TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

iOS

Därför är svenska tidningsappar så kassa

Skribent:
Publicerad: , 11:24
Uppdaterad: 2018-07-01, 01:13
Respons: 3 kommentarer

Expressen iPadFlera svenska dagstidningar har slagit på trumman och storlanserat iPad-appar. Det har väl gått så där. Eller rättare sagt – de har inte lyckats alls bra. Peter Esse på Allt om Mac ryter till i en artikel där han sågar Expressens iPad-app och ger den 0/10 i betyg.

Jag håller med Esse om att apparna är dåliga. Han har helt rätt i sin text. Med det sagt tänker jag leka djävulens advokat och förklara varför jag tror att de är så dåliga.

Till att börja med vill jag återknyta till mitt inlägg om 11 iPad-appar, där jag hade med Expressen i listan. Det fick jag med all rätt skit för, och som jag skrev till Jocke hade jag gjort för dålig research. Bloggat är bloggat, och det får jag skämmas över.

Esse har en lista över 10 saker som kännetecknar en bra tidningsapp; bland annat tydlig navigering, anpassning till skärmen, sökbara texter, dynamiska faktarutor, snabbhet och så vidare. Jag håller med honom på varje punkt. Det finns ett antal exempel på riktigt bra iPad-magasin där man lyckats. Själv gillar jag Wired skarpt.

De svenska apparna bygger dels på vanliga PDF:er och dels på Bonniers Mag+. Mag+ är ett intressant koncept, fast som Esse skriver är inte verkligheten densamma.

Lilla Sverige

Tidningshus dras alla med samma problem – Sverige är väldigt litet. Marknaden är begränsad, så det är inte lätt att få ekonomi i något.

Jag pratade nyligen med en redaktör för en svensk upplaga av en amerikansk tidning, och han berättade att den amerikanska tidningen egentligen är rätt nischad och liten – för att vara i USA – men trots det hade de bland annat 10 heltidsanställda som enbart kontrollerade fakta, och de kunde utan att blinka köpa in ett frilansknäck för 70 papp. Vilket svenskt magasin har den möjligheten? Svar: ingen.

När en svensk tidning lyfter fram att ”Nu har vi placerat en korrespondent i New York!” så är bakgrundshistorien med största säkerhet att en frilansare frågat redaktionschefen att ”Hörru, jag funderar på att flytta till New York i ett halvår, eftersom min flickvän är därifrån, ni vill inte ha lite schysst frilansmaterial direkt från platsen?”

Pengar, pengar, pengar…

Det handlar alltså om tid och pengar. Ska en tidning starta en iPad-version kommer de inte att nyanställa fem personer för att fixa allt vad gäller design, fixa till material i form av video, ljud och bilder, korra etc. De slänger snarare det på en redan sönderstressad layoutares skrivbord, eller outsourcar det till någon svältande reklambyrå som ger vad man betalar för.

Att räkna på hur mycket pengar det finns i iPad-appar är svårt, eftersom Apple inte talar om hur många enheter de sålt i Sverige. Därför chansar jag vilt, och tar i ordentligt. Ponera att det sålts 25000 iPads. Det tror jag inte att det gjort, men för siffrornas skulle säger vi det. Sedan säger vi att Expressens app är riktigt cool och bra och hela 20 procent av iPad-användarna skaffar en månadsprenumeration.

Uppdatering: Enligt Allt om Mac verkar det som om Apple tagit in 300000 iPads i Sverige. Hur många som sålts är okänt, men det är förmodligen fler än vad jag gissade på. Det påverkar dock inte min beräkning jättemycket, eftersom 20 procent är absurt högt räknat…

En 30-dagarsprenumeration kostar 99 kronor; (25000*0,2)*99 kronor = 495000 kronor i månaden. Det ger 16500 kronor per utgåva. Verkligheten är nog snarare att Expressen gör detta för PR och att de sålt kanske 250 prenumerationer (825 kr/utgåva). Kontentan är hur som helst att 16500 kronor inte räcker långt. Licensierar man tre videoklipp så är pengarna slut.

Det finns helt enkelt inte pengar i att storsatsa på en sådan här grej. Tidningsbranschen är knappast guld och gröna skogar idag. Hade Sverige haft tio gånger så många invånare, hade förmodligen alla tidningar satsat på det här. IDG borde till exempel redan haft en lång rad iPad-varianter av sina IT-tidningar (ja, de har hos nedan nämnda Qiozk, men det är PDF).

Wired iPadSlutligen hoppas jag ändå på att någon vågar lägga lite krut på att göra en riktigt bra tidningsapp. Bra grejor ökar intresset för iPad, och framför allt lägger det press på de andra tidningarna att förbättra sina appar. Idag har de svenska tidningarna mycket att lära. Som jag skrivit tidigare tycker jag surfplattor är utmärkta att läsa tidningar på. Jag har som sagt börjat läsa Wired igen, jag läser serier från Marvel, och jag använder Qiozk.

Jag skulle tippa på att det blir ett litet magasin som tar det första steget till en riktigt bra app, en tidning med en brinnande redaktion som i rent engagemang jobbar dygnet runt för att göra en bra grej. Filter?

(Bild på majstång: Carles Tomás Martí)

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

3 kommentarer

 1. Därför är svenska tidningsappar så kassa | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-12 at 10:37Reply

  […] han sågar Expressens iPad-app och ger den 0/10 i betyg. Jag håller med Esse om att apparna […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 2. Christian Eriksson2010-12-09 at 13:02Reply

  WIreds iPad tidning, liksom t.ex. svenska Semcons kundtidning på iPad, bygger på samma grund: Adobe InDesign CS5, Digital Publishing. Och tillägget till InDesign som behövs för att tillverka en iPad version är gratis! http://labs.adobe.com/technologies/digitalpublishing/
  Alltså är Bonniers satsning på Mag+ bortkastade pengar. Dessutom anser jag att de borde satsa på HTML5 versioner istället, där ligger framtiden och ger dessutom en betydligt större kundkrets en bara iPad användare: http://www.nytimes.com/chrome/

 3. Tweets that mention Därför är svenska tidningsappar så kassa -- Topsy.com2010-12-09 at 12:29Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Tommy k Johansson and iPhn.se, eriksjos. eriksjos said: Därför är svenska tidningsappar så kassa: Flera svenska dagstidningar har slagit på trumman och storlanserat iPa… http://bit.ly/geKxJk […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.