TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Det kreativa Internet

Det kreativa Internet (Därför älskar vi nätet!)

Skribent:
Publicerad: , 23:21
Respons: 5 kommentarer

Det kreativa InternetAldrig förr har vi skapat så mycket media som vi gör idag. Tack vare Internet har vi alla fått möjlighet att delta i offentliga diskussioner, i allt från kommentarer på bloggar och webbtidningar, recensioner av filmer och böcker hos återförsäljare, till att skriva artiklar, essäer, poesi och hela romaner att publicera på egna eller andras sajter och nättjänster. Men det är inte bara i text vi uttrycker oss, utan även i form av fotografier, illustrationer, videoklipp, musik och podradio, eller varför inte programvaror och spel.

Internet och dagens teknik har gjort oss otroligt kreativa. På Internet konsumerar vi inte bara media – vi är även producenter. En del mer än andra, men ytterst få tillför aldrig något. Den gamla hierarkin inom producenter av media har på Internet jämnats med marken. Välkommen till Det kreativa Internet!

Även om det vore för naivt att påstå att alla befinner sig på samma nivå som toppskiktet av TV-programledare, författare, konstnärer och journalister, har gapet minskat enormt mellan alla inom de gamla formerna av producenter och konsumenter.

Det kreativa Internet har skapat mängder av smala nischer som tidigare inte varit möjliga. Visst försvinner mycket i bruset och supersuccéerna tar väldigt mycket av rampljuset. Men vem som helst kan via sökmotorer och sociala medier hitta tusentals och åter tusentals guldkorn i skuggorna. En del är briljanta, andra usla; en del är korrekta och strikta, andra helgalna.

Så kreativt är Internet

Varje sekund laddas det upp sammanlagt en timme video till YouTube, och varje dag visas fyra miljarder videoklipp. En svensk kille som kallar sig Pewdiepie, och som dagligen publicerar engelskspråkiga humoristiska videoklipp om främst datorspel, har flera klipp som haft långt över två miljoner visningar. De flesta programmen på de stora svenska TV-bolagen kommer inte i närheten av det. Och de kostar nog mer än vad Pewdiepies webbkamera och headset gick på.

PewDiePie på YouTube

Hos Apple iTunes finns det över 20 miljoner låtar som i somras 2011 sålts i 15 miljarder kopior. Appar – spel, nytta och annat – för iPhone, iPad och iPod Touch, har blivit extremt populära, och i mars 2012 passerades 25 miljarder nerladdningar. Du hittar också över en miljon podradioprogram att ladda ner. Här återfinns flera svenska program; både från såväl Sveriges Radio och Aftonbladet som från entusiaster som gjort sina egna radioprogram om allt möjligt med hjälp av en dator med mikrofon och en rejäl dos kreativitet.

Amazon har revolutionerat e-boken i främst USA tack vare sin läsare Kindle. Man låter vem som helst ge ut sina egna e-böcker, vilket öppnat dörren för massor av fritidsförfattare. I augusti 2011 fanns det fyra självutgivna e-böcker på topp tio-listan över mest sålda. Det är inte bara okända författare som sysslar med egenutgivning. Många erkända författare har börjat ge ut sina verk enbart på e-böcker och utan att gå via förlagen, då de får betydligt bättre betalt.

Kreativa bloggar

Enligt rapporten Svenskarna och Internet 2011 är det ett par hundra tusen som skriver egna bloggar. En vanlig fördom är att bloggar bara handlar om att fika och shoppa kläder, och det beror på att de allra största bloggarna är just av denna typ. De är dock långt ifrån majoritet.

Det finns högvis av utmärkta svenska bloggar som dagligen rapporterar om politik, publicerar poesi, recenserar musik, film och litteratur, tipsar om coola prylar och om hur du sköter om dina krukväxter, inreder ditt hem och tränar på rätt sätt.

Du har tekniken och distributionen

Om du och dina kompisar för tjugo år sedan drömde om att ha en egen radioshow med sketcher, var det något som med största säkerhet stannade vid att vara en dröm. Visst fanns det några som lyckades sälja in det till P3, men det var få förunnat och det var knappast någon simpel process.

Idag, däremot, behöver ni en dator med ett gratisprogram för att spela in och redigera ljud, som sedan gratis distribueras som podradio via olika kanaler. Vill ni ha riktigt professionell inspelningskvalitet köper ni varsin mikrofon och en enkel mixer för några tusenlappar.

Kreativ podradio

På nätet hittar du massor av ljudeffekter och jinglar som får användas fritt. Faktum är att ni inte ens behöver sitta i samma rum – eller ens i samma världsdel. Med Skype ringer ni upp varandra gratis. De flesta podradio-program har sina gäster via Skype.

I början av 90-talet var jag en del av den så kallade demoscenen inom Amiga. Jag ska erkänna att jag inte själv skapade några nämnvärda demos, även om jag programmerade en del mindre uppmärksammade grejor. Jag var även inblandad i en del digitala zines. På den här tiden fanns inte Internet, utan istället distribuerades demos, zines och annat genom att vi skickade dem på disketter till varandra.

Varje vecka postade jag högvis med diskar fyllda av nytt material till kontakter runt om i Europa. Jag minns speciellt en gång när jag fick en disk från en kontakt från Polen, då disken innehöll en digital skämttidning som jag och en kompis hade givit ut ett par månader tidigare. Det intressanta var att zinet var på svenska, men trots det hade den cirkulerat på demoscenen ute i Europa, för att sedan hitta tillbaka till mig. Och det här var långt före Google Translator…

Före demoscenen var det fanzines – små fotostatkopierade tidningar – och privatkopierade kassettband med demomusik på. Och innan Internet slog igenom hade vi BBS:er, en slags modempooler man ringde in till för att ladda upp och ner material.

Alla med kreativitet är välkomna!

Information hittar alltid ett sätt att ta sig fram på. Men distributionen har varit en flaskhals som satt stopp för spridning av kreativitet. Internet har tack vare sin snabbhet och att det finns så gott som överallt, gjort det möjligt för vem som helst att distribuera sina verk, så länge det går att digitaliseras.

Distributionen är ingen flaskhals längre. Det är snarare tvärtom – idag är den enda flaskhalsen själva kreativiteten, för både distribution och produktion är så enkelt att vem som helst kan lösa det. Och eftersom kreativiteten alltid har flödat bland oss människor, har det skett en revolution inom skapande.

Kreativitet, Internet är fullt av det

Men det här är bara några få exempel på hur det kreativa Internet utvecklats. Det är ett otroligt fascinerande ämne, som jag tänker skriva mer om framöver. Jag älskar Internet, liksom de flesta av er andra gör, och det finns många skäl.

Störst av alla skäl till varför jag älskar Internet är hur det har gjort oss så mycket mer kreativa.

Gillade du artikeln? ⇨ Bjud på kaffe – Swisha 25 kr till 070-3321680!

 

5 kommentarer

 1. TkJ2012-05-01 at 10:04Reply

  Dennis: Tack för din kommentar! Jag kanske borde överväga att söka mig till universitetet till slut. ;) Eller, vid närmare eftertanke, bollar jag nog över den uppslaget till någon ung student. Det är som du säger väldigt intressant!

 2. Dennis2012-04-30 at 16:24Reply

  Kreativitet är ett ganska brett o vitt begrepp som innefattar en hel del i olika former och storlekar. Internet har betytt massor för spridandet av dagens kreativitet, men innan vi hade denna tillgång så fick man som du skriver vara mer kreativ för att sprida sin kreativitet. Internetcensur i vissa länder kan på ett sätt upplevas kreativititetshämmande då vi åtnjuter en annan grad av frihet, men på ett annat sätt skapar det nya förutsättningar för kreativitet som vi inte ens kan föreställa oss då vi inte ens försätts i dessa censurerade eller på annat sätt hämmande situationer.
  Kreativitet är ett superspännande ämne, och att se det ur IT-samhällets ögon är värdigt en D-uppsats på universitetet.

 3. Alexander2012-04-26 at 08:52Reply

  Rolig artikel att läsa! Älskar ditt sätt att förklara saker på!

  • TkJ2012-04-26 at 10:03Reply

   Alexander: Tack! :)

 4. Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Det kreativa Internet (Därför älskar vi nätet!)2012-04-25 at 23:22Reply

  […] Det kreativa Internet (Därför älskar vi nätet!) [blogg.tkj.se] 0 poäng | Postat april 25 av TkJ […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.