TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Twitter

Därför är jag ett riktigt Twitter-freak!

Skribent:
Publicerad: , 01:20
Respons: 3 kommentarer

TwitterNi som följer min blogg vet säkert vid det här laget att jag ofta och gärna skriver om Twitter, och hur bra jag tycker att det är. Twitter är utan tvekan det sociala nätverk jag använder mig mest av, och det går inte en dag utan att jag är uppkopplad på Twitter, antingen via datorn, mobilen eller min iPad.

Men hur kommer det sig då att jag är en så hängiven användare, trots att Twitter faktiskt inte är speciellt stort i Sverige? Det här diskuterade jag lite kort med min polare Christian Rudolf härom dagen. Och det ska jag ge svar på!

Idag har nästan hälften av alla svenskar ett konto på Facebook (källa: Deepedition) och naturligtvis använder även jag Facebook så gott som dagligen, men det är först och främst Twitter jag vänder mig till. Och detta trots att det i praktiken inte är så många svenskar som finns på Twitter.

TkJ på Facebook

Twitter får mycket bevakning i media, så ofta får man uppfattningen om att Twitter förmodligen är nästan lika stora som Facebook. Så är inte fallet. I mars skrev jag om siffror som pekade på att Twitter endast har cirka 11000 aktiva användare i Sverige. Det kan jämföras med drygt 4,2 miljoner användare hos Facebook (också från ovan nämnda bloggpost hos Deepedition, fast det är osäkert hur många som är aktiva varje dag).

Skälet till varför mediabevakningen av Twitter är så stor, beror på att en stor del av de svenskar som använder Twitter arbetar inom just media. Ibland blir det lite ankdamm av det hela, men det är också ett av skälen till varför jag hänger där. Många av mina branschkollegor finns där.

Först och främst rent nöje

Jag är ensamföretagare och de allra flesta dagar sitter jag ensam på mitt kontor, bloggar, testar prylar och arbetar med andra saker. Jag trivs väldigt bra med det här, och det finns idag mycket social kontakt med andra via nätet.

Twitter i första hand ett rent nöje för mig. Det fungerar som ett digitalt fikarum. Eftersom jag inte har en kaffeautomat jag kan gå till för att prata lite strunt och skämta med kollegor, klickar jag istället upp Tweetdeck på datorn eller Twitter-klienten på min iPhone eller iPad.

Twitter

Det finns alltid någon pågående diskussion som jag snabbt kan ge mig in i, bara för att prata lite. Det allra mesta som publiceras i flödet från alla de människor jag följer på Twitter, är små kommentarer, länkar eller skämt om alla möjliga nyheter. Begränsningen på 140 tecken gör Twitter så snabbt, att jämföra med att hänga på ett ordinärt diskussionsforum på webben.

En guldgruva för nyheter

Nyheter som är väsentliga för mig, dyker garanterat upp på Twitter. Vissa av de personer jag följer är suveräna på att sålla ut vettiga nyheter, vilket underlättar enormt. Läs om att hitta i nyhetsflödet med Twitter.

Men i de flesta fall är det inte hos Twitter jag hittar själva nyheten. Oftast får jag mina uppslag från alla de bloggar och nyhetstjänster jag prenumererar på via RSS-läsaren Google Reader. Jag har också ett par IT-relaterade sajter som jag dagligen besöker för att få en uppfattning om vad som är hett för dagen. Techmeme är en sådan.

När jag har hittat en nyhet jag vill följa upp, går jag till Twitter. Med en sökning går det snabbt att få fram kommentarer och andra länkar. Skulle jag vilja ha åsikter från någon som är insatt, brukar jag tweeta en förfrågan och i de allra flesta fall har jag svar inom en minut.

Träffa läsare och andra kul människor!

Det absolut bästa med Twitter är naturligtvis folket som använder tjänsten. Som jag skrev ovan kryllar det av personer från branschen – gammelmedia, bloggare, Internetentreprenörer, webbutvecklare och så vidare.

Visst kan det uppstå twittergräl – men det är inte så konstigt. Samlas en mängd människor och har åsikter, blir det meningsskiljaktigheter. Konstigt vore annars.

Men i övrigt tycker jag att det råder en härlig gemenskap på Twitter! Det finns så otroligt många roliga och intelligenta människor, som gladeligen hjälper till med problem och har smarta åsikter – eller bara postar en YouTube-länk till en knäpp scen från Family Guy.

Själv tycker jag att en stor nytta med Twitter, är att jag har fått kontakt med många av mina bloggläsare, som jag annars bara sett som en prick i besöksstatistiken. Jag får varje dag både beröm och kritik för sådant jag skrivit på bloggen. Och här kommer återigen begränsingen med 140 tecken in i bilden – det är betydligt enklare att svara en läsare på Twitter, än att svara via e-post. Tyvärr tar e-post lång tid, och tid är något jag alltid har för lite av.

Som en bra marknadsföringskanal

Varje gång jag publicerar en ny bloggpost, skickar jag per automatik ut rubriken och en länk till mitt Twitterkonto. Det finns två skäl till det här – dels genererar det trafik till bloggen (framför allt när folk gillar det jag skrivit om retweetar det; det vill säga skickar ut tweetet till sina egna följeslagare), och dels får jag extremt snabb respons på om det är något jag glömt eller om jag helt enkelt har fel i någon fakta.

Dessutom brukar en del bloggposter, som jag tweetar om, resultera i önskemål om andra relaterade blogginlägg; ”Nu när du skrivit om X borde du skriva om Y!”.

Användarna på Twitter imponerar ofta på hur engagerade de är. Det kan jämföras med Facebook, som jag också använder för att marknadsföra bloggen och hålla kontakt med mina läsare. Visst händer det att bloggposter jag länkar till från min Facebook-sida resulterar i kommentarer från läsare, men det är inte alls på samma nivå som på Twitter.

TwitterVälkommen till Twitter!

Om du inte idag använder dig av Twitter, eller om du har använt det men av någon anledning tröttnat, tycker jag att du ska ge tjänsten en ärlig chans!

Det är väldigt enkelt att sätta upp ditt Twitterkonto, det klarar vem som helst att göra. Det som gör att så många tröttnar efter ett tag, är att de inte kommer in i gemenskapen. För att få ut någonting av Twitter måste du följa andra twittrare. När du väl börjar följa folk, kommer du att kunna läsa alla tweets de skriver, och sedan är det lätt att skriva svar på dem. Tveka inte att ge dig in i diskussioner, kommentera länkar och så vidare.

När du väl börjar höras på Twitter, kommer andra användare att följa dig för att läsa det du skriver. När du väl har följeslagare (followers) kan du börja posta länkar och annat – för det är först när du har följeslagare som någon kommer att läsa sådant du postar som inte har en mottagare (det vill säga ett svar på ett annat tweet, en reply).

Jag skrev för ett tag sedan en lista över 30 kända svenska Twitter-användare som du bör följa. Det är personer inom min bransch; media och datorer. Listan fick kritik för att det var för kända twittrare, och andra bloggare skrev egna listor – något jag tyckte var skitkul. Om du går till bloggposten och skrollar ner till kommentarerna, hittar du länkar till ännu fler listor. Det är en bra start för att komma igång!

Twitter är jäkligt roligt – och nyttigt! Om du inte redan har ett konto, skaffa ett nu med detsamma. Det tar knappt en minut att komma igång, och när du väl är inloggad går du till min Twitter-sida och klickar på Follow. Därefter postar du ditt första tweet, och om du i tweetet skriver med mitt användarnamn @tkj kommer jag att se det. Och jag lovar att jag ska försöka hinna svara på ditt meddelande! :-)

Läs vidare:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Seotjejen2011-05-31 at 18:39Reply

  Jättebra inlägg och många intressanta tankar kring Twitter (som jag själv gillar riktigt mycket). Ett rent nöje att läsa! Håller dock med om att det är mer nöje än nytta emellanåt…

 2. @AndreMploy2011-05-30 at 13:01Reply

  Härlig läsning.

  Kör stenhårt!

  /A

 3. Hans2011-05-30 at 12:41Reply

  Håller med. Twitter är mer socialt för mig än tex Facebook. Får kontakt med olika folk ibland och framförallt inom mitt intresse. Enkelt att läsa, skriva och hänga med än tex Facebook.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.