TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Digitalfoto: Allt du behöver inom digitalfotografering!

Skribent:
Publicerad: , 10:19
Uppdaterad: 2011-04-09, 14:57
Respons: 1 kommentar

Digitalfoto - kompaktkameraDigitalfoto har blivit en del av var mans vardag. Vi fotograferar digitalt med våra mobiltelefoner, digitalkameror och webbkameror. Området digitalfoto har blivit enormt populärt och det finns massor att läsa om.

På den här sidan kan du läsa mer om surftips, tidningar och böcker, digitalkameror av olika typer (kompakt, SLR – systemkameror, superzoom), hur du fotograferar bättre, och mycket mer.

Den här sidan är ett pågående arbete som kommer att uppdateras kontinuerligt. Den riktar sig till dig som vill lära dig mer om digitalfoto och allt runt omkring. Sätt gärna upp ett bokmärke på sidan, eller skaffa en gratis prenumeration på mitt nyhetsbrev, så missar du inga uppdateringar eller nya artiklar!

Köpa rätt digitalkamera

DigitalkameraAtt välja rätt digitalkamera är inte det lättaste. Man kan idag dela in digitalkamerorna i tre kategorier; kompaktkamera, systemkamera (SLR) och superzoom (semiproffs). Kompaktkameran är de små kamerorna som ryms i fickan och som har fast objektiv. Detta är det vanligaste valet bland ordinära digitalfotografer.

Men det har blivit allt mer populärt att skaffa systemkameror, eftersom priserna har sjunkit så mycket. En systemkamera ger många gånger bättre bildkvalitet än en kompaktkamera. Dels är optiken bättre, men det finns också många andra fördelar. Senorn, det vill säga den som omvandlar bilden till digitalfoto, är större i systemkameror. Det gör väldigt enkelt förklarat att kvaliteten på bilden blir mycket bättre. En systemkamera har avtagbara objektiv, så att du kan byta beroende på vad det är du ska fotografera.

Det tredje alternativet kallas för superzoom eller semiproffs. Det finns också andra namn. Detta är digitalkameror som ser lite ut som systemkameror, men som har fast objektiv. Objektivet är dock alltid mycket bättre än det som sitter i kompaktkameror. En superzoom-modell är ett bra val för dig som vill ha systemkamerans kvalitet men som inte kommer att köpa nya objektiv. Då kommer du långt med en superzoom.

Lär dig använda digitalkameran

Som regel fotograferar de allra flesta av oss med hjälp av autoläget, där kameran själv försöker välja rätt inställningar. En digitalkamera är dock inte speciellt smart och vet inte vad det är du är ute efter, och därför blir bilderna aldrig bäst i autoläget.

Vill du ta bra bilder behöver du lära dig att ställa in kamerans inställningar. Det här gäller framför allt om du använder en systemkamera. Att fotografera i automatiskt läge med en systemkamera är slöseri med resurser…

Läs vidare: Lär dig digitalkameran på 10 minuter!

Bildredigering av digitalfoto

Gratis bildredigering av digitalfotoDigitalfotografering innebär att du väldigt enkelt kan redigera dina bilder i datorn. Det här är något alla kan lära sig. Du behöver inte lära dig avancerad bildretuschering, utan det räcker gott och väl att förstå grunderna i att fixa till ett digitalfoto som har blivit för mörkt, eller fått fel färger. Ofta går det att fixa automatiskt i bildredigeringsprogram.

Photoshop är det bästa programmet för bildredigering. Tyvärr kostar det väldigt mycket. Det finns en utmärkt version för hemanvändare som heter Photoshop Elements, som jag kan rekommendera. Det kostar runt tusenlappen att införskaffa, och det är en bra investering för dig som vill ta mycket digitalfoton.

Ett alternativ är att skaffa något av alla de gratis bildredigeringsprogram som finns. GIMP är ett exempel på ett avancerat program som inte kostar någonting. Ett annat bra, men enklare, verktyg är Paint.NET som även det är helt gratis.

Läs vidare: Gratis bildredigering – fem bra program!

Bra sajter om digitalfoto och bildredigering

Det finns så klart många bra sajter, tidningar och böcker som behandlar digitalfoto och områdena runt omkring. DigitalFoto är en systertidning till Allt om PC – datortidningen jag själv gör. Den kan jag rekommendera, för det är en riktigt bra tidning med intressanta inspirerande artiklar och många bra tester.

Vill du lära dig mer om Photoshop ska du rikta in webbläsaren mot Moderskeppet. Här hittar du tonvis med material för att lära dig bildredigering, både för amatörer och proffs. Moderskeppet har dessutom många bra videoguider som demonstrerar Photoshop.

Läs också: 9+ tips om att ta roligare bilder!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PHOTOSHOP: Sponsrade länkar

Photoshop Elements är det bästa alternativet för hemanvändare som vill redigera och organisera dina digitalfoton! Lätt gränssnitt, enkelt att komma igång och mängder av de bästa funktionerna.

Premiere Elements Klipp ihop dina egna videos och filmer med hemversionen av Premiere! Gör om dina videoklipp till snygga filer för YouTube eller att bränna på DVD.

Kommentarer

En kommentar

  1. 5 skäl att skaffa en digital systemkamera! | ZtrixQ.se2009-11-02 at 12:20Reply

    […] Digitalfoto, allt du behöver veta inom digitalfotografering […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.