TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Programvara

Drivrutiner: 5 program som uppdaterar automatiskt!

Skribent:
Publicerad: , 15:06
Uppdaterad: 2019-02-05, 15:51
Respons: 6 kommentarer

Uppdatera drivrutinerDrivrutiner är en slags program som ser till att hårdvara fungerar ihop med ditt operativsystem. Precis som alla andra program behöver du uppdatera dina drivrutiner med jämna mellanrum, men det är ett väldigt tidsödande och själsdödande arbete. Tur att det då finns program som fixar det automatiskt.

Jag har tittat på sex olika program; fyra kommersiella och ett gratis. Programmen är Driver Booster, RadarSync PC Updater, DRIVERfighter, Driver Genius, DriverFinder samt Slimdrivers. Det handlar inte om några stora summor pengar för de kommersiella verktygen, och vill du hålla din dator uppdaterad utan att behöva sköta det manuellt är det en överkomlig försäkring.

När du kopplar in en mus till din PC behöver Windows en drivrutin för att kunna kommunicera med musen. Det finns ofta vanliga standard-drivrutiner för möss, men det brukar också finnas mer avancerade som ger dig en massa extra funktioner – till exempel möjlighet att ställa in hur extraknappar ska fungera.

Varför ska du uppdatera din drivrutiner?

Samma sak gäller all hårdvara till datorn, både internt och externt. Du behöver drivrutiner till skrivare, skärmar, och webbkameran, men även till processorn, hårddisken och så vidare. De flesta användare bryr sig inte om att uppdatera drivrutinerna, och det är förståeligt. Det tar rätt mycket tid att leta reda på nya drivrutiner och installera dem. Speciellt om du vill gå igenom all hårdvara.

Skälet till att man ska uppdatera drivrutiner är samma som med alla andra program. Nya versioner är som regel bättre, stabilare och säkrare. Det största skälet är dock att alla de drivrutiner som ditt system använder ibland kan krocka med varandra, och orsaka problem med din dator.

För att ta ett gammalt exempel på ett vanligt fel, brukade Windows XP låsa sig när du försökte stänga av datorn, och problemet var nästan alltid att man körde en för gammal version av drivrutinen för grafikkortet. Fråga mig inte om hur kopplingen var, men det var ett väldigt vanligt problem. Jag vet inte hur många läsarfrågor jag har fått om det här genom åren och i de allra flesta fall löste det sig om man uppdaterade drivrutinerna för grafikkortet.

Drivrutiner

Bättre och stabilare dator med rätt drivrutiner

Ett annat skäl till att uppdatera till rätt drivrutiner, är att du får fler funktioner och bättre prestanda. Windows har gott om standard-drivrutiner för att hantera grafikkort, skärmar och så vidare, för att du ska kunna komma igång med din dator även om du inte har rätt drivrutiner från hårdvarans tillverkare. Tyvärr är dessa rätt begränsade. Med en standard-drivrutin kanske du inte kan utnyttja din skärms maximala upplösning.

Drivrutiner finns alltid att ladda ner från tillverkarens hemsida. Om du har ett grafikkort från Nvidia, besöker du således Nvidias hemsida och klickar dig vidare till Support eller Downloads, och därifrån letar du upp drivrutinerna. Om du har köpt en dator från Dell, HP eller någon annan stor leverantör, brukar de ha en lista över alla drivrutiner för just din datormodell på sin sajt. Listorna är dock ofta rätt ouppdaterade.

Gamla versioner av drivrutiner kan ställa till det ordentligt. Om du uppdaterar Windows, eller drivrutinerna för någon hårdvara, är det inte helt ovanligt att en annan gammal drivrutin börjar strula i och med din uppdatering.

Microsofts tjänst Windows Update, som ser till att din system håller sig fräscht med de senaste uppdateringarna av Windows, är idag rätt duktigt på att även uppdatera drivrutiner. Windows Update har dock fortfarande en bit kvar att gå när det gäller drivrutiner. Och det är därför det är en bra idé att testa program som är avsedda för att sköta uppdateringen av dina drivrutiner.

Uppdatera dina drivrutiner automatiskt

Det finns som sagt ett antal program som hjälper dig att uppdatera dina drivrutiner till de senaste versionerna. Jag har testat fyra kommersiella program samt ett gratis. De kommersiella har ett pris på runt 200 kronor, vilket är överkomligt för att slippa lägga ner flera timmars arbete på att hitta, ladda ner och installera drivrutiner manuellt.

De kommersiella programmen låter dig skanna datorn och talar om vilka drivrutiner du behöver uppdatera. För att genomföra själva uppdateringen behöver du dock naturligtvis köpa programmet.

Ladda ned drivrutiner gratis med Driver Booster
image-19971

Ladda hem och installera drivrutiner automatiskt med gratisprogrammet Driver Booster.

Driver Booster

TkJ rekommenderarMin favorit när det kommer till program som automatiskt söker efter nya versioner till dina drivrutiner, är Drive Booster. Tätt intill kommer programmet här under – DriverFighter. Bägge programmen kan köras i gratisversion, utan att du betalar någonting,.

Skillnaden är att Driver Booster som betalversion, kommer att ligga i bakgrunden och kolla dina drivrutiner hela tiden, utan att det tar speciellt mycket datorkraft. När en drivrutin uppdateras blir du alarmerad och du kan ladda ner och uppdatera.

Gratisversionen ligger inte resident i bakgrunden. Du får starta och köra igång det manuellt då och då. När nya drivrutiner hittas kommer Driver Booster markera dessa och du kan ladda ner och installera dem enkelt och snabbt (en del gratisversioner av sådana här program stryper hastigheten för användare som kör gratisversionen).

Pris: Just nu 299 kronor för ett år (ca 25 kr/mån)

DRIVERfighter - uppdatera drivrutiner

DriverFighter

TkJ rekommenderarDriverfighter kommer från samma utvecklare som bland annat gett oss programmet SLOW-PCfighter, ett verktyg för att trimma din dator och som är ett av mina favoritprogram inom det området. Deras program DRIVERfighter är i likhet med de övriga programmet översatt till svenska.

Gränssnittet är snyggt och lätt att förstå. Att skanna min dator tog några sekunder och det hittade sammalagt 15 drivrutiner som behövde uppdateras. En del av dem var närmare 2500 dagar för gamla, vilket är lite besynnerligt med tanke på att min dator bara är några veckor gammal. Det säger dock förmodligen mer om datortillverkaren än DriverFighter.

Pris: 393 kronor för TRE års prenumeration (ca 11 kr/mån)

Driver Genius

Driver Genius

Ett av de mest populära verktygen inom genren är Driver Genius. Det brukar få riktigt bra kritik, och när man använder det förstår man varför. Gränssnittet är visserligen på engelska men inte speciellt svårt att komma igång med. Skanningen av mitt system gick väldigt fort, och på bara några sekunder fick jag reda på att det finns fyra drivrutiner som jag kunde uppdatera.

Driver Genius är proppfullt av olika funktioner; du kan lätt ta backup på drivrutiner, avinstallera, återställa och så vidare. Det är bra utifall något skulle gå fel.

Under Options hittar du flera inställningar. Här kan du schemalägga så att programmet körs med jämna mellanrum (varje dag eller en gång i veckan, till exempel). Du kan också välja att ladda ner drivrutiner från olika servrar, och Driver Genius kan själv prioritera till de servrar som ger snabbast uppkoppling. Programmet kan skapa en återställningspunkt innan installation av nya drivrutiner sker, vilket rekommenderas.

En nackdel med Driver Genius är att det inte är helt logiskt hur man uppgraderar programmet – det vill säga köper det. Det krävs en del klickande innan man hittar det, och även då är det inte helt uppenbart. Man utlovas just nu till exempel 25 procent rabatt, men den rabatten drogs inte när jag testade. Istället lades det på en skatt som gjorde programmet dyrare.

Pris: €29,95 (ca 250 kronor) för ett år

PC Updater

RadarSync PC Updater

RadarSyncs program i den här listan heter PC Updater och är översatt till svenska, vilket jag vet att en del av er läsare föredrar framför engelska. Efter en skanning, som tog ungefär en halv minut, kunde PC Updater rapportera att det hittat 16 viktiga uppdateringar. Det var väldigt många drivrutiner som hade med moderkortet och processorn att göra.

PC Updater innehåller möjligheter att ta en säkerhetskopia på dina drivrutiner och du kan under inställningar välja att schemalägga skanningar av datorn. Programmet är lätt att använda och har ett överkomligt pris.

Pris: 157 kronor för ett års prenumeration

DriverFinder

DriverFinder

Det fjärde och sista av de kommersiella programmen för att uppdatera drivrutiner är DriverFinder, och det gjorde mig lite konfunderad. Det skannade snabbt igenom systemet, men trots att jag inte låtit något av de andra programmen uppdatera drivrutinerna hittade DriverFinder inte en enda gammal drivrutin. En del av drivrutinerna som klassades som aktuella var närmare sju år gamla…

DriverFinder känns med andra ord inte som ett fullt pålitligt program, så det rekommenderar jag inte.

Pris: $29,95 för ett år (motsvarande cirka 190 kronor)

Gratisprogram som uppdaterar drivrutiner

Det finns ett par gratisprogram som också hjälper dig att upppdatera dina drivrutiner. Ett som jag har skrivit om tidigare är SlimDrivers. Det är egentligen en lite nerskalad version av ett kommersiellt program som heter DriverUpdate. Den största skillnaden mellan SlimDrivers och DriverUpdate är att det sistnämnda uppdaterar automatiskt.

Slimdrivers

SlimDrivers låter dig istället manuellt ladda ner och installera drivrutiner. Programmet skannar din dator och listar därefter alla drivrutiner som finns i en ny version, och du får sedan manuellt klicka på att ladda ner dem. Det är så klart lite mer omständligt men det mest väsentliga – det vill säga att ta reda på vilka drivrutiner du behöver uppdatera – fixar programmet.

Du laddar ner SlimDrivers från tillverkarens hemsida, där du också kan läsa mer om den kommersiella motsvarigheten.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2019 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
Kommentarer

6 kommentarer

 1. frank jer2014-11-26 at 04:21Reply

  För min dell drivrutiner uppdatering, jag använder en professionell Driver Updater programvara: Driver Navigator, jag är hämta från http://www.dell-driver.com/driver-updater/ Det kan hjälper mig automatiskt identifiera förare, ladda ner drivrutiner, uppdatera förare och backup förare.

 2. M Henri Day2014-01-18 at 14:02Reply

  Tillsammans med en vän testade jag för några år sedan flera program som var »gratis att ladda ned« – alltid en varningssignal – och som skulle söka genom (Windows-)datorn för att hitta drivrutinerna som behövde uppdateras. Dessa hittade alltid en massa drivrutinerna, men för att de skulle kunna uppdateras automatiskt behövde man då abonnera på tjänsten. Det konstiga var att enligt tillverkarna var flera av drivrutinerna som pekades ut de senaste versionerna och om man manuellt uppdaterade några av de gamla drivrutinerna (från tillverkarnas webbplats) och ånyo sökte igen datorn med programmen pekade de fortfarande ut drivrutinerna som i behov av uppdatering. Slutsatsen vi drog var att det här rörde sig om fiffel och bog (OBS ! inga av programmen i listan ovan fanns bland dem vi testade)….

  Jag har nu prövat IObits Driver Booster Free (http://www.iobit.COM/driver-booster.php) på en dator med 64-bit Windows 8.1 installat och funnit till min glada överraskning att den tycks göra jobbet – det både upptäcker gamla drivrutiner och tillåter en att uppdatera alla på en gång med en enkel musklick, utan att man behöver abonnera på en betaltjänst. Inte heller »upptacker« programmet de nyss uppdaterade drivrutinerna på nytt när det körs om. Således ett i mitt tycke seriöst program som kan hjälpa folk att hålla drivrutinerna uppdaterade. Det vore kul, Tommy, om Du skulle vilja testa det och rapportera tillbaka om resultatet !…

  Henri

 3. Lidbranna2014-01-18 at 12:04Reply

  Har testat de olika program som omnämns i artikeln. Driverfighter hittar 25 program att uppdatera, Secunia hittar 0 program?

 4. Finn Kristensen2013-03-13 at 17:13Reply

  HejTommy !
  Jag hittade inbte programmet ”Secunia” PSI ”personal security inspektor” bland dina rekommenderade program för uppdatering av drivrutiner.
  Jag har kört det genom flera år och det har fungerat klanderfritt för mig, ok ibland måste det ha en hjälpanda hand.” finger” men inget större problem alls. Jag kan verkligen på det varmaste rekommendera det

 5. Tommy k Johansson2013-03-11 at 20:38Reply

  Drivis: Bra kommentar! Det är väl värt att tänka på och jag ska forska mer i detta så fort jag börjar jobba heltid igen. Tack för tipset!

 6. Drivis2013-03-11 at 17:36Reply

  Har tidigare testat flera sådana program, de gör vad de
  ska, skyfflar hem drivisar och uppdateringar, men tar ingen hänsyn
  till språket, det kan bli på alla möjliga språk. Har man svenska
  så vill man ju även ha uppdateringar på svenska.
  Men det kanske är bättre nu…

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.