TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Antivirus

Datorvirus inte bara i suspekta piratnerladdningar

Skribent:
Publicerad: , 14:48
Uppdaterad: 2012-12-03, 15:02
Respons: 13 kommentarer

Datorvirus är inget som bara drabbar dem som laddar ner piratkopierade och crackade spel och program. Det är annars en vanlig missuppfattning, vilket inte minst syns i kommentarerna på de inlägg jag skriver om datorvirus (eller datavirus som en man ibland skriver).

I den här artikeln går jag igenom virus, hur man smittas av dem, vad det är för något, hur man skyddar sig från att bli smittad och hur man tar bort dem.

Vad är ett datorvirus?

datorvirusEtt datorvirus är inget mystiskt. Det är bara en programvara som är utvecklat till att sprida sig vidare, precis som virus och infektioner som vi människor drabbas av. Förr skrev virusmakare sina virus för att briljera i programmeringskunskaper, men idag är det en hel industri som uteslutande i botten handlar om pengar.

Det finns flera olika typer av virus, som du säkert hört talas om; maskar, trojaner, rootkits och så vidare. Dess olika syften och benämningar är egentligen inte nödvändigt att som vanlig användare känna till. Kalla det datorvirus istället.

Syftena med att smitta en dator med virus kan vara att bara förstöra för den som drabbas av det. Viruset kan radera filer, förstöra systemet och ställa till med annat djävulskap. Idag är det vanligt att viruset installerar sig i bakgrunden, håller sig tyst och gör den infekterade datorn till en så kallad zombie i ett botnät (botnet).

Ett botnät är ett slags nätverk av smittade datorer som kontrolleras av cyberkriminella. När en dator blivit zombie kan de kriminella gäng som oftast ligger bakom botnätet använda datorns prestanda till att skicka ut skräppost (spam), utföra attacker mot särskilda mål (exempelvis DDoS-attacker) eller liknande.

Så blir du smittad av virus

Att bli smittad av ett virus är tyvärr rätt enkelt, om man inte skyddar sin dator ordentligt. Idag är det vanligaste sättet att viruset sprids via webbsidor som infekterats. Det ska understrykas att det inte bara handlar om suspekta sidor – det kan vara helt legitima sajter som blivit infekterade på ett eller annat sätt.

Virus via webbsidor kan antingen spridas via så kallade Drive-by Downloads, som betyder att ett skript på en webbsida använder sig av säkerhetshål i operativsystem, webbläsare eller tredjepartsprogram (gärna tillägg i webbläsaren) för att automatiskt ladda ner och installera datorviruset.

Ett annat sätt är att lura användaren att ladda ner och installera datorviruset själv, i tron om att det är något helt annat (dessa virus kallas för trojaner efter den trojanska hästen).

Därutöver finns det många sätt som virusmakare försöker sprida sina virus till din dator. Här kommer en lista över några av dem:

 • USB-minnen. Genom att utnyttja AutoRun-funktionen i Windows kan man smitta USB-minnen (och andra externa lagringsmedier) för att sedan försöka smitta alla datorer som lagringsenheten ansluts till.
 • Webbsidor. Alla typer av sajter kan infekteras på olika sätt – genom att smitta webbservern, sprida viruset via tredjepartstjänster som levererar annonskoder och dylikt, med mera.
 • Länkar. Twitter, Facebook etc… Länkar sprids som aldrig förr och här är det lätt att få folk att klicka, eftersom de tror att länken kommer från någon man känner.
 • Codecs. Alla som laddar ner film från nätet, vilket är många, letar ofta efter bra codecs för att hantera olika filmformat (filformat). Att dölja virus i de omtyckta codecsen är populärt.
 • Populära piratprogram. Crackade versioner av olika kända programvaror används för att infektera datorer. Torrentsajter kontrollerar sällan efter virus.

Det är väldigt viktigt att vara kritisk när man får länkar eller laddar ner saker. Man ska inte vara livrädd, men kontrollera så att du litar på det. Ladda inte ner gratisprogram från sajter du inte är bekant med, eller som du inte litar på.

Skydda din dator mot virus

Ett måste är så klart att köra ett bra antivirus. Vad du ska välja beror på vilken typ av användare du är, och huruvida du vill betala för programvaran. Rent generellt kan man säga att betalprogrammen är bättre än gratisvarianterna. De uppdaterar sig som regel oftare och de ger ett mer fullständigt skydd i form av brandvägg, antispyware och mycket mer utöver själva virusskyddet.

Panda gratis antivirus

Ett gratis antivirus kommer du dock långt med, om du kompletterar med en gratis brandvägg, ett antispyware och några extra säkerhetsapplikationer som underlättar ditt surfande så att du inte hamnar på ”fel” sajter.

Kör du Firefox som webbläsare, vilket jag varmt kan rekommendera, tycker jag att du ska prova NoScript. Det är ett gratis tillägg som stoppar alla skript på webbplatser. Du kan självfallet konfigurera det med undantag för sidor du litar på.

Jag vill också slå ett slag för McAfee SiteAdvisor eller AVG Link Scanner. Dessa verktyg markerar sajter du besöker eller får upp i resultatlistorna hos sökmotorer, och talar om utifall en sajt har varningssignaler. Läs en artikel om att skydda dig mot farliga webbsidor.

Rädda en infekterad dator

Om skadan skulle vara framme och du har drabbats av virus, kan du ibland reparera de infekterade filerna. Det är långt ifrån alltid som detta går, vilket är skälet till varför du ska ha ett realtidsskydd i form av antivirus, som stoppar virusen innan de hinner installeras.

Ta bort virusEtt problem är att det knappt aldrig går att installera ett antivirus på en infekterad dator. Det ser virusen till. Däremot kan du använda dig av virusskanners. Det är gratisprogram som söker igenom en dator och plockar bort virus, samt försöker reparera skador.

En virusskanner kan ofta installeras på ett USB-minne, och köras därifrån, så att du inte behöver installera något på den smittade datorn. En bra virusskanner som klarar detta är Clamwin. Det är gratis och utvecklas inom öppen källkod.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

13 kommentarer

 1. naomi2014-09-26 at 15:56Reply

  Hej! Får en massa ads från websaver. Har installerat Avira, men det verkar inte hjälpa. Vad ska jag göra?

 2. FreeVirus | Gratis virus guid2012-11-15 at 13:20Reply

  Måste man köpa ett antivirusprogram när det finns gratis virusskyddsprogram att ladda ner?
  Grejen är att när man väljer ett gratis antivirusprogram så väljer man bort all extra skydd som identitetsskydd, föräldrakontroll, extrem bra spamfunktion och säker e-handel, man väljer också bort rätt till råd och stöd för antivirusprogrammet. Kan man nu leva med det så är det helt ok med ett gratis antivirusprogram:)

 3. Pekka2011-10-24 at 21:58Reply

  Hej, avinstallerade Avast Home free, pga. det gick inte fortsätta registrera gratisversion. Installerade Microsoft Security Essentials, gjorde fullständig scan, och den hittade ett alvarligt kryphål: http://www.microsoft.com/security/portal/Threat/Encyclopedia/Entry.aspx?name=Exploit%3aJava%2fCVE-2010-0840.HZ&threatid=2147649213

  Eller kan detta vara reklam för Microsoft Antivirus?
  För Avast ska ju vara bra, om det inte är så att olika program hittar olika virus (isåfall blir man lite nervös)

 4. Stefan2010-06-12 at 01:02Reply

  Jag kör Firefox på alla sidor jag ej littar på med NoScript…..
  Explorer använder jag på dagliga användar sidor som jag littar
  på…och försöker alltid låta bli att klicka på linkar jag inte littar
  på….
  Jag använder bara MSE Och Microsofts brandvägg men har ändrat
  litte inställningar I Brandvägen för In och uttgående traffik
  och tagit bort alla program som conectar till nätet som jag ej littar
  på……
  Fungerar bra för mej……har bara haft ett ricktigt bad virus en
  gång och det var när jag körde XP I för…men den gången klickade
  jag på en link ”lur link” på en känd sida som hade lagt sej som
  normal nerladdning på sidan….som slog utt min dator totalt….
  gick inte ens att starta….Bad bad virus…..och jag hade väll då
  inte ricktigt den kundskap som jag har nu om Inställningar på
  datorn……för när man får en datorn så är dett en del som inte
  är så bra inställt….men dom mästa som köper dator tror att
  allt redan är att bara köra effter start….om dom är nya på datorer.

  Ha en bra helg’

 5. TkJ2009-08-24 at 12:00Reply

  Peter: Det finns virus till Mac, men de som finns är inte speciellt farliga. Än. Ju större Mac-marknaden blir, desto mer intressant kommer den att bli för virustillverkare. Men så länge Windows är så pass stora så siktar de in sig på det istället.

 6. Peter2009-08-24 at 11:27Reply

  Intressant artikel.
  Jag har en liten undring. Jag har Mac och hört att det inte finns virus på Mac så jag kör inget antivirusskydd.
  Är det bra eller borde jag köra antiviruskydd även fastän jag har mac

 7. Erik2009-08-09 at 00:44Reply

  Rent semantiskt är det inget fel på ”datavirus”. De infekterar ju inte datorn som fysisk enhet, utan datan som är lagrad. ”Datorvirus” indikerar att det är något fel på den fysiska maskinen, vilket sällan (aldrig?) är fallet.

  • TkJ2009-08-09 at 11:41Reply

   Erik: Bra förklaring, det har du rätt i! Jag föredrar dock datorvirus, eftersom jag tycker det passar bättre då man säger att ”min dator är infekterad av virus” eller liknande. Alltså ett virus i datorn. Ur det prespektivet blir datavirus fel, eftersom det då tyder på att man säger datan istället för datorn. Tja, om nån förstår vad jag menar… :) Rent tekniskt har du helt rätt. Jag brukar anpassa mitt språk lite för att det ska vara lättare att förstå för vanliga hemanvändare. Då är det tur att vi har ett språk nästan utan regler. ;)

 8. BosseWeb2009-08-08 at 19:24Reply

  Är din dator så smittad att du inte ens kan kolla den Online? Eller kanske lyckas du inte installera ett antivirusskydd?
  Då behöver du en Bootbar CD som kan kolla ditt system efter antivirus redan innan Windows har startat.

  På den här sidan hittar du några bra exempel på detta (Antivir, F-Secure, BitDefender, Panda):

  http://www.thefreecountry.com/security/antivirus-rescue-cd.shtml

 9. king ov hell2009-08-08 at 18:56Reply

  paranoid som jag är så inbillar jag mig att de flesta virus kommer från antivirusprogram tillverkarna? det ligger väl så att säga i deras intresse!?

  • TkJ2009-08-09 at 11:42Reply

   king of hell: Så var det nog förr, iaf bland oseriösa antivirusföretag. Men idag kommer det tillräckligt med farliga virus för att antivirusföretagen ska behöva göra egna. Datorvirus är en enorm marknad att tjäna pengar på för kriminella.

 10. Klang IT2009-08-08 at 18:49Reply

  Jag kör med Linux + NoScript. Dessutom använder jag bara Open Source och andra gratisprogram så jag har inga piratkopior på datorn. operativsystemet ominstalleras en gång i halvåret när en ny Ubuntu distor kommer ut. På så vis undviker jag säkert 99% av alla virus, trojaner, spionprogram mm.

  En annan sak som är intressant är kryptering. Det är läge att kryptera ”känslig” data mha TrueCrypt eller något annat krypteringsprogram. Det här är kanske det bästa sättet att undvika att få problem pga ett datorintrång.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.