Gratis program för att kolla på DVD-filmer i Windows 10 | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Mediaspelare

Gratis program för att kolla på DVD-filmer i Windows 10

Kolla på DVD-film i Windows 10Något som Windows 10 har fått kritik för, är att det inte kommer med någon programvara för att spela upp DVD-filmer. Detta eftersom Microsoft tagit bort Windows Media Center. De har dock tagit fram ett alternativ i form av applikationen Windows DVD-spelaren, men det finns ett betydligt bättre val.

Mediaspelaren VLC Media Player firar i år 15-årsjubileum. Det är extremt populärt och många anser, med all rätt, att det är den bästa mediaspelaren till Windows. Programmet finns även för Mac OS X och Linux, och dessutom i nedskalade versioner för Android och iOS. Förutom att vara grymt bra är VLC Media Player även gratis.

Jag har genom åren testat rätt många olika mediaspelare – både bra och dåliga. Men även när jag hittat riktigt bra program, så har jag efter ett tag ändå gått tillbaka till VLC Media Player. bra är det.

VLC Media Player är helt gratis och finns för såväl Windows som Mac OS X (jag kör det på mina Macar) och Linux, samt som mobilappar för Android och iOS. VLC finns även som en så kallad Windows universell app, det vill säga en applikation som du hämtar via Windows Store och är anpassad för surfplattor. Den har dock väldigt långt kvar att gå innan den kan jämföras med det vanliga skrivbordsprogrammet.

Gratis DVD-spelare för Windows 10
image-24305

Saknar du en bra DVD-spelare i Windows 10 är VLC Media Player ett utmärkt, regionsfritt och gratis alternativ.

Vid en första anblick ser programmet inte mycket ut för världen. Gränssnittet är inte speciellt snyggt och det finns fruktansvärt många funktioner i menyerna. Du hittar närmast oändligt många inställningar – bara en sådan sak som att du kan förskjuta ljudet med bilden, utifall att ljudspåret inte är synkroniserat med videon.

Tipsa dina vänner med Windows 10! Har du kompisar som uppgraderat till Windows 10? Tipsa på Facebook om den här artikeln, så de också får lära sig kolla på DVD-film i sitt nya Windows. Tack!

 

Tonvis med funktioner – men lätt att använda

Men du behöver så klart inte bry dig om allt som finns där. Det är värt att lära sig att du maximerar fönstret över skärmen genom att dubbelklicka på videon (tryck [Esc] eller dubbelklicka för att återgå till fönster). Du pausar genom att trycka [Mellanslag].

Om filmen du tittar på har undertextspår aktiverar, eller ändrar, du det genom att högerklicka på skärmen och i menyn väljer du Undertext -> Underspår. Ljudvolymen ändrar du enkelt genom att rulla på musens skrollhjul.

Spela upp DVD-filmer i Windows 10
image-24306

VLC Media Player hanterar undertexter av många format – så även på DVD-filmer.

VLC Media Player har stöd för i princip alla filformat för filmer som finns.

Spela upp DVD-filmer i Windows 10Och givetvis klarar programmet även av DVD-filmer. När du har installerat VLC stoppar du in en DVD-film i din spelare. Nu kommer Windows att öppna ett fönster där du väljer vilket program du vill spela upp DVD-filmen i. Här väljer du VLC Media Player.

När filmen snurrar igång hamnar du förmodligen i DVD-menyn, och denna kontrollerar du helt enkelt genom att klicka på ditt val.

Värt att påpeka är att VLC Media Player är regionsfritt. Programmet klarar av att spela upp DVD-filmer oavsett vilken region de är i. Jag testade de två vanligaste regionerna; 1 (USA) och 2 (Europa).

Vad VLC Media Player dock inte klarar av att spela upp, är Bluray-filmer. Det beror på att Bluray har en massa licenskonstnader som ställer till det. Inga av de stora kända mediaspelarna klarar av Bluray-filmer. Om du har tips på en mediaspelare som hanterar Bluray, lämna gärna en kommentar nedan.

Windows DVD-spelare kostar en slant

Microsofts Windows DVD-spelare ingår gratis för dig om uppgraderar till Windows 10 från Windows 7 eller 8, och som har haft Windows Media Center tidigare. När du uppgraderar kommer Media Center att raderas och istället laddas Windows DVD-spelare ner och installeras automatiskt.

Windows DVD-spelare
image-24307

Har du Windows 87 eller 8/8.1 med Windows Media Center, och uppgraderar till Windows 10 så får du Windows DVD-spelare gratis – annars kostar programmet 147 kronor.

Om du inte tillhör dem som får programmet gratis, kan du köpa det för 147 kronor via Windows Store. Det är det inte värt, med tanke på att VLC Media Player är både bättre och gratis.

VLC är den bästa videospelaren

Rekommenderas av TkJ.seDet finns som sagt en hel rad olika mediaspelare för Windows (och andra plattformar). GOM Player är ett exempel på ett populärt alternativ. Till viss del handlar det naturligtvis om smak, vilket av programmen som du trivs bäst i. Men min personliga uppfattning är att VLC Media Player är den bästa mediaspelaren på marknaden.

Jag ser fram emot VLC Media Player 3.0, som förväntas ha stöd för Google Chromecast. Det vore en fantastisk funktion, eftersom du då kan spela upp så gott som alla typer av filmer på din dator och sedan strömma det live till din TV via Chromecast.

Men även utan Chromecast stöd är VLC den bästa videospelaren du kan ha till Windows.

Programinformation

VLC Media Player

 • Hemsida: VLC Media Player
 • Utvecklare: VideoLAN
 • Pris: Gratis
 • Plattform: Android, iOS, Linux, Mac OS X, Windows
 • Betyg: (9/10)
 • Kategori: Mediaspelare
 • Testat av:
 • Antal nedladdningar: 443
Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

 

WINDOWS 10: Uppgradera din PC!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. Läs mitt test av Surface Pro 3.

 • Det är utan tvekan det bästa.

 • Tommy

  Men den klarar inte 5.1 ljud

 • psjobb1

  Bs-player laddar ner undertexter om du vill och har väl så mkt finesser som vlc.

 • Verkar bra det här med att uppdatera …;)

 • Bara att håll med om att VLC is the shit! 😂

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick