TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Domäner

Så sätter du upp en domän på ditt dynamiska IP-nummer

Skribent:
Publicerad: , 13:24
Respons: 9 kommentarer

Gratis dynamisk DNSDet kom en läsarfråga från Peder, som har problem med att hans IP-nummer byts hela tiden. Så brukar det vara hos de flesta Internetleverantörer, och det ställer till det om du kör någon form av serverprogramvara på din dator.

En lösning på detta är att använda en dynamisk DNS-tjänst. Den ger dig ett domännamn som är kopplat till din dators IP-nummer, och en liten programvara ser hela tiden till att uppdatera DNS-tjänsten om ditt IP förändras. Ska du köra någon form av server – till exempel webb eller FTP – är detta en lösning på ditt problem.

Tjänsten jag har testat är gratis och ger dig en gratis subdomän.

Jag följer din blogg och ditt nyhetsbrev m.m. Undra om du kunde hjälpa mig med svar på en fråga… Jag har Telia och mobilt bredband vilket innebär att jag jämt får ny ip-adress. Finns det något program eller annan möjlighet att automatiskt skickar ny ip-adress till ett och samma domän eller annan fast adress ? När jag kopplar upp min webbkamera så blir det ju alltid ny ip-adress och svårt för mina vänner att flöja med.

En av de mest populära tjänsterna för dynamisk DNS är No-IP. De har en gratistjänst som låter dig koppla ett domännamn till din IP-adress. Genom att installera en liten programvara på din dator, skickas ditt IP-nummer till No-IP så att de uppdaterar sin DNS när du får ett nytt IP. Det gör att du kan köra servrar även om din Internetleverantör ger dig nytt IP varje gång du ansluter till nätet.

Registrera ett gratiskonto hos No-IP

Börja med att gå till No-IP.com och klicka på Learn more under No-IP Free. Fyll i din e-postadress i rutan för att registrera dig.

Skaffa dynamisk DNS gratis

På nästa sida får du fylla i dina uppgifter med namn och lösenord. Du kommer därefter att få ett bekräftelsebrev via e-post där du behöver klicka på en godkännandelänk.

Gratis program för dynamisk DNS

Från webbsidan du befinner dig på ska du ladda ner programvaran för att uppdatera ditt IP-nummer. Det finns program för både Windows, Mac OS X och Linux. Hämta hem och installera programmet.

När du klickat på bekräftelselänken i e-brevet skickas du till en sida varifrån du klickar dig vidare till att logga in på tjänsten. Du använder din e-postadress och ditt lösenord.

Registrera gratis domän för dynamiskt IP

På din administrationssida kan du göra mycket. Du kan till exempel registrera en riktig domän, men du kan även skaffa en gratis subdomän och det är det vi gör nu.

Registrera gratis dynamisk domän

Väl inloggad klickar du på Add a Host för att lägga till en domän. En rullgardinsmeny innehåller alla domäner du kan registrera under – de som är längst ner i listan ingår i gratiskontot. Här finns till exempel zapto.org.

Gratis domän för dynamisk DNS

Fyll i ett valfritt Hostname – alltså namn på din subdomän. Jag knappade in tkjohansson. De övriga inställningarna behöver du inte bry dig om. Klicka Create Host.

Nu kör du igång programmet du installerat. Du hittar det som vanligt under Start -> Program. När du startar det får du logga in med din e-post och ditt lösenord.

Program för dynamisk DNS

Du får därefter upp en lista över dina existerande domännamn hos No-IP. I det här fallet finns det bara en domän, den du nyss registrerade. Kryssa i den rutan och klicka på Save.

Nu kommer det att vara klart! Istället för att ge ditt temporära IP-nummer till dina vänner, ger du dem din nya webbadress.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

Kommentarer

9 kommentarer

 1. miro2013-01-11 at 12:08Reply

  Hej,läste lite om noip,com och har några frågor som jag hoppas någon här kommer att svara på. Mitt fall: Har installerat en ip kamera i mitt hus i Kroatien. Där nere har jag dynamic ip address. Registrerade mig på noip.com. Satte upp en host name som jag kopplade till min ip kamera. Kom till Sverige och allt fungerade jättebra jag kunde via ett program följa vad som händer,spela in osv. Idag var det SVART. No connection. Jag förmodar att mitt ip adress där nere har ändrats. Eftersom jag inte har någon data som är på hela tiden förmodar jag att NOIP inte kan registrera att min IP adress har ändrats. Tänker jag rätt? Måste man ha PC där nere igång för att NOIP ska fungera? Läste här att visa router klarar av att läsa när ip adress ändrats. Innebär detta att jag då inte behöver ha PC igång utan min router skulle klara av detta själv. Jag TACKAR för alla svar jag får.
  Tack i förväg
  MVH Miro

 2. Olof2012-12-07 at 07:33Reply

  Hej,med din hjälp skapade jag en dynamisk adress på NO IP för c:a 1 år sedan. Efter c:a 1 år slutade det att fungera. Måste man gå in och aktivera något inom 1 år? Hur kommer jag igång igen.

 3. Mikael Ljung2011-05-27 at 07:53Reply

  En sak man bör tänka på är att Internetleverantörer ofta spärrar portar just för att du inte ska kunna sätta upp egen server. Även detta löser noip.com för dig: Du kan låta noip.com ta emot den ingående trafiken i ditt ställe. Därefter skickar de trafiken till dig på en annan port som är öppen. Motsvarande kan göras för utgående trafik. Sedan är det bara att ställa om din serverprogramvara så att den skickar och tar emot data på den port som du valt hos noip.com. Perfekt lösning för dig som har enskild firma med kontor hemma.

 4. Hans B2011-04-21 at 19:08Reply

  Kör en Linksys med Tomatofirmware och den har stöd för en massa DDNS-tjänster, bl a No-IP http://www.polarcloud.com/img/ssddns108.png

 5. Peder H2011-04-21 at 18:55Reply

  Tack Tommy för ditt snabba svar.

  Förövrigt så har jag ingen router så ditt tips passar mig utmärkt.

  Ha det bra.
  Mvh Peder H.

 6. TkJ2011-04-21 at 16:32Reply

  Hans B: Stämmer, fast i de routrar jag har – som har stöd för DDNS – finns inte stöd för No-IP.

 7. Hans B2011-04-21 at 14:52Reply

  Annars brukar ju den router man har ofta innehålla en funktion för att uppdatera den dynamiska DNS-tjänsten. Smidigare än att ha nåt litet program snurrande.

 8. Så sätter du upp en domän på ditt dynamiska IP-nummer » The Blog of Blogs2011-04-21 at 13:51Reply

  […] http://blogg.tkj.se/dynamisk-dns-gratis-no-ip/ 21 April 2011 2:00pm – Andra bloggar – Domäner « Sökmotoroptimera din blogg […]

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.