TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Linux

Dell: ”Microsoft snackar strunt om Linux på minidatorer”

Skribent:
Publicerad: , 16:32
Uppdaterad: 2009-08-14, 10:40
Respons: 2 kommentarer

LinuxMicrosoft gick för ett tag sedan ut och berättade att användare hellre vill ha Windows XP på minidatorer, än Linux. Statistik visade att Linuxbaserade minidatorer hade högre återlämningsprocent än Windowsdatorerna. Det betyder att kunder som köpt en minidator med Linux oftare lämnar tillbaka den i affären, än de som köpt en dator med Windows. Det tolkade Microsoft som att Linux var ett dåligt val

Nu går Dell ut med motstridiga uppgifter. Hos The Register kan du läsa en artikel där Dell förklarar att skälet till varför fler återlämnar sina Linuxdatorer, är för att de inte förstått att det varit Linux på dem. De har köpt en dator och när de startat den har de inte känt igen gränssnittet. Det är därför de lämnar tillbaka dem – informationen och marknadsföringen av datorerna har helt enkelt inte varit tillräckligt tydliga i att tala om att det är en Linuxdator. Det har alltså inget med att Linux skulle vara ett sämre val.

Igår skrev jag ett inlägg om Linux på minidatorer, och varför du ska satsa på det istället för Windows XP. Det finns flera goda skäl till varför Linux är ett bättre val. Kanske inte för alla användare, men det är absolut ingen dåligt val. Det är synd att att tillverkare av minidatorer valt att plocka bort så många Linuxversioner.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Klang IT2009-08-16 at 01:23Reply

  Nu när jag har använt Linux som enda operativsystem under något år så kan jag bekräfta att Linux fungerar minst lika bra som Windows så länge du inte måste använda ett Windows-program som inte går att få att fungera i Wine.
  Linux fungerar alltså utmärkt för vanliga datoranvändare. Det är viktigt att dubbelkolla att ny hårdvara (skrivare, USB-minne mm) fungerar med Linux, men annars är det inga problem.

  Jag har även kört Linux på min netbook och det fungerar också fint. Att disken är lite seg tror jag beror på ssd och att datorns prestanda generellt sätt är sämre än på min stationära dator. Netbooken hade Linpus Lite som operativsystem när jag köpte datorn. Tyvärr går det knappt att använda eftersom det är för användarvänligt och som standard inte tillåter installation av program mm. Jag förstår om en person som är van vid Windows tycker det är krångligt att lära sig ett nytt operativsystem och därför lämnar till baka en netbook med Linux.
  Det här är ett problem som inte har att göra med funktionen hos Linux utan snarare med att Windows är mer eller mindre standard när det gäller operativsystem. Det är väldigt synd att det är på det viset, men så är det ju.

  Jag rekommenderar helt klart Linux. Det är himla bra att kunna installera mängder av program utan att betala ett öre och att systemet uppdateras automatiskt (program+operativsystem). Dessutom tycker jag att det finns en klar fördel att ta ställning för öppen källkod. Det handlar trots allt inte bara om Windows kontra Linux utan även om inställningen till datorprogram. Vem ska bestämma hur du får använda din dator och dess programvara? Du själv eller Microsoft?
  Med öppen källkod är du fri att kopiera, sprida, modifiera källkoden hur du vill, men med Windows så är du helt och hållet utlämnad till Microsoft.

  Det är helt klart värt att satsa på Linux och det av flera olika anledningar. Jag har tipsat om den förr och gör det igen, videon där Richard Stallman går igenom varför öppen källkod är så viktig för din och min frihet: http://en.wikipedia.org/wiki/File:051118-WSIS.2005-Richard.Stallman.ogg

 2. Dell: ”Microsoft snackar strunt om Linux på minidatorer” | Tobias2009-08-15 at 22:09Reply

  […] Dell: ”Microsoft snackar strunt om Linux på minidatorer” […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.