Surfade utomlands, fick teleräkning på 150000 kronor | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Feedburner

TkJ RSS

Konsument

Surfade utomlands, fick teleräkning på 150000 kronor

Skribent:
Publicerad: , 10:02
Uppdaterad: 2009-09-17, 09:21
Respons: 10 kommentarer

Mobilt bredband utomlandsAtt använda sitt mobila bredband utomlands blir en dyr historia. Det har jag skrivit om tidigare, när en kollegas bekanta kom hem från Tyskland till en teleräkning på 41000 kronor. De fick, efter överklagande, sin räkning sänkt till 5000 kronor av Telenor

Hos Aftonbladet läser jag om ett nytt sådant här fall. Zahra Löngren har missuppfattat sitt avtal med mobiloperatören – även i detta fall Telenor – och tagit med sig sin bärbara dator med det mobila bredbandet till Marocko. När hon kom hem väntade en telefonräkning på 147464 kronor. Telenor skrev dock ner även denna räkning till 32000 kronor.

– Dum som jag var trodde jag att taxan var likadan där. Just nu är det tufft och jag har knappt råd med mat.

Det måste understrykas ordentligt att de fasta taxorna för mobilt bredband enbart gäller inom Sveriges gränser. Det finns att läsa i avtalen och på teleoperatörernas hemsidor finns tydliga prislistor över vad det kostar att surfa utomlands. I vissa fall kan det kosta upp emot 150 kronor att ladda ner 1 MB, vilket betyder att det kostar flera hundralappar att läsa några nyheter på exempelvis Aftonbladet.

Flera av operatörerna som erbjuder mobilt bredband har låst möjligheten att koppla upp sig utanför Sveriges gränser. Telenor har inte gjort det, eftersom det finns kunder som behöver komma åt Internet utomlands och som är medvetna om kostnaderna.

Läs också:

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFA MOBILT!: Sponsrade länkar

Mobilt bredband hos Tre Upp till 64 Mbit och 200 GB trafik i månaden – betydligt mer än vad konkurrenterna erbjuder!

 • Pingback: Logik is your friend. - Tornevall()

 • Bengt

  Det är rätt fascinerande att så många här och t.ex. på Aftonbladet idiotförklarar henne. Jag har oerhört svårt att tro att alla dessa personer läser allt finstilt i detalj överallt så fort man ingår ett avtal, installerar en programvara eller liknande. Dessutom har totalkoll på att barnen inte har nån som helst möjlighet att klicka sig förbi avtal utan att föräldrarna ser. Sen verkar alla tycka att lösningen är att inte använda mobilt bredband utomlands! Snarare borde man väl fundera över varför marknaden inte fungerar. Klart att det inte finns nån press neråt på ockerpriser. Ingen tänker, ok operatör A tar 150 kr/MB och B 149 kr/MB. Klart jag väljer B för då kostar det bara 149000 att använda bredbandet utomlands. Ett förslag till hur man faktiskt får marknaden att fungera vore välkommet. Målet måste ju vara att det ska vara rimliga priser, säga dubbla mot hemma.

 • Claes-Göran Englund

  Fortfarande fiins det idioter på ren svenska som inte lärt sig läsa..följt med i debatter,,utan att ska ta telefon/dator med sig på semmester o sitta surfa/babbla o sen klaga på räkningen..Lämna för f.n dessa apparer hemma o njut av ledigheten/semmestern i stället…skyll er stjälva…

 • TkJ

  blackjacker: Förhoppningsvis är det inte allt för många – de flesta inser säkert att det kostar mer utomlands och har vett att kolla upp det innan de toksurfar från Långtbortistan. Men om det är gjort kan man bestrida fakturan och oftast fungerar det för att få den nerskriven. Men det blir fortfarande mycket pengar så klart…

 • Just nu är det tufft och jag har knappt råd med mat.??

  Varför är hon då i Marocko ???
  Stanna hemma om du inte har råd med mat :)

 • TkJ

  Kim: Ja, roamingavgifterna är helt sjuka. EU vill sätta en gräns på det på ca €1 men de stora teleoperatörerna vill stoppa det.

 • Vad gör alla som drabbas av det här?

  Jag menar man köper ju en tjänst till ett fast pris. Är det då rimligt att anta att det skulle kosta tusen gånger mer utomlands? Och är man tillräckligt tydliga med det här från leverantörens sida? Vissa saker går ju som bekant inte att avtala bort och konsumentköplagen brukar ju vara rätt stark.

 • Kim

  Jag kan inte förstå hur taxan kan skilja så mycket. 150kr för en mb är vansinnigt

 • TkJ

  Tack för tipset, Calle!

 • För att undvika att ofrivilligt hamna i ett utländsk nät, exvis om man är nära gränsen, kan man be operatören att stänga av roaming för bredbandstjänsten. Telenor och Telia har denna tjänst. Hos Telenor heter det Spärr Data Utomlands, hos Teliasonera Spärr för utlandsroaming – vad det heter hos Tre vet jag inte, står inte på webben

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.