Bedrägeri: ”Du har ett viktigt budskap” (SEB) | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Säkerhet

Bedrägeri: ”Du har ett viktigt budskap” (SEB)

SEB "Du har ett viktigt budskap"Just nu cirkulerar ett nytt spam via e-post som är ett så kallat phishing-bedrägeri. Brevet, med rubriken ”Du har ett viktigt budskap”, påstår att det riktar sig till kunder hos banken SEB. I likhet med många andra liknande bedrägerier ber man mottagaren ”uppdatera information” via en speciell webbsida.

På webbsidan finns ett formulär där du ombeds fylla i information om ditt VISA- eller MasterCard-kort. Gör man det får bedragarna möjlighet att använda dina kortuppgifter till att handla eller eventuellt också ta ut pengar från kortet.

Phishing, eller nätfiske som det kallas på svenska, innebär att bedragarna försöker lura Internetanvändare till att lämna ifrån sig personlig information. Detta görs genom att man försöker övertyga mottagaren till spammet om att meddelandet är legitimt och kommer från en trovärdig källa. Jag skrev om det rörande Twitter och Facebook tidigare idag.

Som regel spelar man på mottagarnas rädsla. Man kan till exempel påstå att ens kreditkort är osäkert och att man måste uppdatera sin information för att andra inte ska handla på det, och det gör man genom att lämna ifrån sig alla uppgifter till bedragarna, som ironiskt nog alltså kan börja handla på kortet…

Vill du veta mer om hur bedragare arbetar för att komma åt ditt konto- eller kreditkortsnummer, läs artikeln Så stjäl tjuvarna ditt kontokort på Internet. Du kan också läsa om hur banker skyddar dig online.

Det här nya bedrägeriet spammas ut och säger sig gälla kunder hos banken SEB. Om du har SEB som bank behöver du inte fundera över huruvida spammarna visste att du hade banken, för det visste de inte. De har spammat ut till alla adresser de har tillgång till, och en viss procent av dessa kommer statistiskt sett ha SEB som bank… Jag har själv fått ett antal av mejlen till mina olika adresser.

Du har ett viktigt budskap

Mejlet har ämnesraden ”Du har ett viktigt budskap” och innehåller ett meddelande som talar om att man måste uppdatera sin information för att bekräfta säkerhetstjänsterna Verified by VISA eller MasterCard SecureCode. Mejlet innehåller en länk med texten klicka här som leder till en adress under toppdomänen .lt, som tillhör Litauen.

Du har ett viktigt budskap - SEB-mail (e-post, spam, mejl)

Själva webbsidan är enkel men ändå hyfsat välgjord. Språket är bra och sidan innehåller SEB:s logotyp. Det ser faktiskt rätt legitimt ut. Så länge man inte tittar i adressfältet, för då blir det uppenbart att det är ett bedrägeri.

Notera att banker aldrig skulle kontakta dig via e-post på det här sättet. Inte heller skulle de be dig att uppdatera din information om ditt VISA-kortsnummer. Om det är någon som har ditt VISA-kortsnummer registrerat, så är det din bank – det kan du vara säker på..

Läs mer hos Per Hellqvist.

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

PRISGUIDE ÖVER ANTIVIRUS: Sponsrade länkar
2017 års säkerhetspaket med antivirus och komplett skydd!
Säkerhetspaket Pris Licens
F-Secure SAFE 490 kr
(163 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Mycket populärt säkerhetspaket, för Windows, OS X, Android, iOS och Windows Phone. Bra skydd vid e-handel!
Panda Global Protection 425 kr
(142 kr/enhet)
1 år
3 enheter
25% rabatt! Skyddar PC, Mac, Android mot skadlig kod och din integritet. Backup. Trimmar datorn. Testa gratis!
Symantec Norton Security 599 kr
(120 kr/enhet)
1 år
5 enheter
Min personliga favorit! Resurssnålt och full av funktioner, lätt att använda. Skyddar PC, Mac, Android, iOS. Läs mitt test!
McAfee All Access 445 kr
(89 kr/enhet)
1 år
5 enheter
PC, Android, Blackberry och Symbian. Stoppar skadlig kod, nätfiske, skyddar nätverk etc.
Kaspersky Total Security 669 kr
(223 kr/enhet)
1 år
3 enheter
Lättanvänt och kraftfullt. Populärt! Skyddar ”privatliv, pengar, identitet, foton och filer” på PC, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Testa gratis i 30 dagar!
ESET Multi-Device 742 kr
(247 kr/PC)
1 år
3 PC
Väldigt resurssnålt, omtyckt av gamers och andra som vill ha hög prestanda. Snabbt, lättanvänt och skydd med höga betyg.
BullGuard Internet Security 300 kr
(100 kr/PC)
1 år
3 PC
50% RABATT! Riktigt bra paket som håller din dator skyddad mot alla hot, och optimerar även din PC för bättre prestanda. Testa gratis!
Bitdefender Total Security Multi-Device 349 kr
(70 kr/PC)
1 år
5 enheter
Imponerande lättanvänt – använder vad man kallar OneClick-hantering – och snabbt säkerhetspaket, för PC, OS X, Android. Just nu 50% rabatt! På engelska.
  • Berra B

    Fast det kan man inte räkna. Det finns många pappskallar i vårat avlånga land som går på i stort sett vad som helst. Asta 75-80 år med synfel och oerfaren datoranvändare kan mycket väl bli lurad, är min analys.

  • Bengt Sundvall

    Om SEB-spammet:
    Fast i själva mejlet (åtminstone det jag fick) fanns en del språkliga missfoster och alla å, ä, ö hade ersatts av den lattjo bokstaven ĺ (används i Litauen?) vilket gör det uppenbart att ingen svensk skrivit texten. Det borde väl göra även rätt aningslösa personer misstänksamma.

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick