TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

Slut på vansinnesdomar inom fildelning i Sverige?

Skribent:
Publicerad: , 10:07
Respons: 11 kommentarer

Fildelning, åtal i GöteborgDet är många som har varit oroliga för att åka fast på grund av att de laddat ner någon film eller lite musik via fildelningsnätverk. Polisen lägger visserligen inte ner jättemycket jobb på det här, utan prioriterar andra fall, men när det kommer in polisanmälan och åtal så leder det till rättegång.

Mardrömmen har varit att drabbas av absurda böter, helt utan proportion till andra, och betydligt mer grova, brott. Detta trots att regeringen och riksdagen under införandet av Ipred-lagen, hävdade att man inte kommer lägga resurser på att jaga privatpersoner och ungdomar. Det här visade sig vara en lögn.

Ett av de mest uppmärksammade fallen den sista veckan handlade om en 15-årig elev som hade laddat ner 24 filmer och haft ett par av dessa på uppladdning – det har inte framgått i artiklarna, men om man läser mellan raderna handlar det om BitTorrent. I och med att BitTorrent delar ut filen samtidigt som den laddas ner.

Fildelning 15-åring i GöteborgIgår friades den 15-årige pojken av Göteborgs tingsrätt då de inte ansåg att han haft för uppsåt att bryta mot lagen. Åklagaren kommer att överklaga till hovrätten, och det ska bli väldigt intressant att se huruvida de dömer annorlunda.

Om även hovrätten friar 15-åringen betyder det att man i framtiden kan få problem att döma privatpersoner som fildelat för privat bruk.

60-åring i Uppsala dömd för fildelning

Anonym på nätet

Nu läser jag om en 60-åring från Uppsala som laddat ner 2880 låtar från fildelningsnätverket Direct Connect. Just DC är rätt enkelt för exempelvis Antipiratbyrån skaffa bevis mot, då användare delar ut sina nerladdade filer.

Det går således att lätt se från vilket IP-nummer fildelningsbrottet sker. I BitTorrent är det tekniskt svårare, även om det så klart går. Ännu svårare har det blivit i och med att intresset för anonymitetstjänster har ökat.

60-åringen dömdes av tingsrätten, som ansåg att brottet var allvarligt. Det kunde ha blivit fängelsedom samt ett absurt skadestånd, i alla fall om åklagarsidan fått sin vilja igenom.

Men tingsrätten valde att utdela straffet villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 10000 kronor. Rent spontant tycker jag att det låter som ett straff som är betydligt mer sansat, med tanke på vad grövre brott ger för straff.

I maj 2008 tilldelades en 31-årig man i Linköping samma straff, villkorlig dom och 10000 kronor i böter, för att ha fildelat 4600 låtar och 30 filmer genom att göra dem tillgängliga via Direct Connect. Det här målet var då det största i sitt slag i Sverige.

Fildelningens stora gråzon

Jag har aldrig tagit direkt ställning mot huruvida jag tycker fildelning ska vara ostraffbart eller inte. Det är inte så enkelt som svart och vitt, utan frågan befinner sig utan tvekan i en stor gråzon.

Å ena sidan förstår jag att upphovsrättsmakare känner frustration när deras verk kopieras fritt på nätet. Det måste vara jobbigt för små och mellanstora band och filmbolag.

Oseriösa SEOLokal.infoJag råkar själv ut för att mindre nogräknade bloggare kopierar mina bloggposter rakt av. Jag skulle ljuga om jag säger att det inte irriterar mig. Men jag har i alla fall inte polisanmält det, utan istället försökt förklara läget för sajtägaren och i 99% av fallen löser vi det fint (den andra procenten står för en kille som kallar sig för SEOLokal, som notoriskt återpublicerar andra bloggares artiklar under sitt eget namn för att bygga upp ett varumärke som kompetent).

Men samtidigt tycker jag det verkar sjukt att polisens redan strama resurser ska läggas ner på sådant här. Det är en sak att gå efter personer som kommer över material från filmbolagen och som satt i system att tanka upp nya filmer på fildelningsnätverk, men att jaga 15-åriga skolelever som laddat ner 24 filmer känns inte helt okej.

”Vi ska inte jaga en hel generation!”

Fredrik ReinfeldtDe flesta tonåringar laddar ner upphovsrättsskyddat material, och det tycker jag är en väsentlig statistik. Man kan inte börja jaga en hel generation. Politikerna har sagt att så inte kommer ske, men åtalet mot den 15-årige pojken bekräftar att politikerna snackade skit.

Jag är tillräckligt cynisk för att tro att Antipiratbyrån ändå kommer att försöka få till ett par fällande domar mot ungdomar, för att statuera avskräckande exempel. Det tråkiga är att de enskilda individerna som döms till dryga böter kommer att få en hemsk start i livet.

Att hamna i polisregistret och dessutom skuldsättas för någonting ”alla” sysslar med när man är 15-år är rent grymt. Det kommer att jaga personen i all evighet. Jag påstår inte att det ska vara okej att bryta mot lagar – snarare att vi borde se över just de här lagarna. Är det verkligen nödvändigt att göra det olagligt att ladda ner material, så länge det handlar om privat bruk?

Gråzoner inom vem som borde dömmas

Jag kan hålla med dem som tycker att om man begår ett brott, får man ta sitt straff. Så måste det fungera.

Men i fallet fildelning är det något de flesta ungdomar – och äldre – sysslar med. Det kan inte jämföras med exempelvis våldsbrott, rån och stöld. Ja, du läste rätt: jag skrev stöld. Piratkopiering är inte stöld. Det är ett brott mot upphovsrätten, på samma nivå som att fotostatkopiera studiematerial. Fildelare som åtalas, görs det inte för stöld, eftersom man bara gjort en kopia, man har inte stulit originalet.

Att så många idag tror att kopiering av upphovsrättsskyddat material verkligen är stöld, är ett resultat av en väldigt framgångsrik lobbyverksamhet från mediaindustrin. Jag är medveten om att jag nu låter som om jag propagerar för Piratpartiet, men jag konstaterar bara fakta. (Och om någon undrar, så är jag inte Piratpartist, fast jag sympatiserar med vissa av deras åsikter.)

The Pirate BayI fallet fildelning borde man se över lagarna. Ska intrång i upphovsrätten verkligen vara ett så pass allvarligt brott att det kan ge fängelse? Det är en sak att gå efter personer som tjänar pengar på det här (även om domen för The Pirate Bay var i det värsta laget), eller personer som satt i rutin att sno material direkt från exempelvis film- och musikbolagen för att lägga upp på nätet.

Men att polisen ska jaga barn som tankat hem några filmer är faktiskt rätt sjukt.

Avslutningsvis vill jag understryka att jag på intet sätt tycker att all fildelning är positivt. Som jag skrivit är det inte svart och vitt. En person som jobbar med filmredigering och har tillgång till det senaste långt före alla andra, och som lägger upp filmerna på torrent-sajter innan de nått bio, begår ett brott och de tycker jag förtjänar straff.

Men en 15-årig pojke som laddat ner drygt 20 filmer han vill titta på för privat bruk, är inte lika lätt att bedöma. Det är knappast så att pojken, om han inte kunnat fildela, gått och köpt alla filmerna (jag tänker då närmast på skolelevers obefintliga ekonomi) så filmindustrin förlorade inga pengar. Däremot kanske hans filmintresse frodas, vilket framöver leder till många biobesök och inköp av exklusiva Bluray-boxar av favoritfilmerna. Vem vet?

Uppdatering: Johan E. Johansson har skrivit en utmärkt kommentar på mitt inlägg, där han kommer med andra perspektiv på en del av det jag skrivit. Läs den bloggposten också!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

11 kommentarer

 1. Johan2012-04-22 at 19:46Reply

  Kan ju enkelt säga att jag är 17 år och har en mycket stram budget. Men laddar dock ner filmer oftast som jag inte annars tänkt se, men om det är någon film så brukar jag tipsa mina vänner om att kanske se den på bio eller liknande, laddar även ner en hel del musik och lyssnar igenom skivor för att kanske hitta 2-3 bra låtar som jag lägger till på Spotify!
  Så som tonåring så använder jag fildelning först och främst för att söka och hitta BRA musik eller filmer.

 2. Internetblogg2011-09-05 at 12:46Reply

  Grymt bra artikel och helt klart genomtänkt.

  ”Det är knappast så att pojken, om han inte kunnat fildela, gått och köpt alla filmerna (jag tänker då närmast på skolelevers obefintliga ekonomi) så filmindustrin förlorade inga pengar. ” är helt klart en utav de bästa resonemangen mot just det här. Dock så är det som sagt inte svart eller vitt.

 3. Golden Helmet2011-09-03 at 11:46Reply

  Så bra du skriver. En demokratisk utveckling som du beskriver, är en stilla nåd att bedja om. Jag själv har undvikit alla politiska grupperingar p g a deras odemokratiska styrelseskick under alla mina år. Fram för personval.

 4. swed2011-09-02 at 04:45Reply

  Kan knappast förmå mig att tycka synd om ”musikerna” och/eller ”filmskaparna”? Vem eller vilka av dem är så fattig att royalties är avgörande för deras överlevnad? Hollywood?, Sony?, Metalica?, Peter Jackson? eller The King of Pops efterlevande? Kom igen! Förresten verkar det här med fildelning inte nämnvärt påverkat varken musikers och/eller filmskapares vilja och lust att producera låtar och filmer. Unga och okända musiker ser inte fildelningen som ett problem utan, helt rätt, som en möjlighet. Den fortfarande perverst penningstinna nöjesindustrin har verkligen lyckats med sin förljugna propaganda! Nä, den kommer också fortsättningsvis att göra ofattbart grova stålar, låt vara med möjligtvis ett tapp på några få ynka procent. Finns inte någon som helst anledning att tycka synd om den branschen. Det som däremot är synnerligen intressant är att staten genom sin egendomsfixerade lagstiftning och korkade domstolar inte längre kan garantera institutet copyright vilket har blivit copyleft! Verkligen riktigt, riktigt kul… För övrigt blev utgången av fildelarmålet mot 15-åringen en äkta surpris, i vart fall för mig. Det var säkerligen 25-30 år sedan, om inte mer, en Svensk domstol ogillade ett åtal med motiveringen att den tilltalade saknade uppsåt! Finns det någon 15-åring som inte vet vad fildelning handlar om? Domstolen behagade skämta. Måste säga att det här med Internet bara blir mer och mer intressant för var dag. Undra om etablissemanget med alla sina parasiter till politiker månde darra i oförfalskad skräck när det en dag går upp för medborgarna att de i Internet har ett instrument till direkt demokrati till sitt förfogande. Politiker och byråkrater kommer visserligen att kämpa emot men på sikt kommer vår så kallade representativa och parlamentariska demokrati att ersättas med den direkta demokratin och grundlagens ”1 kap. Statsskickets grunder – 1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket”, kommer äntligen att uppfyllas! Detta är min ödmjuka uppfattning!

 5. Johnny2011-09-01 at 14:41Reply

  De ”absurda och orimliga straffen” handlar dock om allt från böter till högst 2 års fängelse (vilket sker extremt sällan). Och ska endast användas när det skett vid ”uppsått eller grov oaktsamhet”. Så säger i alla fall lagen av det jag läst.

  Jämför det med till exempel olika ekonomiska brott…

  Med tanke på att han faktiskt blev friad, och att det inte handlade om endast privat bruk enligt flera tidningar, så känns det hela rätt överdrivet i media och bland folk.

 6. TkJ2011-09-01 at 11:53Reply

  Tack för allt beröm, det värmde! :))

  Och, Michelin, naturligtvis går det utmärkt att både länka och – om du vill – citera stycken ur min text.

 7. Michelin2011-09-01 at 11:28Reply

  Jag kommer att skriva några rader om detta på min blogg..
  Det du skriver är så otroligt bra och jag kan inte ens komma i närheten av att beskriva så bra som du gör. Så därför hoppas jag att det är ok om jag länkar hit till din sida…
  Jag ber om tillåtelse, för man vet ju aldrig, jag kanske är bevakad. För jag har faktiskt en gång laddat hem lite musik, men nu blir man ju lite skrämd..
  Det går till överdrift med allt det här kanske, men å andra sidan så får man ju se till musikerna, filmskaparna m.m. det är ju dom som förlorar på det här i slutänden om alla tankar hem allting …
  Så jag förstår samtidigt..
  Ha en fortsatt bra dag.
  / Michelin/

 8. Sven Månsson2011-09-01 at 11:02Reply

  Tack Tommy !! Ett bra skrivet inlägg,allt har snart gått till överdrift i vårt land….

 9. Fredds2011-09-01 at 10:42Reply

  Mycket bra skrivet!
  Håller helt med. Fildelar själv inte längre tack vare Spotify men förstår de ungdomar som gör det fortfarande. Att vilja förstöra ett barns liv sådär är bara patetiskt…

 10. Erik2011-09-01 at 10:36Reply

  Bra!

 11. Fredde2011-09-01 at 10:27Reply

  Mycket bra artikel.
  Jag instämmer till 100%

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.