TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Internet-bedrägerier

Cryptolocker och ransomware är det nya stora hotet på Internet

Skribent:
Publicerad: , 21:19
Respons: 2 kommentarer

Cryptolocker - ransomwareDen senaste tiden har så kallad ransomware fått ett uppsving, framför via trojanen Cryptolocker. Det här är en särskilt form av skadlig kod. Lyckas Cryptolocker infektera din dator kommer många av dina filer, dokument och digitalfoton till exempel, att krypteras så att du inte kommer åt dem.

Bedrägeriet ligger i att nätbrottslingarna infekterar din dator och krypterar dina filer, för att sedan sälja dig den nyckel som behövs för att dekryptera filerna igen. Den här lösensumman presenteras ibland som om det vore ett räddningsverktyg, så att de nätkriminella framstår som en riddare i nöden. Så hur skyddar du dig?

Ransomware är en synnerligt elak typ av trojan. De senaste åren har de flesta trojaner varit ute efter att bygga botnät, det vill säga virtuella nätverk av infekterade datorer, som en botmaster kan kontrollera. Dessa trojaner försöker gömma sig i den infekterade datorn och vill inte bli upptäckta.

Ransomware däremot gör allt för att bli upptäckt och ger dig omedelbara problem. Så fort trojanen har lyckats ta sig in i din dator, letar den upp dina dokument och digitalfoton och krypterar dessa så att du inte längre kommer åt dem. Utan krypteringsnyckel är filerna i praktiken förlorade. Då gäller det att ha backup.

Nyligen började ett infekterade e-post sprida sig bland svenska användare, som såg ut att komma från Postnord. Mejlet kommer med en bifogad fil, maskerad som PDF-dokument, som påstår sig innehålla information om en försändelse. Körs den igång försöker trojanen Cryptolocker infektera datorn.

Cert-SE har gått ut med en varning om Cryptolocker och ransomware. I en artikel i Dagens Nyheter berättar Cert-SE att användare inte gärna berättar att de har blivit infekterade av trojanen, på grund av att de skäms och inte vill framstå som inkompetenta. Men det ska man inte behöva känna. Det är väldigt enkelt att råka ut för en infektion. Tyvärr.

Säkerhetsföretaget Inuti förklarar hur organisationer kan skydda sig mot ransomware-attacker, och de här tipsen är givetvis även relevanta för hemanvändare.

Cryptolocker och ransomware
image-23964

Ransomware, framför allt i form av trojanen Cryptolocker, har blivit populära metoder för nätbedragare att lura pengar från sina offer.

Skydda dig mot ransomware och Cryptolocker

För att skydda din dator mot skadlig kod, arbetar du i flera lager. Antivirus, brandvägg och antispyware (här laddar du ner gratis virusskydd) – antingen som ett program för varje respektive del, eller ett heltäckande säkerhetspaket – är bara ett lager i ett komplett skydd. Ett annat lager är själva användaren.

Vidare finns det flera andra lager av säkerhet som kan appliceras för att skydda din dator och dina filer. Mycket är vunnet om du exempelvis ser till att aldrig arbeta som administratör på din dator. Se till att skaffa vanliga användarkonton och kör dessa som standard. Du kan läsa min tidigare artikel om att byta från administratör till användare i Windows.

Virusskydd och andra säkerhetsverktyg är alltid viktiga, men de skyddar inte mot allting. Oavsett hur bra antivirusprogram du har, så hjälper det sällan om användaren själv luras till att installera en trojan. På företagsnätverk finns det lösningar med vitlistor och annat som gör att det bara går att köra igång godkända programvaror. Då trojaner också är program, stoppas de.

Så kallad sandboxingsandlådeteknik – är också en effektiv lösning. Det gör att din webbläsare körs i en säker och virtuell miljö, fristående från resten av ditt system. Skulle ett säkerhetshål eller något annat göra att skadlig kod exekveras via webbläsaren, sprids det inte vidare till systemet utan stannar i sandlådan. En del säkerhetspaket har stöd för sandlådeteknik. Google Chrome och Internet Explorer har viss sandboxing inbyggt.

Dela din kunskap! Lär dina vänner om hur de blir säkra på Internet genom att dela med dig av artikeln!

 

Och om datorn blivit infekterad?

Skulle en dator bli infekterad av Cryptolocker, så att viktiga filer blir krypterade, är det svårt att göra något. Krypteringen är så pass hård att det inte går att lösa det utan att ha en krypteringsnyckel. Och vill du ha en sådan behöver du ge efter på bedragarnas begäran om lösensumma – något ingen vill göra.

Många gånger döljer nätbedragarna sig bakom en lögn om att de erbjuder ett program som fixar ditt problem. I samband med att dina filer har krypterats, får du meddelande om att det finns ett utmärkt och trevligt litet program du kan använda för att fixa tillbaka dina filer. Programmet kostar några hundralappar men det löser allt.

Cryptolocker-trojanen
image-23965

Om du fått din data krypterad av Cryptolocker, är det inte mycket att göra – därför är det så viktigt att veta hur du skyddar dig mot att få trojanen.

Det är förståeligt att många användare faller för bedrägeriet. Det känns ju som om programmet kommer från en räddare i nöden, när det egentligen är från de nätkriminella som nyss har låst dina filer… Och när du väl har köpt och installerat programmet finns det inga som helst garantier för att det fungerar – och om det fungerar vet du inte hur länge det gör det. Med största säkerhet kommer Cryptolocker snart att låsa dina filer igen, och en ny betalning krävs.

Därför är det viktigt att hela tiden göra säkerhetskopior av dina viktiga filer, och dessa inte lagras på en hårddisk som är direktansluten till din dator. Har du din backupenhet kopplad till datorn via USB, kommer Cryptolocker att känna av den och kryptera filerna här också. Onlinebackup är ett bra alternativ, till exempel OneDrive.

MISSA INTE: De bästa svenska säkerhetspaketen!

Läs vidare om hur du skyddar din dator

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

2 kommentarer

  1. Emil Höglund2016-05-19 at 00:21Reply

    Hej,
    Har det kommit något slags botemedel kring detta nu? Har många kunder som får detta men går inte göra något när skadan är skedd.
    /Emil

  2. Lars Olsson2015-10-01 at 14:29Reply

    Fick nyligen ett mail från ”windows” som sa att mitt Hotmail/outlook/Msn-konto skulle stängas av efter 3 dagar om jag inte uppdaterade programmet. Nu har det gått en vecka och inget har hänt. Verkar skumt. Var bifogat en fil jag skulle klicka på, men det gjorde jag inte. Har installerat AD-Aware antivirus pro med brandvägg. Den borde väl stoppa skiten.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.