Så sätter du upp en domän på ditt dynamiska IP-nummer | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Domäner

Så sätter du upp en domän på ditt dynamiska IP-nummer

Gratis dynamisk DNSDet kom en läsarfråga från Peder, som har problem med att hans IP-nummer byts hela tiden. Så brukar det vara hos de flesta Internetleverantörer, och det ställer till det om du kör någon form av serverprogramvara på din dator.

En lösning på detta är att använda en dynamisk DNS-tjänst. Den ger dig ett domännamn som är kopplat till din dators IP-nummer, och en liten programvara ser hela tiden till att uppdatera DNS-tjänsten om ditt IP förändras. Ska du köra någon form av server – till exempel webb eller FTP – är detta en lösning på ditt problem.

Tjänsten jag har testat är gratis och ger dig en gratis subdomän.

Jag följer din blogg och ditt nyhetsbrev m.m. Undra om du kunde hjälpa mig med svar på en fråga… Jag har Telia och mobilt bredband vilket innebär att jag jämt får ny ip-adress. Finns det något program eller annan möjlighet att automatiskt skickar ny ip-adress till ett och samma domän eller annan fast adress ? När jag kopplar upp min webbkamera så blir det ju alltid ny ip-adress och svårt för mina vänner att flöja med.

En av de mest populära tjänsterna för dynamisk DNS är No-IP. De har en gratistjänst som låter dig koppla ett domännamn till din IP-adress. Genom att installera en liten programvara på din dator, skickas ditt IP-nummer till No-IP så att de uppdaterar sin DNS när du får ett nytt IP. Det gör att du kan köra servrar även om din Internetleverantör ger dig nytt IP varje gång du ansluter till nätet.

Registrera ett gratiskonto hos No-IP

Börja med att gå till No-IP.com och klicka på Learn more under No-IP Free. Fyll i din e-postadress i rutan för att registrera dig.

Skaffa dynamisk DNS gratis

På nästa sida får du fylla i dina uppgifter med namn och lösenord. Du kommer därefter att få ett bekräftelsebrev via e-post där du behöver klicka på en godkännandelänk.

Gratis program för dynamisk DNS

Från webbsidan du befinner dig på ska du ladda ner programvaran för att uppdatera ditt IP-nummer. Det finns program för både Windows, Mac OS X och Linux. Hämta hem och installera programmet.

När du klickat på bekräftelselänken i e-brevet skickas du till en sida varifrån du klickar dig vidare till att logga in på tjänsten. Du använder din e-postadress och ditt lösenord.

Registrera gratis domän för dynamiskt IP

På din administrationssida kan du göra mycket. Du kan till exempel registrera en riktig domän, men du kan även skaffa en gratis subdomän och det är det vi gör nu.

Registrera gratis dynamisk domän

Väl inloggad klickar du på Add a Host för att lägga till en domän. En rullgardinsmeny innehåller alla domäner du kan registrera under – de som är längst ner i listan ingår i gratiskontot. Här finns till exempel zapto.org.

Gratis domän för dynamisk DNS

Fyll i ett valfritt Hostname – alltså namn på din subdomän. Jag knappade in tkjohansson. De övriga inställningarna behöver du inte bry dig om. Klicka Create Host.

Nu kör du igång programmet du installerat. Du hittar det som vanligt under Start -> Program. När du startar det får du logga in med din e-post och ditt lösenord.

Program för dynamisk DNS

Du får därefter upp en lista över dina existerande domännamn hos No-IP. I det här fallet finns det bara en domän, den du nyss registrerade. Kryssa i den rutan och klicka på Save.

Nu kommer det att vara klart! Istället för att ge ditt temporära IP-nummer till dina vänner, ger du dem din nya webbadress.

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

 • miro

  Hej,läste lite om noip,com och har några frågor som jag hoppas någon här kommer att svara på. Mitt fall: Har installerat en ip kamera i mitt hus i Kroatien. Där nere har jag dynamic ip address. Registrerade mig på noip.com. Satte upp en host name som jag kopplade till min ip kamera. Kom till Sverige och allt fungerade jättebra jag kunde via ett program följa vad som händer,spela in osv. Idag var det SVART. No connection. Jag förmodar att mitt ip adress där nere har ändrats. Eftersom jag inte har någon data som är på hela tiden förmodar jag att NOIP inte kan registrera att min IP adress har ändrats. Tänker jag rätt? Måste man ha PC där nere igång för att NOIP ska fungera? Läste här att visa router klarar av att läsa när ip adress ändrats. Innebär detta att jag då inte behöver ha PC igång utan min router skulle klara av detta själv. Jag TACKAR för alla svar jag får.
  Tack i förväg
  MVH Miro

 • Olof

  Hej,med din hjälp skapade jag en dynamisk adress på NO IP för c:a 1 år sedan. Efter c:a 1 år slutade det att fungera. Måste man gå in och aktivera något inom 1 år? Hur kommer jag igång igen.

 • Mikael Ljung

  En sak man bör tänka på är att Internetleverantörer ofta spärrar portar just för att du inte ska kunna sätta upp egen server. Även detta löser noip.com för dig: Du kan låta noip.com ta emot den ingående trafiken i ditt ställe. Därefter skickar de trafiken till dig på en annan port som är öppen. Motsvarande kan göras för utgående trafik. Sedan är det bara att ställa om din serverprogramvara så att den skickar och tar emot data på den port som du valt hos noip.com. Perfekt lösning för dig som har enskild firma med kontor hemma.

 • Kör en Linksys med Tomatofirmware och den har stöd för en massa DDNS-tjänster, bl a No-IP http://www.polarcloud.com/img/ssddns108.png

 • Peder H

  Tack Tommy för ditt snabba svar.

  Förövrigt så har jag ingen router så ditt tips passar mig utmärkt.

  Ha det bra.
  Mvh Peder H.

 • TkJ

  Hans B: Stämmer, fast i de routrar jag har – som har stöd för DDNS – finns inte stöd för No-IP.

 • Annars brukar ju den router man har ofta innehålla en funktion för att uppdatera den dynamiska DNS-tjänsten. Smidigare än att ha nåt litet program snurrande.

 • Pingback: Så sätter du upp en domän på ditt dynamiska IP-nummer » The Blog of Blogs()

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.