycket längre än så, inte minst på grund av att Windows (säkert till datortillverkarnas stora förtret) kräver allt mindre prestanda.

Med det sagt har vi, historiskt sett, haft en ökning inom försäljning av datorer i samband med lanseringen av en ny Windowsversion. Den här rusningen har nu uteblivit, och det är klart att datortillverkarna blir lite svettiga, inte minst på grund av att PC-försäljningen varit svag rätt länge nu.

Datortillverkare har som sagt lagt skulden för svikande försäljning på Windows 8. Det är därför som man nu vågar satsa på lite mer osäkra kort, som Google Chrome OS, i hopp om att det är detta som konsumenterna vill ha. För oss användare är det här egentligen bara positivt. Det innebär ett större utbud, och att det dykt upp flera Chromebooks på marknaden har pressat priserna.

Chrome OS är fortfarande före sin tid

När Chrome OS först presenterades ansåg jag att det var alldeles före sin tid. Det fanns inte tillräckligt med bra webbapplikationer. Men idag ser det annorlunda ut. Jag kan tänka mig att en Chromebook passar rätt många användare som vill ha en billig PC för att surfa, kolla på film (strömmande video), skriva mejl och lyssna på musik (Spotify är på gång med en webbapplikation).

Chrome OS

Jag tycker fortfarande Chrome OS är lite för tidigt ute för den breda massan. Det finns fortfarande en del frågetecken. Vi använder till exempel BankID rätt mycket på svenska tjänster. Och när det kommer till enkla saker som att skriva ut dokument, är det inte så enkelt (du behöver ha en PC eller Mac som fungerar som utskriftsserver via Google Cloud Print).

Jag vet att en del av er som läser den här bloggen är intresserade av datorer med Chrome OS. Ni får gärna komma med argument till varför man som konsument ska satsa på en Chromebook, för idag kan jag inte se Chromebook som ett alternativ för någon annan än de som gillar konceptet.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

2 kommentarer

 1. Freddy Håkansson2013-02-10 at 09:24Reply

  Gillar konceptet men är till skillnad från många av mina vänner ”hemma” på G+ mer och mer tveksam.

  Tror i o f att det är en ypperlig konsumentdator då man slipper allt krångel som efter en tid alltid dyker upp i en windowsdator.
  Dessutom har ju inte en typisk hemanvändare idag något större behov av att ha saker lokalt installerade i datorn.

  Dessutom talar ju priset för dom.

  Men…..
  Chromebooks finns ju faktiskt ännu inte att köpa här.

  Surfplattor tar en allt större plats och blir bättre och bättre som arbetsredskap.

  Jag tror faktiskt att tiden springer från konceptet.

  Däremot så tror jag nog på chromebooks vad det gäller en till en i skolan. Är ett bättre arbetsredskap än vad surfplattan är, snabb uppstart lagring i Gdrive vilket är ypperligt för samarbete.

  Ett tilltalande pris för stora volymer av maskiner som krävs i skolan är en annan sak som talar för.

  Nackdelen är att det finns en risk för att skolan isolerar sig i en miljö som bara kommer att finnas där. Men då mer och mer arbete sker i webbläsaren är det kanske inget större problem.

  Men….
  Maskiner finns ju inte här annat än från en mindre aktör.

 2. Anders Nordgren2013-02-05 at 19:21Reply

  Snacka om att bli inlåst till google. Nej tack.

  Angående hur W8 säljs. Finns olika siffror på det.

  Var i helgen ute med en kompis för att hjälpa honom att köpa en dator. Var på flera av de stora kedjorna och de har ju helt enkelt inte datorer som är anpassade till W8. Bygger ju på att du har pekskärm.
  Så tillverkarna som du angivit har ju inte levererat hårdvara helt enkelt. Pratade lite närmre med en försäljare, som för en gångs skull kunde något, och han sade att de närmsta månaderna kommer det att presenteras många nya datorer som är lite moderna och anpassade.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.