TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Crapware slöare ner din nya dator

Skribent:
Publicerad: , 20:28
Respons: 10 kommentarer

När du köper en ny dator finns det nästan alltid en massa förinstallerade program på den. De här programmen har en tendens att slöa ner datorn, och speciellt uppstarten av den. Nu visar ett test hur seg datorn blir på grund av crapware

Det är den brittiska tidningen PC Pro som har testat flera nya datorer från olika tillverkare, för att se hur mycket de gör Windows 7 långsammare. Genom att ta bort crapware kan du snabba upp din dator ordentligt. Värst i klassen är Sony och deras Vaio-datorer, något jag själv har erfarenhet av.

PC-DecrapifierDatortillverkare tjänar en hel del pengar på att inkludera tredjepartsprogram på sina datorer. Det kan vara allt möjligt från bildredigeringsprogram till CD/DVD-brännarprogram och videospelare. Många av dessa program lägger in verktyg som ligger som bakgrundsprogram och kontrollerar efter uppdateringar och dylikt. Sådant gör din dator segare att starta och dessutom tar det prestanda.

För att ta bort crapware från din nya datorer rekommenderar PC Pro gratisverktyget CCleaner. Det gör jag också – det är ett mycket bra och enkelt program som snabbt städar bort skräp från hårddisken och systemet. Jag vill också slå ett slag för gratisprogrammet PC-Decrapifier som är gjort för att ta bort förinstallerade program från nya datorer. Det är också riktigt bra.

[Källa: IDG]

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SNABBARE DATOR: Sponsrade länkar

Vill du ha en snabbare dator? Ladda ner SLOW-PCfighter för en gratis skanning efter problem i datorn! Läs mitt test om hur bra det är!

Advanced SystemCare Kraftfullt program för att städa din dator kontinuerligt och automatiskt! Det fungerar faktiskt.

Kommentarer

10 kommentarer

 1. Ulrika2009-11-07 at 21:39Reply

  Vad lättad jag blir att lära att mina problem efter köp av en ny Vaio i våras har ett namn, crapware, och att det inte är min otur utan faktiskt ett inbyggt problem i datorn .
  Som sagt köpte en Vaio med Vista i våras och mycket förväntasfull startar jag upp den. Efter ett par dagar noterar jag att nåt inte stämmer då hårddisken jobbar så jag tror att hela datorn snart ska braka sönder.
  Efter ett antal samtal med Sony helpdesk, mycket trevliga men helt okunniga om problemet, läsande av diverse bloggar så hittar jag till slut en datornörd(i positiv bemärkelse,) på jobbet som kommer med tips hur jag ska stänga av alla automatiska uppstarter, slänga ut diverse program, bla det förinstallerade McAfee.
  Sen gick det äntligen att använda datorn utan att bli sönderstressad av hårddisken.
  I sökandet efter lösningar på mitt problem hittade jag till den här utmärkta bloggen som sedan dess givit mig alla svar jag behövt gällande datorn. svar som dessutom är pedagoiska och lättfattliga för en vanlig användare. Tipsar alla jag känner om bloggen!

 2. Jan2009-11-03 at 17:17Reply

  Håller med Fred – när det enda ”skräp”s om följer med är iLife’09 är det lätt att känna att man gjorde ett smart val när man köpte en iMac istf att uppdatera windowsburken!

 3. Janet2009-11-03 at 10:26Reply

  Jag har haft både Sony vaio och Hp med massor av onödiga program förinstallerat. Nu köpte jag en Fujitsu med Win7 och det var den renaste dator jag sett!
  Det enda som fanns var antivirus och office.
  Värt att tänka på när an ska fundera över vilket märke man ska köpa.

 4. Kyden2009-11-03 at 09:34Reply

  Betr. program som belastar PC se ovan i Din blogg
  Guide mig hur man gör med Ccleaner vid borttagning program som man inte vill ha, tack
  förhand, tack för bra tips, hälsningar Kyden

 5. Niklas2009-11-01 at 12:47Reply

  Jag undrar hur mycket pengar datortillverkarna får per dator för att inkludera skräpet? Jag är ganska säker på att jag skulle kunna betala dem den summan för att slippa det. ”No Crapware” skulle kunna bli ett bra försäljningsargument.

 6. Emil Vikström2009-11-01 at 09:44Reply

  Jag har precis som Fred dåliga erfarenheter av HP. Nu var det ett par år sedan, men då hade de fyllt ca 20 GB av disken med installationsprogrammen för alla dessa skräpprogram! Där fanns installationsfiler för säkert ett tjugotal olika språk, varje språk med sin egen fulla uppsättning av alla skräpprogram. Utöver detta låg det såklart en svensk version av skräpet installerat.

  Efter en timme hade jag rensat bort 25 GB skräpprogram (på en 80 GB-disk). 25 GB motsvarar ungefär 15 gånger så mycket som min dator med Debian på. Och då kommer Debian ändå med ett kontorsprogram så man kan använda datorn, vilket försås HP-datorn inte gjorde.

 7. Fred2009-10-31 at 22:28Reply

  Jag gillar skräpet som kom med min nya dator; iMovie 09.

  ; )

 8. Klang IT2009-10-31 at 00:59Reply

  När vi ändå är inne på Linux…

  På ubuntu.com går det att ladda ner Ubuntu 9.10 och Ubuntu Netbook Remix 9.10. Jag gillar skarpt Ubuntu Netbook Remix nya utseende, mycket snyggare än det gamla! Nu blir det till att testa nya Ubuntu 9.10! :)

 9. Klang IT2009-10-30 at 23:55Reply

  Det här är ännu en grej jag gillar med Linux. Att köpa en helt ny dator i delar, bygga ihop och sedan installera en linuxdistro utan att behöva lägga tid på att rensa bort massa skräpprogram som följer med datorn.

 10. Fred2009-10-30 at 22:53Reply

  Riktigt trist för Windowsanvändare. När jag startade upp morsans nya HP för första gången såg skrivbordet ut som hmm… jag vet inte vad. Ikoner över allt. En kompis köpte en bärbar med Windows borta i Staterna för nått år sedan, där fick hon frågan (i butiken) om hon mot en avgift ville ha den rensad från all bloatware, jag tipsade ist om Decrapifier.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.