TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Dyrare hårddiskar med avgift från Copyswede

Skribent:
Publicerad: , 16:22
Respons: 12 kommentarer

Extern hårddisk CopyswedeOrganisationen Copyswede tar hand om en så kallad kopieringsavgift, vars syfte är att ersätta artister för förlorad intäkt på grund av privatkopering. Idag är inspelningsbara CD/DVD-skivor, DVD-spelare med hårddisk och MP3-spelare belagda med denna avgift, och nu vill Copyswede även införa det på externa hårddiskar och USB-minnen, skriver Sweclockers.

De nya bestämmelserna ska, om de går igenom, börja gälla från och med 1 april 2011. För lagringsenheter med kapacitet på upp till 80 GB kommer det att tillkomma en kostnad på en krona per GB, för enheter mellan 81-250 GB tillkommer 120 kronor och för enheter över 250 GB får du betala 160 kronor extra.

Avgiften infördes när konsumenter började använda kassettband för att kopiera och spela in musik på – vilket på den tiden skulle resultera i en kollaps för musikindustrin. Riktigt så gick det som bekant inte, men privatkopieringsersättningen fanns kvar och den infördes senare på ovan nämnda lagringsmedier.

Så kallad privatkopiering för privat bruk mellan vänner och släkt är laglig i Sverige, men du betalar som sagt för det.

Precis som Sweclockers skriver är det idag rätt lätt att komma undan avgiften. Redan nu finns det många butiker som säljer just CD/DVD-skivor från utlandet, för att på så sätt kringgå kravet på att betala avgiften. Samma sak kommer troligen att ske med USB-minnen och externa hårddiskar.

Ett annat alternativ är att köpa en hårddisk tillsammans med ett chassi för externt bruk, och själv montera ihop det (vilket är busenkelt) och på så sätt utnyttja ett kryphål i reglementet.

Branschen rasar, skriver IDG.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Abraham2011-07-15 at 20:58Reply

  Till Felix:

  Eftersom alla bilar som säljs idag har en högre topphastighet än vad som är lagligt att köra i Sverige, borde då inte alla betala böter redan vid köp av bilen? Jag menar, vissa kör ju för fort så om man tänker som du och CopySwede är det ju helt rimligt att alla ska straffas.

  Kan verkligen EU domstolen godkänna sånt här larv?

 2. Abraham2011-07-15 at 20:53Reply

  Hej,

  En fråga i vänlighet och nyfikenhet som jag hoppas ni kan svara på:

  Jag ska köpa snart köpa ännu en extern hårddisk eftersom jag tar mycket bilder som sparas i RAW-format (=stora filer) samt filmar mycket i HD (=mycket stora filer).
  Jag backar även upp mitt material på tre hårddiskar, två hemma och en på jobbet. Två hemma eftersom en hårdisk till slut kraschar och en på jobbet pga av stöld risk samt risk för brand.
  Det betyder många hårddiskar för mig.

  Nu när det tillkommer en avgift pga att CopySwede anser att alla använder hårddiskarna för att lagra upphovsrätt-skyddat material undrar jag om jag i och med den nya avgiften därmed har betalat för att kunna ladda ner och spara upphovsrätt-skyddat material utan att på något sätt göra något olagligt.
  Eller kan jag begära ersättning genom CopySwede eftersom även jag har upphovsrätt-skyddat material (dvs mina egna bilder och filmer) som någon skulle kunna stjäla från mig och lagra på sina hårddiskar?

 3. Tuesday May 31st – Harddrive Buying Day? | Sagor från livbåten2011-05-26 at 22:37Reply

  […] var i december förra året som Copyswede – den organisation som har hand om den så kallade […]

 4. TkJ2010-12-26 at 23:45Reply

  Felix: Det där är hårklyveri. Kostnaden hamnar hos konsumenterna, och det säger du ju själv, så det jag skriver är knappast osant. Om pengarna går från konsumenterna via elektronikbranschen eller direkt till Copyswede är helt orelevant för konsumenten, eftersom denne fortfarande får betala merkonstaden.

 5. Felix2010-12-26 at 23:02Reply

  Nja, det är elektronikbranschen betalar. Privatkopieringsavgiften gäller dem, inte oss konsumenter. Att de för över kostnaden på oss som kunder är väl inte så konstigt? Det gör de väl för alla avgifter, licenser och andra kostnader de har? Ja, alla kostnader faktiskt. Jag har ju inga synpunkter på deras hyreskostnaders del av prislappen till mig, så varför ska jag ha det på privatkopieringsavgiften?

  Så det du skriver blir fel. Du skulle ju kunna hävda att det är orättvist för elektronikbranschen att de får betala avgift även på en hårddisk som du bara använder till att lagra fotografier på. Eller rättare sagt, de skulle kunna hävda det. Men det gör de inte.

  Varför? Jo, för de kan istället förhandla ner avgiftsnivån. Systemet funkar så att de betalar för alla enheter de säljer, men till ett nedsatt pris, istället för att de ska behöva registrera exakt vad du och jag tänker använda hårddisken vi köper till.

 6. TkJ2010-12-21 at 19:27Reply

  Felix: För det första är det konsumenterna som får betala. Och för det andra utgår du från att alla använder externa hårddiskar och USB-minnen för att enbart lagra pirat/privatkopierat material. Jag har bara egna digitalfoton och backuper på dokument på mina hårddiskar. Varför ska jag betala en massa pengar till Copyswede för det?

 7. Felix2010-12-21 at 15:15Reply

  Tycker att det är rätt att elektronikkedjorna får betala ersättning. De tjänar ju pengar på kreatörers möjligheter att få betalt för sitt arbete. Varje kopia ger upphov till inkomstbortfall, och det är elektronikkedjornas affär när de säljer saker som kan användas för privatkopiering. Att tjäna pengar på någon annans förlust. Varför ska de komma undan med det?

 8. Legal illegal nedladdning? | Jezper.se2010-12-21 at 09:11Reply

  […] som hann före att skriva om det: TKJ […]

 9. Dyrare hårddiskar med avgift från Copyswede | Domäner, webb & seo - OmDomaner.se2010-12-20 at 18:40Reply

  […] externa hårddiskar och USB-minnen, skriver Sweclockers. De nya bestämmelserna ska, om de […] Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet Spara / dela med […]

 10. Copyswede inför ny kopieringsavgift | Fildelning2010-12-20 at 18:02Reply

  […] som bloggar om detta: Tkj, Per Pettersson. […]

 11. Jonas2010-12-20 at 18:00Reply

  Tack för tipset Tommy! Har bloggat om detta på Fildelning.se

 12. Martin2010-12-20 at 16:31Reply

  Det är helt vansinigt alltså .. Om det går igenom kommer jag ALDRIG mer att köpa en hårddisk i Sverige utan kommer köpa dem via andra kanaler utomlands.

  Nu är det bara att vänta på en ”avgift” på blurayskivor så kan vi glömma det mediet i Sverige för all framtid.

  CopySwede = idioter!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.