Därför är jag sjukskriven ett tag framöver | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

F-Secure antivirus

Feedburner

TkJ RSS

Off Topic

Därför är jag sjukskriven ett tag framöver

Bipolär sjukdomHej på er! Du som följer min blogg har säkert märkt att uppdateringarna varit dåliga de senaste sex åren. Jag har varit extremt kass på att svara på mejl och liknande. Och nu verkar det ha fått sitt svar, men jag är osäker på om jag vill gå ut offentligt med det. När jag skriver det här har jag inte bestämt mig.

Jag har tidigare berättat om att jag dragits med svår ångest och depressioner, vilket jag har fått mediciner för och som inte har hjälpt. De senaste 1,5 åren har varit rent katastrofala för mig. Men nu till slut har jag fått en bra kontakt med vården.

Att skriva om att jag har Crohns sjukdom har aldrig varit några problem, eftersom det är en somatisk sjukdom. Trasigt immunförsvar och dåliga tarmar och ett liv på toaletten. Det är lättare och mer allmänt accepterat.

Men när det gäller psykiska sjukdomar är det fortfarande en smula tabu. Idag börjar det bli lättare och folk är mer öppna med den här typen av sjukdomar, fast vi – samhället – har fortfarande långt att gå.

Jag som kommer från en lååång generation av smålänningar, och är därmed jättesvensk (genetiskt, inte politiskt!), och har det i blodet att man inte diskuterar känslor hur som helst. Gnälla över ryggbesvär är en sak, men ångest något helt annat. Det ska man hålla käft om.

Därför är jag så osäker på huruvida jag ska berätta om det här. Varenda genetiskt nedärvd cell i kroppen skriker nej, men samtidigt tycker jag det är viktigt att prata om det.

[…]

Okej… Nu har jag pausat för att kolla lite videoklipp, och jag hittade ett med Filip Hammar. Och kan han prata om det så kan jag väl också säga det.

Jag har fått träffa specialistläkare och de har givit mig diagnosen ”med största sannolikhet bipolär. Jag behöver fler utredningar innan de spikar det, men de var ändå så pass övertygade att jag fick börja med en ny medicinering.

Det här är ju inte så roligt. Mycket av sådant som hänt i mitt liv sedan 20-årsåldern blir dock väldigt förklarliga när jag får höra vad det innebär.

Så i måndags gick jag hem med en burk tabletter, en remiss och ett sjukintyg.

Blogga om bipolär sjukdom
image-24533

Det här inlägget var rätt svårt att till slut väga publicera…

Just nu kommer det här påverka bloggen i form av att jag inte kan jobba. Jag har några frilansare som kan hoppa in och hålla bloggen vid liv, så fortsätt gärna följa den. Och sedan kommer jag tillbaka, förhoppningsvis som en hyfsat mer normal (nåja) människa. Jag finns på Twitter – så där kan du följa mig.

Slutligen vill jag be om ursäkt till alla er som jag inte besvarat eller återkopplat till. Alla projekt som runnit ur sanden. Det finns alltså en förklaring till varför det blivit så. Jag tänker inte använda sjukdomen som en ursäkt, bara en förklaring, och en förhoppning om förståelse.

Jag hoppas att du som följer TkJ.se fortsätter med det, och inte börjar se på mig som någon form av psykisk galning. För det har jag ju uppenbart varit sedan tonåren, och under alla år som bloggare… ;-)

Puh. Det här inlägget krävde mycket viljestyrka att publicera…

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

På grund a tekniska problem fungerar inte Disqus för tillfället.

 

100 kommentarer

 1. Lukas652017-01-25 at 19:26Reply

  Tack, för att du bidrar till ett öppnare samtalsklimat om psykisk ohälsa/psykisk sjukdom. Enda sättet att få bort tabun i vårt samhälle, är ju att prata och lyssna. Allt gott!

 2. Struggler652016-10-22 at 20:27Reply

  Jag fick min diagnos BP typ 2 2006. Sjukskriven i omgångar. Nu sedan två och ett halvt år tillbaka. Bra att du går ut med det. Jag har inte vågat säga till min chef att jag har sjukdomen. Börjar överväga att vara mer öppen om det efter att du och många andra bidrar med att minska tabut om psykisk sjukdom.

  Det kan ta ett tag innan man träffar rätt med rätt medicin. Håll ut och ha tålamod. Rätt medicin kan göra att symtomen i stort sett försvinner, eller som i mitt fall, även om jag är sjukskriven, skulle ha mått betydligt sämre utan medicin. Läs på så mycket du kan om sjukdomen och lär känna hur den yttrar sig på dig så får du insikt i vad du kan göra i dina livsvanor för att dämpa yttringarna av sjukdomen. Ta hand om dig!

 3. JR2016-08-13 at 02:49Reply

  Mycket starkt och modigt av dig att skriva om en folksjukdom. För min del hjälpte det att jobba.
  Kämpa på! Hoppas du hittar en metod som hjälper just dig. Vi är alla olika och det gäller att hitta en lösning som fungerar för dig. Det tar tid. Tro mig. Kämpa på och ge inte upp!

 4. Magnus Bengtsson2016-06-12 at 22:31Reply

  Jag tycker inte att det är bra att du är sjuk, men det är mycket bra att du går ut med det. Samhället är i skriande behov av att diskutera psykisk ohälsa öppet, så att folk förstår att det är precis lika vanligt och precis lika normalt som att ha en somatisk sjukdom.

  Stor eloge åt dig! Landet behöver massor av människor som du! Hoppas at du får uppleva den varma och fina sidan av psykiatrin. Stort lycka till!

 5. Maria Klippmark2016-05-30 at 22:13Reply

  Kämpa på och var stolt över dig själv. Nu verkar det ju också som om du är på god väg att få hjälp.
  Tittar in då och då på din informativa blogg, många fina användbara tips.
  Lycka till och kram.
  Maria

 6. Freddy Håkansson2016-05-29 at 08:38Reply

  Bra att du skriver!

  Vi är nog många som inte mår bra i vårt inre, skälen kan givetvis vara olika men som du skriver så är det inget man ”ska prata om”. Men egentligen är det väl något man verkligen ska prata om och visa förståelse för.

  Trots allt så är det väl nästan fler som mår dåligt i det inre än som har något fysiskt problem. Men i vårt samhälle så ska man ju vara stark, lycklig och säga att allt är bra.

  Förbaskat bra skrivet av dig!

 7. Liza Magnusson

  Liza Magnusson2016-05-24 at 03:28Reply

  Av en händelse elr google fråga så hamnade jag på din ”sida” fick svar på mycket och läste om din sjukskrivning!! bra vågat! Lycka till med mediciner osv!! jag ska forts läsa Tkj.se!! det lilla jag behövde få information om fick jag bäst och utförligaste svar hos Tkj.se!! du behövs men sätt din hälsa först!!

 8. Don Thomaso2016-05-21 at 12:31Reply

  Du har min stora beundran…

 9. Marcus Westlund2016-05-20 at 22:03Reply

  Modigt, bra, ärligt och tufft! Bra jobbat och kämpa på!

 10. Magnus Liljeqvist2016-05-19 at 23:29Reply

  Vet att några blivit bättre av cbdolja (Cannabis olja utan thc så man blir inte hög) både när det gäller depression och Chrons (smärta och sömn mm mm mm ska det funka på oxå). Jag är inne på min andra vecka med droppar nu. Finns mkt att läsa på nätet och den svenska cbd gruppen på Facebook.
  Bara ett allmänt tips till dig och andra så man man läsa på och bilda sig en egen uppfattning.
  Krya på dig med allt och tack för att du delar med dig.

 11. Mats2016-05-19 at 19:18Reply

  Tommy, skärp dig! Sträck på ryggen och var stolt över dig själv att du rakryggat går ut o talar om detta – ALL HEDER TILL DIG skulle jag vilja säga! STARKT GJORT!
  Det är absolut inget att skämmas för, men jag förstår vad du menar med nedärvda gener o celler o fan o hans moster… ibland är det svårt att vara människa bara o att man mår dåligt nån gång – det är helt naturligt tycker jag! Du har mitt fulla förtroende, respekt samt stöd i alla avseenden! Ta nu HAND om dig i första hand o kom tillbaka – du har alltid ”oss” andra som självfallet inte själva är 100% perfekta (vem fan är det idag?) … Vi finns här för varandra! Kärlek från Borås

 12. Bengt Samuelsson2016-05-19 at 17:20Reply

  Jag har fattat för länge sedan att du inte är 100%
  Men ha de så gott det går ändå
  Efter ca 20 års depression mm så fick jag äntligen diagnosen asperger med ADHD och då ‘sjukpension’ vilket inte var min plan.

  http://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/bipolar-sjukdom

 13. Fanny Melwin Lindberg

  Fanny Melwin Lindberg2016-05-19 at 15:06Reply

  Grattis till att du vågat skriva hur du har det! Har haft väldig hjälp av din klokskap då datorn inte vill vara samarbets villig.
  Tack för din hjälp och jag kommer fortsätta gå in på din sida då hjälp behövs 🌻
  Tant 👵 från Kungsängen

 14. Bo Enedahl2016-05-19 at 14:51Reply

  Hej Tommy. Brottas med depressioner själv med, så jag känner igen mig i dina tankar. Inte nog med att en mår dåligt, man ”måste” försöka ursäkta och förklara för andra som inte förstår hur det är att ha psykisk ohälsa!
  Det tog nog minst ett par år för mig innan jag bestämde mig för att vara öppen med min depression. Men idag känner jag att det var rätt att göra det, för på något vis känns det lättare med att vara öppen med det.
  Och, känns väldigt bra samtidigt att hjälpa till att få bort tabustämpeln och göra det mer öppet.
  Hoppas du får träffa bra läkare med!
  Kärlek till dig Tommy

 15. Freand2016-05-19 at 11:15Reply

  Modigt! Och bra! Hoppas du får den hjälp du behöver, hojta till om du vill ta en kaffe på cecil o prata nörderier nån gång.

 16. Einar Eriksson

  Einar Eriksson2016-05-19 at 11:14Reply

  Jag har också läst dina inlägg i många år. Ann-Louise Fransson från Deralycke har hjälp mig att bli i bättre form. Titta in på hennes sida http://www.botanikan.se

 17. Mikael Svensson2016-05-19 at 11:12Reply

  Strongt av dig att skriva om detta. Bra att fler får reda på den så fler vågar prata om den. Är säkert många som inte ens vet att de har det som skulle må bra av att kolla upp det. En riktig macho-kram tilldelas dig!

 18. Cyrus2016-05-19 at 11:07Reply

  Naturligtvis blir man ledsen när någon som man bryr sig om. Alla människor har perioder i livet då man inte mår bra., det vore konstigt annars. Jag minns Iran-Irak kriget på åttiotalt då jag var 13 år. Mina föräldrar förlorade i princip allt över en natt och vaknade en morgon med bara sina kläder på sig. Jag minns hur fruktansvärt dåliga de mådde och till och med funderade på att ta sitt liv berättade min mamma senare. Idag är de världens gladaste pensionärer. Krya på det. Bättre tider kommer, det gör det ALLTID.

 19. Emma Marie Andersson

  Emma Marie Andersson2016-05-19 at 09:14Reply

  Kram på dig! Och det är väl själva fan, att det ska vara så svårt att prata om de VIKTIGA sakerna.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.