TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Copyswede går till domstol och @stoppacopyswede passerar 37000 namn

Skribent:
Publicerad: , 23:58
Uppdaterad: 2014-01-23, 05:42
Respons: 10 kommentarer

Stoppa CopyswedeJag har vid ett flertal tillfällen skrivit om organisationen Copyswede, som hanterar den så kallade privatkopieringsavgiften – tidigare kallad för kassettersättning. Avgiften lades på kassettband och senare VHS-band för att ersätta musik- och filmskapare för deras påstådda förluster i och med privatkopiering.

Idag ska privatkopieringsavgiften läggas på så gott som alla typer av enheter som innehåller lagringsutrymme. Det här innebär betydligt högre kostnader för konsumenter. ElektronikBranschen har nu sagt stopp. Copyswede har stämt Sony och tagit dem till Lunds domstol efter att Sony vägrat betala avgifterna, samtidigt som återförsäljare uppmanas att inte betala Copyswede och som konsument har du möjlighet att skriva på en protestlista.

Copyswede har alltså anpassat sina regler för dagens teknik, vilket innebär att deras privatkopieringsavgift appliceras på i stort sett alla former av lagringsmedier. Hårddiskar, SSD, CD/DVD, datorer, surfplattor, smartphones, TV-boxar och så vidare… Mobiltelefoner blir till exempel upp till 400 kronor dyrare på grund av avgiften.

När avgiften hette kassettersättning fanns en viss logik i det. Då lades avgiften på tomma kassettband, och dessa användes ofta för att kopiera musikkassetter och spela in musik från radion. Samma sak med VHS-band.

Hårddiskar och TV-apparater blir dyrare

Surfplattor blir dyrare med Copyswedes privatkopieringsavgift

Surfplattor blir dyrare med Copyswedes privatkopieringsavgift.

Men idag, när Copyswede anser att privatkopieringsavgiften även ska appliceras på till exempel surfplattor och hårddiskar, blir det genast rätt absurt. Långt ifrån alla konsumenter använder sina surfplattor för att lagra kopierad musik eller film. Och våra hårddiskar har betydligt större användningsområde än kopior av låtar och filmer.

Avgiften har dessutom blivit så pass hög att det drabbar konsumenterna hårt. Copyswede vill att återförsäljare ska betala 1 krona per GB lagringsutrymme, exklusive moms. Datorer, surfplattor, hårddiskar, spelkonsoler och USB-minnen har ett maxtak på 100 kronor (inklusive moms), medan smartphones, MP3-spelare, TV-boxar, TV-apparater och mediaspelare kan bli upp till 400 kronor dyrare.

Nu har ElektronikBranschen, det vill säga den organisation som representerar återförsäljare, satt ner foten, skriver IDG och SweClockers. På sin hemsida publicerade man idag en uppmaning till sina medlemmar att vägra betala avgiften till Copyswede:

ElektronikBranschen uppmanar sina medlemmar att vägra betala den omstridda privatkopieringsavgiften till Copyswede när det gäller datorer, spelkonsoler och annan elektronik av samma slag. [Källa: ElektronikBranschen]

Bakgrunden till uppmaningen har att göra med att Sony tröttnat på Copyswede, och vägrat betala avgiften. Copyswede svarade med att stämma Sony, och det ska upp i Lunds domstol. ElektronikBranschen uppmanar sina medlemmar att inte betala Copyswedes avgifter tills domstolen kommer med ett beslut.

Kulturnytt på Sveriges Radio har sänt ett inslag om ElektronikBranschens uppmaning till bojkott.

Skriv på protestlistan

Protestera mot Copyswedes privatkopieringsavgiftSom konsument kan du visa ditt missnöje över Copyswedes nya avgifter, genom att skriva under en protestlista på sajten Stoppa Copyswede. Protestlistan startades av Petter Sehlin och Daniel Forslund, som driver eget företag och butik i Örebro. De tröttnade på Copyswedes avgifter och drog igång projektet.

Så sent som idag fick jag höra att Stopp Copyswede passerat 37000 namnunderskrifter. Inom några veckor kommer man att överlämna protestlistan till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och justitieminister Beatrice Ask. Har du inte redan skrivit under, kan du fortfarande göra det.

Läs tidigare artiklar om Copyswede:

Fotnot: Inlägget är rättat efter ett påpekande på Twitter och kommentarer nedan om att jag missuppfattat. Det var Copywede som stämt Sony, och inte tvärtom som jag först skrev. Jag har ingen förklaring till varför det blev så fel. Haveri i hjärnkontoret helt enkelt. Jag ber om ursäkt!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Lelle2014-01-22 at 08:55Reply

  Det är Copyswede som dragit Sony till domstol, inte tvärtom. Med privatkopieringsersättning är det inte heller någon, vare sig elektronikbranschen eller konsumenter, som betalar för musik, film, tv etc. Då hade det kanske hetat typ musik-, film- och tv-ersättning. Nu heter det privatkopieringsersättning just för att det som kulturskaparna som företräds av Copyswede får ersättning för är privatkopiering. Det handlar om ett intrång i deras ensamrätt till sina verk. De får helt enkelt ersättning för att de tillåter att deras arbete kopieras för privat bruk, och de får den av de företag som säljer produkter som används till sådan kopiering. Om du har synpunkter på hur dessa företag väljer att finansiera denna ersättning (på samma sätt som de gör med alla andra ersättningar, skatter och kostnader de har, dvs tar ut det på priset till dig som kund), ta upp det med elektronikbranschen!

  • Tommy k Johansson2014-01-22 at 12:07Reply

   Fast nu är det ju så att de produkter som avgiftsbeläggs INTE används för sådan kopiering. Det är ju DET som är problemet med Copyswedes nya perspektiv.

  • BG2014-01-27 at 19:50Reply

   Jag tycker ditt argument brister, om jag köper en skiva från låt oss säga itune så läggs den skiva på hårddisken är det då rätt att jag måste betala en kopieringsavgift på något som jag lagligt köpt och betlat en avgit åt en artist redan? Mediabranchen är enda som kan ta ut en dubbel avgift av folk.

 2. Musikkonsument2014-01-18 at 17:38Reply

  Vi betalar inte avgifter till hästskomakare när vi köper däck.
  Vi betalar inte avgifter till konservfabriker när vi köper fryst mat.
  Vi betalar inte avgift för järnspisar när vi köper en mikrovågsugn.
  Vi betalar inga a avgifter när vi köper ett dragspel, gitarr eller andra instrument, trots att de uppenbarligen är avsedda för att framföra både eget och upphovsskyddat material.
  Däremot betalar vi inträde till teatrar, bio, koncerter mm. det är rimligt.
  Det är också rimligt och bra att upphovsmän får ersättning.
  Det är inte rimligt att skivbranschen ska fortsätta med sina orimliga övervinster och använda det som argument att man förlorar pengar. Sanningen är att det varit en totalt sovande bransch som inte gjort någonting på att hänga med i utvecklingen efter cd-skivan, där man blev vana att ha pålägg på hundratals procent på produktionskostnaderna.. Över allt annars innebär det att den som ät lat eller osmart försvinner från marknaden.
  Plötsligt kommer man upptäcka att alla bilar också är fulla med minneskretsar.
  Därför har vi inte många hästdroskor, järnspisar etc.

 3. Stäni Steinbock2014-01-18 at 16:14Reply

  Såsom kompositör och musikproducent skriver jag INTE på någon dylik lista. Det förefaller mig orättvist att ”konsumenterna” alltid ska kunna få allt gratis medan vi som producerar musik ska betala hyror och mat precis som alla andra.
  Så j***la mycket förtjänar man inte på att låta andra njuta av ens musik gratis att man skulle kunna vara ett objekt för avund!

  • TB2014-01-18 at 19:19Reply

   Vad är det som är ”gratis för konsumenterna” när det gäller musik? Cd-skivor, konserter, eller vadå? Sist jag kollade kostade det pengar att ta del av musik på detta sätt.

   Det vi reagerar mot är att tvingas betala till musikproducenter om vi t.ex. köper en hårddisk för att spara de bilder man tar med digitalkameran. Vad har detta med musik att göra?

   Varför är det bara just musiker som ska ha rätt att oförtjänt få betalt när någon köper lagringsmedia? Varför inte de som producerar andra varor och tjänster som inte heller har något med den faktiska användningen att göra?

  • Daniel2014-01-20 at 10:12Reply

   Om du nu inte kan leva på din musik så beror det förmodligen på att du skapar musik ingen vill lyssna på och då ska du väl inte få pengar bara för att du skapat nåt?

  • BG2014-01-27 at 19:32Reply

   Håller med TB varför skulle jag betal dig för att jag behöver lagrar upp mina egna tagna bilder?

 4. TB2014-01-18 at 09:54Reply

  Bra initiativ från elektronikbranschen, men med tanke på hur politiserade svenska domstolar är har jag små förhoppningar om att domen kommer gå rätt väg.

  Vi har ju exemplet Radiotjänst, där samtliga domstolar dömt till Radiotjänsts fördel när de nya absurda tv-avgifterna för smartphones, datorer och surfplattor behandlats.

  Det här är en helt politisk fråga. Så länge ansvariga politiker inte säger ifrån (vilket knappast kommer att hända) får vi fortsätta betala dessa extra straffavgifter/skatter.

  • Fredrik_Dyngsur2014-01-19 at 12:20Reply

   Domstolarna är inte politiserade, dom är köpta av mediebranschen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.