TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

NEXSTORY: Ljudböckerna för dig! Sveriges trognaste och ledande tjänst för att lyssna på tusentals ljudböcker till fast månadsavgift!
Prova gratis 14 dagar >>

PureVPN Väldigt stor VPN-tjänst, världens snabbaste VPN-tjänst! Passar för dig som laddar ner mycket.

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

OVPN - svensk säkerhet! OVPN är en svensk VPN-tjänst med hög kvalitet - rekommenderas!

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Hitta RÄTT banklån! Behöver du låna pengar, använd Lendo för att hitta den bank med bäst villkor för just dig!

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-böcker

Nu har marknaden för e-böcker i Sverige tagit fart

Köpa e-boksläsare : läsplatta eller surfplattaBåde utgivning och försäljning av e-böcker har börjat ta fart i Sverige. Tillväxten i de nordiska länderna har generellt sett går långsammare än jämfört med USA, England och de stora länderna på kontinenten. Siffror från eLib, som handhar distribution av e-böcker till de stora återförsäljarna, visar att ökningen av antalet sålda e-böcker under det första kvartalet 2015, jämfört med förra året, ligger på 35 procent.

Siffrorna är dock inte helt lätta att fastställa när det gäller e-böcker eftersom det finns så många mindre utgivare, vars försäljning inte redovisas i offentliga siffror från till exempel Svenska Förläggare. Det skulle i och för sig bara betyda att försäljningen varit högre än vad man har siffror på. 2011 skrev jag en artikel om hur dålig den svenska e-boksmarknaden var då – det är dags för en uppdatering.

I augusti 2011 postade jag en artikel med rubriken E-boken i Sverige – En sorglig historia. Just då stämde det, för e-boksmarknaden var inte alls rolig. Men sedan dess har det hänt mycket och det är klart värt att ta en titt på hur det ser ut 2015.

Förlag och enskilda författare har allt mer hakat på och försäljningen av e-böcker ökar. Vi ligger fortfarande långt efter exempelvis USA och England, vilket till viss del kan ha med att Amazon-succén inte skett i Sverige, fast vi börjar ta oss framåt.

Själva grunden för e-böcker i Sverige är i princip lagd. Det är lätt att skapa och ge ut e-böcker, både för stora förlag och författare som arbetar med egenutgivning, och det finns en klar och fungerande plattform för försäljning och distribution av e-böcker, samtidigt som vi i och med våra surfplattor och smartphones har bra enheter för att läsa e-böcker.

E-böcker i Sverige 2015
image-23493

Både försäljning och utgivning av e-böcker går uppåt i Sverige, så har du inte redan bytt pappersboken mot en läsplatta börjar det bli dags…

Sätt en läsplatta på inköpslistan

Det som fortfarande saknas är motivationen bland konsumenterna att köpa e-böcker. E-boken har inte fått fäste bland gemene man, och läsplattan har inte slagit igenom. Visst kan man läsa e-böcker på nämnda surfplattor och smartphones, men en läsplatta har många fördelar; de är billiga, väger ingenting, har ett batteri som bara behöver laddas en gång i månaden och de fungerar fint i solljus.

Letto läsplattaBild: Adlibris säljer Letto, sin egen läsplatta.

Prissättningen för e-böcker har blivit bättre i landet. Tidigare kostade e-böcker lika mycket – och i många fall mer – än vad de tryckta böckerna gjorde. En e-bok kunde kosta lika mycket som en inbunden bok, även efter att pocketupplagan nått butikshyllorna. Det hindrade naturligtvis försäljningen. Idag ser det bättre ut, även om nya e-böcker fortfarande ligger alldeles för högt i pris.

Något som sätter käppar i hjulen är att Sverige har en moms på 6 procent när det gäller böcker – så länge innehållet i böckerna distribueras i pappersform, för är det i digital form är momsen 25 procent. Det betyder att en bok som kostar 50 kronor, efter moms får priset 53 kronor i tryckt form respektive 62:50 kronor som e-bok…

Något jag hade velat se är en lättanvänd programvara för att köpa och ladda ner e-böcker, och få över dessa till läsplatta, surfplatta eller smartphone. Hade det funnits ett program för datorer som gjort hela hanteringen ur konsumentperspektiv så enkel att mina föräldrar klarat av det, tror jag det hade fått fart på det.

Idag finns det en tröskel där e-böcker tros kräva teknisk kompetens, som hindrar läsare att lämna pappersböckerna. Konsumenter tror att det är svårt med e-böcker. Vi är väldigt trogna våra pappersböcker. Det är en vanesak. Kan läsare bara komma över den lilla vanan i att istället läsa på en läsplatta, inser de hur pass mycket smidigare det är.

Läsplattan rymmer tusentals böcker och den tar ingen plats. Och tack vare den e-bläckskärm som används, till skillnad mot surfplattor och smartphones, är det ingen skillnad att läsa jämfört med papper. Faktum är att läsplattan på många sätt är betydligt smidigare än en tryckt bok.

Här köper du e-böcker

Köp dina e-böcker på Dito.seDe flesta stora återförsäljare, såsom Bokus och Adlibris, säljer idag e-böcker. Du kan låna e-böcker på biblioteken. Och utöver de finns det andra återförsäljare och tjänster. Dito, från Bokus, är helt inriktad på e-böcker och har såväl bra utbud som en bra plattform. Du kan handla e-böcker direkt från din läsplatta eller surfplatta (dock inte iOS, på grund av Apples licensavtal som kräver att de ska ha 30 procent av försäljningspriset på allt).

Vidare finns till exempel Readly, E2GO och Mofibo, tjänster som fungerar som Spotify genom att du betalar en fast månadskostnad och får läsa och lyssna på hur många böcker du vill. Läser du mycket kan dessa tjänster vara ett bra alternativ. Du kan prova gratis under begränsad period, för att se hur appen och utbudet är. Dessa tjänster finns för smartphones och surfplattor, iOS och Android (Readly har även en app för Windows 8, och Mofibo har för Windows Phone).

I och med sommaren och semestertider hoppas jag att fler vågar testa e-böcker. Jag rekommenderar varmt att du investerar i en riktig läsplatta, istället för att använda smartphone eller surfplatta. Det ger en helt annan läsupplevelse. En läsplatta kostar från några hundralappar och upp till en tusenlapp.

Förhoppningsvis tar förlag och återförsäljare tillfället i akt och ser över priserna för e-böcker – det är inte meningen att en e-bok ska kosta lika mycket som en inbunden bok. Att de ens kostar mer än en pocketbok är vansinne.

Läs mer om e-böcker

Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!

SURFACE: Microsoft Surface!

Microsoft Surface Pro 4 Större, lättare och bättre! 12-tumsskärm, bättre tangentbord. Surface Pro 4 en suverän kombination av laptop och surfplatta. JUST NU firar Microsoft 5 år med Surface och du kan få över 2600 kronor i rabatt när du köper en Surface!

 

4 kommentarer

 1. Nu har marknaden för e-böcker i Sveri...2015-05-31 at 18:36Reply

  […] Både utgivning och försäljning av e-böcker har börjat ta fart i Sverige. Tillväxten i de nordiska länderna har generellt sett går långsammare än jämfört med USA, England och de stora länderna på kontinenten. Siffror från eLib, som handhar distribution av e-böcker till de stora återförsäljarna, visar att ökningen av antalet sålda e-böcker under det första kvartalet 2015, jämfört med förra året, ligger på 35 procent. Siffrorna är dock inte helt lätta att fastställa när det gäller e-böcker eftersom det finns så många mindre utgivare, vars försäljning inte redovisas i offentliga siffror från till exempel Svenska Förläggare. Det skulle i och för sig bara betyda att försäljningen varit högre än vad man har siffror på. 2011 skrev jag en artikel om hur dålig den svenska e-boksmarknaden var då – det är dags för en uppdatering. I augusti 2011 postade jag en artikel med rubriken E-boken i Sverige – En sorglig historia. Just då stämde det, för e-boksmarknaden var inte alls rolig. Men sedan dess  […]

 2. Varg i Veum2015-05-25 at 19:01Reply

  Jag har haft en Kindle i ett par år nu och är hur nöjd som helst. De flesta böcker har jag köpt på Bokon och Amazon och det är inte så komplicerat. Så fort du betalat på Amazon så skickas boken till din enhet (som då är wifiuppkoplad) På bokon får man konvertera och skicka iväg manuellt, men det handlar bara om en knapptryckning.

  Min Kindle är bara 6 tum så den känns lite liten. Jag har den tredje minsta textstorleken för den är behagligast, men blir att man får bläddra väldigt ofta. Nu är det ju inte så ansträngande att nudda skärmen, men ändå ett litet störningsmoment, nästa jag köper ska vara som en boksida. Texten syns ypperligt även med bakgrundsljuset om man inte vill använda nattlampa och man blir inte trött i ögonen som man kan bli av en dator- eller surfplatteskärm.

  En trevlig funktion är att man kan skicka websidor till eläsaren som man kanske inte hinner eller vill läsa just då. det finns tillägg till webläsarna som fixar detta enkelt.

  Böckernas pris är oftast helt ok,i alla fall för de böcker jag köper, kring 50-100 kr. Tack vare att det är så billigt så köper jag böcker jag annars inte skulle köpt. Frågan är bara när jag ska hinna läsa alla :) har 63 böcker varav 20 olästa och köper fler hela tiden …

 3. Ulrica Elverskog

  Ulrica Elverskog2015-05-21 at 10:31Reply

  Aldrig i livet!!!

 4. Sergio Bruno

  Sergio Bruno2015-05-21 at 09:26Reply

  Nej

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.