TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Datahandlare

De samlar privata data om dig och säljer till företag

Skribent:
Publicerad: , 22:32
Respons: Skriv en kommentar!

Datahandlare, data brokersNär vi använder Internet lämnar vi efter oss mängder av data. Vad du söker efter på webben, vilka sajter du använder, information som du självmant lämnar ifrån dig i samband med registrering, på forum och sociala nätverk, i tävlingar och undersökningar och så vidare. Det går att skapa en väldigt bra bild av vem du är.

Det finns så klart många parter som är intresserade av att få reda på mer om dig som person. Försäkringsbolag är ett väldigt bra exempel, men generellt sett tackar nog de flesta företag inte nej till mer information om sina befintliga eller potentiella kunder. En hel marknad av företag som arbetar med att samla ihop och sälja data har växt fram – så kallade datahandlare, eller ”data brokers”.

I dagens digitala värld är få saker lika värdefulla som information. Internet är fantastisk när det kommer till att sprida information – men samtidigt är det lika effektivt på att samla ihop det också.

Skulle man samla ihop all data du lämnar efter dig när du surfar på webben, hade det inte varit svårt att bilda en uppfattning om vem du är.

Datahandlare – eller ”data brokers” på engelska – är en relativt ny typ av företag vars affärsidé är att försöka samla ihop så mycket information om olika personer som möjligt, för att sedan sälja denna data till andra företag.

Företag vill veta allt om dig

Ponera att du ofta besöker sajter som handlar om extremsporter. Du läser artiklar om bergsklättring, tittar på videoklipp med galna skateboard-stunts, söker efter priser för fallskärmshoppning, och delar bilder från helgens utflykter i skogen på mountainbike.

Via olika kanaler samlar datahandlare ihop den här informationen, och erbjuder den sedan till ditt försäkringsbolag, som i sin tur skickar upp premien på din sjukvårdsförsäkring till nya höjder…

Låter det cyniskt? Det stämmer bra. Visst är det cyniskt! Jag påstår inte att det här verkligen sker idag, men det är fullt möjligt.

Vet allt om hundratals miljoner amerikanare

Det välrenommerade reportageprogrammet CBS 60 Minutes sände den 9 mars ett inslag som handlade om just datahandlare. TV-inslaget finns att se på webben och man har även lagt upp reportaget i textform för dig som hellre läser.

AcxiomIdag finns det ett flertal olika företag i USA som handlar med information. Det största företaget heter Acxiom, och de säger offentligt att de har i genomsnitt 1500 olika former av information om fler än 200 miljoner amerikanare. Det rör sig om all möjlig form av data.

Att företag samlar information om sina kunder är knappast något nytt. Det har de gjort länge – ett bra exempel är kundkort, med vilka butiker registrerar allt du köper och kan räkna ut köpvanor för att rikta erbjudanden till dig (ICA arbetar mycket med det här). I och med Internet har det dock blivit enklare att få reda på mer, eftersom vi berättar så mycket om oss själva.

Vi delar gladeligen med av oss allt möjligt. Vad vi tycker om eller ogillar, vilka intressen vi har, vilka som är våra vänner, våra dåliga vanor, vad vi äter och dricker, vad vi handlar för något, och så vidare.

Finns i Sverige också…

Den här typen av affärsidéer är mest utbrett i USA, men det verkar som om vi inte är förskonade från det här i Sverige. Metro frågade säkerhetsexperten Per Hellqvist om svenska datahandlare, och han bekräftar att det finns liknande:

– Det förekommer även här, men i vilken skala är svårare att avgöra. Det handlar till exempel om hur mycket data som sparas och var den lagras, säger datasäkerhetsexperten Per Hellqvist. [Källa: Metro]

Några av de parametrar som företag registrerar om individer är – förutom namn, adress och andra grundläggande data – religion, politiska ståndpunkter, hälsa och mediciner, inkomster, familjeförhållanden med mera.

De kan dina sjukdomar

60 Minutes tar också upp sådant som alkoholism, depressioner och andra psykiska besvär, cancer, hjärtproblem och genetiska sjukdomar, sexuell läggning, och så vidare.

Företag som Facebook och Google har utan tvekan enorma mängder data om enskilda individer, men huruvida de säljer datan vidare är osäkert.

Det kan vi dock vara säkra på att företag som Acxiom gör. Hur de samlar in sin data är oklart. Man använder säkert flera olika metoder för att komma över ny information att implementera i sina databaser.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.