Därför ska du inte installera om Windows | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

Surfa SÄKERT: PrivateVPN! En av världens största och snabbaste VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning.

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

REA på alla produkter

Feedburner

TkJ RSS

Windows

Därför ska du inte installera om Windows

En myt som envisas med att hänga kvar är att man behöver installera om Windows med jämna mellanrum. Jag har sedan lanseringen av Windows XP hävdat att det bara är korkat att installera om datorn, för det är betydligt mer arbete än att fixa felet som gör att man vill ominstallera…

Ett par gånger i månaden får jag e-post från användare som har installerat om sin dator, och därmed också valt att formatera hårddisken, för att sedan upptäcka att alla program, digitalfotografier, dokument och e-post är försvunna. Det är alltid någon datorkunnig kamrat som rekommenderat en ominstallation och termen säkerhetskopiering har aldrig kommit på tals.

”Var hittar jag mina digitalfoton nu när jag formaterat och installerat om datorn?!” frågar de mig och berättar att de hade fem års foton från dina barns uppväxt på hårddisken och ingen säkerhetskopia. Det är inte roligt att förklara för dem att de raderat alltihop.

Sluta installera om datorn! Om operativsystemet börjar gå segt, beror det på att du har för många program installerade som ligger i bakgrunden och tar upp prestanda, eller att du har drabbats av en trojan eller virus av något slag. Det här löser man man att städa systemet, inte att ominstallera.

Det här skriver Lifehacker om i en artikel. Här förklarar de varför du som användare inte regelbundet behöver ominstallera Windows. Det är, som jag skrev ovan, en myt. Visst, när vi hade Windows 95 var det tyvärr en vanlig lösning att göra så. Men hur många kör med Windows 95 idag?

Den enda gången man behöver installera om Windows XP, Vista eller 7, är om datorn är totalförstörd av virus eller om du ska sälja den.

Ett stort problem är att datorsupporten hos många tillverkare ofta ger rådet att installera om Windows när kunder ringer med frågor. Skälet till varför de gör det är att de inte vet svaret på din fråga, eller att de helt enkelt tröttnat på dig. Kom ihåg att det sällan är några datorproffs som sitter i supporten. Självklart gäller det här inte alla – det finns en del riktigt kompetent personal här, men tyvärr finns det också en rätt många fånar.

Läs det här: Så får du en snabbare dator!

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2018 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.

På grund a tekniska problem fungerar inte Disqus för tillfället.

 

76 kommentarer

 1. Anders K2011-08-14 at 20:28Reply

  Den här författaren kan inte mycket om datorer.

  • TkJ2011-08-14 at 21:44Reply

   Anders K: Jag anser mig ha mer än tillräckligt med erfarenhet och kompenets om datorer för att kunna det här, men du får gärna förklara dig istället för att bara syssla med påhopp.

 2. David2010-11-26 at 00:31Reply

  Jag, som modern internetanvändare, laddar ofta ner program, spel, och andra saker som överensstämmer med mina intressen för tillfället. Men när jag kanske ett halvår senare tröttnat på dessa tycker jag att det är lättare att spara saker jag vill spara på en portabel hårddisk, formatera och installera om. Gör mig inte så mycket att jag måste sitta och vänta i 30 min medans datorn hämtar uppdateringar istället för att behöva leta upp vartenda fragment av rippade program som inte avinstallerats korrekt. Har jag ett problem med datorn ser jag till och fixa det.. men ibland vill jag bara börja på ny kula. Synd att det ska va så jävla krångligt nuförtiden.

 3. KillaSkrilla2010-05-03 at 14:47Reply

  Min dator har fått aids och vet inte vad jag ska göra…

  Är inte så datorkunnig men ingen nybörjare men har en massa virus malware spyware (ngt som gör att alla program hänger sig. typ bitar av skärmen börjar försvinna och massa andra skumma ologiska problem osv.) det började med att ngt program med AP eller AR i början installerade sig hann inte riktigt se. sen slutade brandväggen och antiviruset fungera . sen började datorn snea ut helt

  .. och datorn gick skitslött (innan alla virus)… nu är den helt katastrof. funkar bara några minuter sen måste jag starta om för att den ska funka igen ,det går att kolla på film ibland men oftast hänger den sig helt och får stänga av manuellt.

  hade varit nice att bara installera om windows (har alla mina saker på externa hårddiskar)… men förra gången jag gjorde det slutade mitt ljud att fungera…så försökte ominstallera igen då hängde det sig vid 97% varje gång…

  vet inget om hur man tar bort virus. fått en ny fil i processerna som heter Gbamia.exe som tar upp en massa energi (också Gjl.exe seaport.exe pnkbstrb.exe pnkbstra.exe reader_sl.exe wscntfy.exe khvcol.exe alg.exe och defwatch.exe) googlade och hittade info om det mesta utom Gbamia.exe…

  Min fråga är om man installerar om windows försvinner alla virus då? typ måste jag installera det på något speciellt sett? är lite rädd för att ominstallera också då min förra dator blev helt knullad när jag gjorde det…

  känns som att tvätta ett par gamla skor att bara försöka städa datorn lägga ner en massa timmars jobb och sen kanske allt kommer tillbaka direkt igen. minns en datorkunnig polare som skulle städa min dator tog en massa timmar och var skitkrångligt.

  någon som har något tips? ni kan själv föreställa er en vardag utan dator och internet i sverige…

 4. Natanael L2010-01-17 at 15:46Reply

  För övrigt så har jag aldrig gjort någon ominstallation annat än på datorn jag fick av en vän som skaffade en ny (installationsskivan följde med).

  På min Ubuntu-laptop så har jag haft versionerna 7.10, 8.04, 8.10 och 9.10. När jag gick från 8.10 till 9.10 så gjorde jag en färsk installation på / (root, /home fick vara orörd, kontot var kvar efteråt :).

  Jag behöver sällan fixa problem i Linux av någon annan anledning än att jag själv orsakat dem efter en massa mixtrande.

 5. Natanael L2010-01-17 at 15:19Reply

  Linux FTW! \o/

  Själv har jag / (root) på en partition, swap på en och /home (typ ”C:\Users”) på en annan. Backup före ominstallation? Vadå backup före ominstallation? Behövs ju inte alls här.

  Den ”vanliga” backupen har jag dock, om än något inaktuell … *host host*

 6. J-Martin2010-01-14 at 18:02Reply

  Helt riktigt MCDST finns bara för XP, och innefattar certen 70-271 och 70-272 (om jag inte har missuppfattat det hela) Ungefär motsvarande cert finns finns för Vista och 7 också.
  MCP 70-685 ska motsvara ungefär 70-271, men har väl lite mer inriktning mot företags-support (tror jag).
  Snart kommer det ett rykande färskt TrainingKit från MSPress också http://bokus.com/b/9780735627093.html

  Det som är betydligt viktigare än teknisk kunskap, är ju att man har rätt attityd, och sådant är ju inte så lätt att läsa sig till i böcker, och det finns inga, och kommer nog inte att finnas några certifieringar i det heller.

  Om man bortser från de få undantagen, så har nog de flesta support-tekniker ”rätt” attityd, och inser att det finns flera olika lösningar på samma problem. Samt att en lösning som fungerar bra för en användare, kanske inte är den bästa för någon annan.

  Sedan håller jag inte med dej Tommy; Jag tror att du skulle bli en jätte bra telefon-support. Du kan väl ha det som extraknäck? ;-)

 7. Sockna2010-01-14 at 13:53Reply

  Om man är smart nog att klyva hårddisken i i en C resp D partition och flyttar ”Mina dokument” mha TweakUI till D så slipper man att alla foton mm försvinner vid en eventuell ominstallation. Man kan ju också undra vad dessa datorkunniga är för folk som inte kan se till att personens data backupas innan om installationen. Jag har hjälpt otaliga med deras datorer och alltid varit noga med backup av foton, dockument, e-post, favoriter mm.

  Att försöka fixa en dator som går segare än sirap har inte jag nerver till då går det oftast snabbare att installera om då de flesta nöjer sig med de program som följer med datorn. Det som tar tid är uppdateringar av operativsystemet, java, flash mm som är ett måste idag.

 8. Aemony2010-01-13 at 01:06Reply

  Man kan ju även anmärka här att MCDST är ett certifikat utformat för XP och inte de nyare Vista och Seven. Även om systemen är någorlunda liknande så finns det ändå stora skillnader, speciellt i just gränssnittet, och numer säljs bara datorer med Vista/7 förinstallerat, för vilket det inte finns ett certifikat att ta.

 9. J-Martin2010-01-12 at 23:15Reply

  Nu är det ju så att vissa oseriösa (my point of view) företag anställer support-personal, som inte har klarat av sin MCDST.

  Alla vet ju hur det ser ut på sådana företag
  http://deadtroll.com/video/helldeskcable.html

  För att jobba seriöst med support så måste man klara av minst en ”tegelsten” http://microsoft.com/MSPress/books/8796.aspx
  …men det är ju inget för Tommy eller någon annan ”Twelve-O’Clock-Flasher” ;-)

  • TkJ2010-01-12 at 23:50Reply

   J-Martin: Du har helt rätt i att jag skulle vara kass i telefonsupporten. :-) Jag är ju i första hand skribent och i andra hand ”datorproffs”. När jag inte kan något frågar jag andra, och när jag tror jag kan något men har fel, säger ni läser till. :-)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.