TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Molnet

City Cloud briljerar på svenska marknaden för cloud computing

Skribent:
Publicerad: , 14:53
Uppdaterad: 2011-08-08, 20:13
Respons: 8 kommentarer

City CloudEtt mer avancerat och kraftfullare alternativ till ett webbhotell är att använda dig av molntjänster för hantering av servrar. Det ger dig en skalbar lösning där du kan justera saker som processorprestanda och internminne baserat på trafiken till din sajt.

Det finns idag ett brett utbud av cloud computing-tjänster, och City Cloud från City Network är ett bra alternativ för svenska sajter. Jag kör själv min blogg på City Cloud sedan en tid tillbaka, och tycker att det fungerar fint.

Tidigare låg jag på ett webbhotell, men när man börjar komma upp emot 10000 dagliga besökare och kör en hel del WordPress-tillägg som belastar både webbserver och SQL-databas, så börjar det märkas att vanliga webbhotell inte räcker till.

City Cloud sköter min blogg

Jag flyttade därför till City Cloud, som idag sponsrar mig med serverplats, där jag har en bra konfiguration som är bättre anpassad till min trafik. Jag vet inte exakt vad mina specifikationer är i dagsläget, men det räcker gott och väl, och skulle jag få ännu fler besökare är det bara att via ett enkelt webbgränssnitt öka antalet processorer och internminne.

Enligt Pingdom ligger jag idag på en upptid på 99,77 procent, men det är inte helt rättvist eftersom Pingdom bara kontrollerar en gång i minuten. De gånger min server går ner, ligger den oftast nere kortare stunder än en minut, varför den verkliga siffran är högre än 99,77 procent. Det anser jag vara bra – ingen server kan garantera 100 procent upptid.

Det finns massor av cloud computing-tjänster, där två andra kända är Amazon EC2 och Rackspace. Fördelen med City Cloud är att servrarna ligger i Sverige, och för svenska sajter är detta så klart ett starkt plus. Vad jag inte visste var exakt hur mycket bättre det är.

Testa bäst cloud computing-tjänst

Med hjälp av tjänsten Cloudharmony kan du genomföra benchmark-tester för att testa de olika tjänsterna utifrån din egen placering. Jag testade därför City Cloud mot Amazon EC2 och Rackspace, och jag blev förvånad över hur pass mycket högre hastighet City Cloud erbjöd.

City Cloud test

City Cloud klockade in på hastigheten 5,62 Mbit/s, medan Amazon EC2 presterade 4,61 Mbit/s och Rackspace 3,98 Mbit/s. Det är alltså en ganska väsentlig skillnad.

Du kan testa själv genom att besöka Cloudharmony, klicka på Benchmarks och klicka dig fram genom de olika typer av tester och servrar som finns inlagda.

Besök City Cloud för mer information om tjänsten. Som sagt, de sponsrar mig idag med serverutrymme, men jag får inte betalt för att skriva detta inlägg (faktum är att de inte ens vet om att jag skriver det här). Jag hade knappast legat kvar på deras tjänst om jag inte tycker att de fungerar bra! Jag kan varmt rekommendera dem.

Uppdatering: EuroCloud har nominerat City Cloud till Sveriges bästa molntjänst.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

8 kommentarer

 1. TkJ2011-05-23 at 11:19Reply

  @Martin: Jag börjar luta mot att du har rätt i matematiken… Jag kan mycket väl ha tänkt helt fel vad gäller statistik på Pingdom. Ska smälta det lite och sedan uppdatera.

  Jag skyller isf på att jag är obildad. ;)

 2. TkJ2011-05-23 at 11:14Reply

  @Anders: Hmm… Vissa problem har jag upptäckt, och jag tror att problemet ligger i något WordPress-tillägg som överbelastar SQL-servern på något korkat sätt. Jag har dock inte lyckats lokalisera felet, men tack för att du uppmärksammar det och jag ska lägga manken till för att hitta det här läckaget!

  Det ska dock påpekas att det fungerar mycket bättre än när jag låg på webbhotell. Jag vet inte om du besökte mig då, men på den tiden dök sajten kontinuerligt och var olidligt seg.

  Mycket av segheten tror jag beror på att min kod inte är ultimat. Det finns många dumheter rent slarv som drar ner på prestandan. När jag får tid över brukar jag försöka trimma lite.

 3. Johan / City Network2011-05-20 at 19:43Reply

  Riktigt roligt att du uppmärksammar oss Tommy! Tack. Antar att det var Eurocloud nomineringen som triggade? http://www.citycloud.se/category/pressreleases-sv/

  När det gäller upptiden så har vi haft ett par planerade avbrott innan vi lyfte bort ”beta” stämpeln på tjänsten för några månader sedan. Det var större uppgraderingar som gjordes och drar självklart ner siffrorna på pingdom. I nuvarande form begränsas planerade avbrott kraftigt.

 4. Anders2011-05-20 at 16:01Reply

  @TkJ
  Ja förvånansvärt ofta att sidan ej går att nå eller är seg. Då och då ”databaserror” med

 5. Mattias2011-05-20 at 15:32Reply

  En annan mycket bra tjänst är Glesys (http://glesys.se/) som också ligger i sverige. Deras support är helt fantastisk. De svarar inom timmen på påskafton mm, helt underbart. Rekommenderas!

 6. Martin2011-05-20 at 15:29Reply

  Stapeldiagram är ju snyggt, men de skall göra att det är enklare att ta till sig data. I ditt diagram ser det ut som att City Cloud är 9ggr snabbare än Amazon. :)

  Nu vet jag inte hur pingdom räknar, men jag skulle anta att de helt enkelt pingar en gång per minut, svar = 1 för uppe, ej svar = 1 för nere.
  Och så får de svar 99,77% av gångerna. Med tillräckligt många mätningar spelar det ingen roll hur långa avbrotten är.

  Jag kan ha missförstått eller ha otur när jag tänker…

  • TkJ2011-05-20 at 15:34Reply

   Martin: Inte mitt diagram – det är Cloudharmonys.

   Anders: City Cloud driftar allt. Databasen är väldigt belastad, så klart, att drifta något sådant hemma i källaren vore inte så smart. ;) Om du har mycket nertid ska jag försöka kolla på det.

 7. Anders2011-05-20 at 15:24Reply

  Jag vet inte hur du driftar allt. T.ex om du kör allt i molnet eller har vissa delar, som t.ex databas i en egen webbserver hemma.
  Men dock så har du en hel del nertid när man inte kan nå sidan eller behöver refresha mycket (flera olika datorer/webbläsare och både på jobb och hemma för min del).
  Har mailat dig om det en gång men fick ingen respons.

  Trevlig helg

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.