Lästips: Så infekterar falska codecs för filmer din dator med skadlig kod

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 594 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 899 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dar!
Pris: 645 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 400 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Chrome OS

Chromebook Pixel: Googles svindyra högupplösta dator

Chromebook PixelChromebook Pixel har nu lanserats och kommer att sälja i Googles butiker i USA och Storbritannien. Frågan är om det finns någon som är intresserad av en högupplöst, dyr bärbar dator som bara kan köra webbapplikationer.

Konceptet Chromebook har jag skrivit om tidigare. Det är bärbara datorer som kör operativsystemet Chrome OS, vilket bootar upp i webbläsaren Chrome och som låter dig helt och hållet arbeta med webbapplikationer och lagring i molnet. Behövs en superhög upplösning för detta ändamål? Nej.

Chromebook är namnet på bärbara datorer som kör operativsystemet Chrome OS. Ett par olika tillverkare har tagit fram egna modeller, och då har man satsat på att hålla nere priset eftersom operativsystemet är rätt begränsat.

Läs också: Chromebook: HP, Samsung, Acer och Lenovo hoppar på tåget

Chrome OS är fortfarande före sin tid. På längre sikt kommer vi att köra det mesta som webbapplikationer, men idag är det mycket som inte går att skapa med webbstandarder.

Google Chromebook Pixel

Chromebook Pixel är framtagen av Google och namnet syftar på den väldigt högupplösta skärmen. Skärmen, som dessutom är tryckkänslig, mäter 12,85 tum och har upplösningen 2560×1700 pixlar. Det ger en täthet på 239 pixlar per tum, vilket slår Apples MacBook Retina på sina 227 pixlar per tum.

I övrigt är Chromebook Pixel byggd med ett aluminiumchassi, och under skalet sitter en Intel Core i5-processor på 1,8 GHz samt 4 GB RAM.

Lagringen kan bli snordyr

Det finns ett internt lagringsutrymme på 32 GB, men främst handlar det om lagring i molnet och det ingår 1 TB utrymme på Google Drive i tre år. Hur mycket det kommer att kosta därefter är osagt, men ordinarie pris för 1 TB ligger på motsvarande cirka 320 kronor i månaden.

Vi får hoppas att Google har ett bättre erbjudande för Chromebook-kunder, annars blir det rätt mycket pengar – nästan 4000 kronor om året.

Så vad kostar då Chromebook Pixel? Enligt Computer Sweden kostar datorn motsvarande 8350 kronor, men då har man inte räknat med moms, så mer troligt är att priset i Sverige – om Chromebook Pixel kommer hit – hamnar på 10500 kronor. Vill du hellre ha 64 GB intern lagringsplats kostar modellen 9630 kronor, eller 12050 kronor inklusive moms.

Det är löjligt mycket pengar för en Chromebook. De ekonomiska aspekterna för Google Chromebook borde vara att de istället tjänar pengar på Google Drive samt provision på försäljning av appar i Chrome Web Store.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

KÖPA NY DATOR: Sponsrade länkar

Köpa ny dator? Här får du de bästa råden och förslagen på vad du ska lägga dina pengar på, när du ska köpa en ny dator! Billigast? Gamer? Supertunn och lätt ultrabook?

 • Erik

  Utvecklarna av Pixel och Google själva har sagt att denna dator är tillför att visa vad som är möjligt att göra med Chromebooks. Vad som komma skall kan man säga.

  Många utvecklare har sagt att de inte vill lägga ner tid på att göra apps för Chromebooks för att de anser att hårdvaran är för dålig. Pixel är inte gjord för att säljas bra, den är inte heller gjord för att vara deras flaggskepp. Den är tillverkad för att pusha utvecklingen av Chrome OS.

  Man kan nästan säga att Pixel skapades för göra vad Nexus One gjorde för Android. Använder high-end specs, inte gjord för att sälja super bra (om ens alls), utan är gjord för att utvecklarna ska få något att bita i. Nu kan de inte säga att det är för dålig hårdvara. Detta är Googles sätt att förbättra deras OS, att visa vad som kan vara möjligt.

  Jag tror att många missuppfattat vad poängen med Pixel är. Detta är alla fall vad jag har fått för intryck när Google skrivit om Pixel, samt deras video där det står ”For what’s next”. Jag tolkar det som att Pixel är skapad för vad jag skrivit ovan, föra utvecklingen framåt. Jag kan ju dock ha fel, men vem vet. Google kanske har fått hybris och tror att folk kommer köpa vad de än släpper och hylla det. Ungefär som Apple har tendenser att göra.

 • Mikael

  Om du räknar med en livsläng på tre år och en bärbar dator med 1 TB lagring så är det inte så dyrt längre.

  • Mikael: En dator har betydligt längre livstid än tre år idag. Vissa av de datorerna jag använder nästan dagligen närmar sig 10 år och de fungerar utmärkt med Windows 7 eller 8.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996.
Utgivare: TkJ Media AB, Ryssby i Småland.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på FacebookTkJ på Vine

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Sponsorer

Arkiv

maj 2016
M T O T F L S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ad: Affiliatenätverk

Commission Junction Världens största affiliate-företag! Bra system, lätt att tjäna pengar!

Affelix Svenskt affiliatenätverk som dels har mycket lead-kampanjer men även säljer CPM.

EuroAds Affiliatenätverk med bland annat program inom hälsa.

Double Tjäna pengar på din hemsida!

Tradedoubler Sveriges största affiliatenätverk

Zanox Tjäna pengar genom att länka till företag

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick