TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-böcker

E-boken i Sverige – En sorglig historia

Skribent:
Publicerad: , 23:46
Respons: 21 kommentarer

E-böcker i SverigeBokmässan i Göteborg i september 2009 skulle bli startskottet för e-boken i Sverige. Läsplattorna var på gång in på marknaden, och nu var det dags att gå över till det klart bättre digitala formatet. Men när jag nu tittar på hur det ser ut i Sverige, kan jag bara konstatera att det är en bedrövlig historia.

Apple sägs ha sålt över 170000 iPads i Sverige, och även om Android ligger en bra bit bakom har det så klart sålts även sådana surfplattor. Därutöver finns det ett gäng renodlade läsplattor. Så problemet är knappast tekniken. Tidningar har visat sig sälja bra på surfplattor, så varför fungerar inte e-böcker?

Det är inte svårt att hitta framgångshistorier om författare som sålt hutlösa mängder e-böcker via Amazon, Apple iBooks och andra återförsäljare. Författare som fått sina verk refuserade av traditionella pappersförlag, för att sedan få revansch via e-böckerna.

Det finns massor av utmärkta sajter som förklarar hur enkelt det är för vem som helst att skapa och publicera en e-bok via de stora återförsäljarna, luta sig tillbaka och se pengarna rulla in (nåja). E-boken möjliggör utgivning av böcker som bokförlagen inte vill ta i på grund av att boken är för nischad, eller för att författaren inte är tillräckligt känd.

Konceptet är väldigt intressant och det fungerar. I alla fall i USA och England. För är du svensk författare som drömmer om att ge ut en e-bok kan du banka skallen blodig.

Därför är e-böcker så bra!

Nu vet jag att många av läsarna redan förberett sig på att skriva syrliga kommentarer om att det är lättare att hantera en pappersbok på skithuset. Att det inte är samma sak att krypa upp i läsfåtöljen med en e-bok. Jag vet och jag håller med om det. Men det finns så många fördelar med e-böcker som väger upp nackdelarna.

Miljöaspekten. Hur mycket papper och tryckfärg går det åt till att trycka upp en bok? Ytterst få böcker säljer slut på hela lagret. För att inte tala om alla lästa böcker som slängs i soporna. Eftersom jag har bakgrund inom printvärlden vet jag att många väljer att trycka upp sina böcker och tidningar på tryckerier i öststaterna, eftersom det är billigare. Nu generaliserar jag, men jag kan ju säga att miljötänket är aningen annorlunda på tryckerier i Estland än i Sverige…

Distributionen. Det här har också med miljön att göra. Efter att böckerna har trycks någonstans, ska de fraktas till förlaget eller distributören, som sedan ska frakta ut exemplar av böckerna till alla butiker runt om i landet. Det är svindyrt och fullkomligt miljövidrigt.

Öppet för alla. Långt ifrån alla som ger ut en e-bok kommer att lyckas. Naturligtvis är det så. Långt ifrån alla som ger ut en tryckt bok lyckas heller. Men till skillnad mot att gå via traditionella förlag, finns nu möjligheten för författare att ge ut sina böcker själva. Vill du göra allt själv, kan du göra det. Jag älskar DIY-kulturen (Do It Yourself).

Ekonomin. När man skalar bort tryckkostnader, distributionskostnader, och den avsevärda del av inkomstkakan som går till förläggaren, är det betydligt mer kvar till författaren. Författare som ger ut böcker via traditionella förlag får behålla runt 15 procent av priset på boken. Författare som ger ut sin e-bok via Amazon kan få upp till 70 procent av intäkterna. Om du räknar på de siffrorna, så tjänar du lika mycket på att sälja en tryckt bok för 199 kronor som en e-bok för 45 kronor.

Det finns fler fördelar med e-boken, men det här var några av de främsta.

Ge ut en e-bok i Sverige

Så hur fungerar det då för svenska författare i Sverige? Med ett ord – dåligt. De stora giganterna Amazon och Apple iBooks är tämligen obefintliga på marknaden, och du kan inte enkelt sälja dina böcker därigenom.

I Sverige ligger fokus på att ge ut digitala versioner av böcker som redan finns utgivna på papper. Många av de traditionella förlagen ger ut sina böcker även i e-boksformat. Man lägger dock ingen större ansträngning på det, och prissättningen är ungefär densamma som pappersböckerna.

Elib, e-böcker i Sverige

Företaget Elib hanterar mycket av e-boksutgivningen i Sverige. Faktum är att många av bokhandlarna på nätet säljer e-böcker, men det finns ingen enkel lösning. En del böcker finns i ePUB-formatet, som är i det närmaste standard, medan andra bara finns i PDF.

Bokhandlaren Adlibris har en iOS-applikation där du kan bläddra runt bland alla deras e-böcker. Här vore det ju naturligt att kunna klicka Köp för att betala för och börja läsa boken. Men det går inte. Istället möts man av meddelandet ”På grund av Apples villkor kan vi i dagsläget inte längre sälja e-böcker […] i appen”. Tjenare.

Amazon har nyligen löst det här genom att erbjuda en webbaserad lösning. Genom att istället använda webbläsaren i din surfplatta (exempelvis iPad) för att sälja och visa böckerna, istället för en specifika iOS-applikation, kommer man runt de paragrafer och dyra kostnader som det innebär att arbeta inom Apples stängda iOS-miljö. Läs om Amazons Cloud Reader.

Problemet är att det inte finns någon vettig svensk plattform för författare att själva sälja sina böcker via. Tekniskt sett är det egentligen inga konstigheter. Men det finns ingen som lyckats göra något bra av det. Troligen finns det en hel del politik bakom det här – de traditionella förlagen vill naturligtvis inte att deras författare enkelt ska kunna börja ge ut sina böcker själva.

Tryckta böcker är enklare

Det finns en antal svenska tjänster för att ge ut böcker, men dessa är främst fokuserade på att ge ut tryckta böcker. Flera bolag låter aspirerande författare ge ut sina böcker med hjälp av digitaltryck, som låter dig trycka upp en ny bok när någon köper dem.

Digitaltryck är visserligen en intressant lösning, även om det tyvärr kostar en del. En del tjänster låter dig gratis ge ut en bok, i och med att det inte kostar något förrän någon köper boken, men vill du verkligen kunna sälja böcker måste du finnas hos bokhandlare och då kostar det en del för att finnas med i kataloger och dylikt.

Ge ut en bok via Vulkan

Det mest kända och förmodligen mest framgångsrika företaget inom branschen är Vulkan, som startades av bland andra Linda Skugge. De erbjuder en bra plattform som gör det enkelt för vem som helst att ge ut en bok. För några extra tusenlappar kan du se till att boken går att hitta via återförsäljare på nätet (exempelvis Bokus).

En intressant möjlighet med Vulkan är att du även kan låta konsumenter köpa din bok i e-format. Vulkan verkar dock inte lägga allt för stor tyngd på denna möjlighet.

Gör och sälj din e-bok själv

Som det ser ut idag i Sverige, verkar det bästa alternativet vara att ge ut e-boken själv. Det här kräver en del tekniska kunskaper för att dels skapa själva e-boken (det är dock enkelt med hjälp av Word, InDesign eller något annat liknande program) och sedan ta betalt för den. Att ta betalt för en nerladdningsbar e-bok kan lösas på flera sätt.

Jag har själv publicerat en e-bok som heter Datorsäkerhet för nybörjare, som jag säljer med hjälp av SMS-betalning. Tekniska plattformar som MoSMS gör det relativt enkelt för någorlunda tekniskt insatta att sätta upp SMS-betalningar. Det största problemet med SMS-betalningar är att en stor del av kakan går till teleoperatörerna. Av de 40 kronor som min e-bok kostar, får jag bara behålla drygt 20 kronor. Resten går till MoSMS och teleoperatörerna.

En annan lösning är Filehill, som är en svensk webbtjänst där du kan sälja digitala produkter. Med hjälp av Filehill är det rent tekniskt väldigt enkelt att sälja e-böcker.

Det stora problemet med egenutgivning är marknadsföring. Det räcker knappast att skriva boken, skapa en e-bok och sätta upp en betalningslösning. Du måste även få folk att hitta boken och köpa den. Eftersom du inte syns hos bokhandlare och sajter som skriver om böcker, måste du sköta all marknadsföring själv. Det är inte lätt, såvida du inte har en väldigt välbesökt sajt.

Jag håller tummarna för att e-boken kommer att slå igenom på allvar i Sverige. Det skulle, som sagt, öppna många dörrar för massor av litteratur vi annars aldrig skulle få se.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

21 kommentarer

 1. Henrik2012-02-25 at 10:45Reply

  Hej igen,

  Glömde posta länken med lite mer information om detta https://www.clickbroker.com/blog/swedes-join-fun. Vi har inte kommunicerat det någon annan stans än här faktiskt, men mer info kommer.

  För den som jobbar med affiliatemarknadsföring är det även ett gyllene tillfälle att testa tjänsten just nu, eftersom vi ger bort 3 000 kr till den som skapar flest transaktioner innan 1 april https://www.clickbroker.com/blog/3-000-kr-till-mest-aktiva-affiliate.

  / Henrik W, grundare av Clickbroker

 2. Henrik2012-02-25 at 07:25Reply

  Och nu kan jag glädjande meddela att https://www.clickbroker.com öppnat för alla (i Sverige än så länge). Ingen invite-kod behövs för att bli medlem.

 3. Henrik2011-11-30 at 21:38Reply

  Hej Amanda,

  Kul att du fått upp ögonen för vårt affiliatenätverk clickbroker.com, som just är en e-handelslösning för e-böcker och andra digitalt nedladdningsbara produkter. Vi har haft Sverige som första marknad sedan i våras, och det har varit ett stort tryck så jag ber om ursäkt om din inbjudan kom sent. Har du fortfarande inte fått din beta invite-kod, bara maila oss på [email protected]

  Alla ni andra som läser detta, om ni är intresserade så går det bra att föranmäla sig på http://www.clickbroker.com/invitation-request. Vi skickar ut inbjudningar i omgångar, vanligtvis tar det några dagar innan vi har kapacitet att fylla på med flera medlemmar.

  Mvh
  Henrik W

 4. Anders2011-08-24 at 00:31Reply

  TkJ,
  Du kan kontakta dem var för sig, skaffa först ett ISBN nummer hos kb.se (kostnadsfritt). Ex. iTunes https://itunesconnect.apple.com/WebObjects/iTunesConnect.woa/wa/bookSignup
  Du blir i praktiken ditt eget e-bokförlag, och ger ut dina egna böcker.

  Det finns även andra leverantörer som gör det åt dig (ex. smashwords.com). De fungerar som förlag och ger ut din e-bok mot viss provision. 30% ITunes/10% förlaget/60% författaren.

  Ett alternativ är att göra en egen mobilanpassad webshop där man kan köpa e-boken i EPUB-format och betala via paypal. Det fina är att EPUB-formatet stöds av iBooks – därmed kan kunden direkt efter köpet (som görs på mobilen) ladda ner och läsa e-boken i iBooks.

 5. Amanda2011-08-18 at 10:34Reply

  Instämmer, bra artikel!

  Någon som har erfarenhet av clickbroker.com, som verkar vara en ny svensk variant av clickbank.com för försäljning av digitala produkter inkl affiliatenätverk.

  Jag står på kö att få komma med men har inte hört ngt från dom ännu.

 6. Fredrik2011-08-17 at 13:47Reply

  Största problemet är priset. Har märkt för egen del att kostar de över 70-80kr så blir det inget köpt. Däremot när de ligger på 50kr så tvekar jag inte alls. Högre pris än 80kr vill jag ha den fysiska boken.

  Om prissättningen i Danmark (Inte sagt att det ser likdant ut i Sverige men det ger ju en bild av prisnivån i alla fall)
  http://www.gp.se/kulturnoje/1.566676-dyra-danska-e-bocker

  Sen är ju miljöaspekten alltid mer komplex än vad det först verkar.
  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/lasplatta-inte-miljovanligare-an-pappersbok

  Artikeln gäller läsplattor. Tar man istället en smartphone/surfplatta så används ju den till så mycket mer än läsning så det går säkert snabbare att få in klimatsmart timmarna men ändå.

  Använder elib mycket men fick mig en tankeställare när Anders nämnde 20kr lånet. Kommer aldrig låna något igen om jag inte vet att jag aktivt kommer läsa boken.

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.495041-e-bocker-dyra-for-biblioteken

 7. TkJ2011-08-16 at 18:56Reply

  Anders: Angående 4, hur kan man som svensk författare ge ut e-böcker via Apple, Amazon och Google? Jag har inte fått någon klarsida över det.

 8. Anders2011-08-16 at 17:14Reply

  Några sunpunkter:
  1. En anledning till att inte e-boken slaget så väl ut är det höga priset. Trots betydligt lägre produktions- och distributionskostnader väljer många förlag en prissättning som inte står sig i konkurrensen med ex. pocketböcker.
  2. Gällande bibliotekslån av e-böcker – ersättningen till förlagen är hela 20 kr per lån och belastar deras budgetar. Undvik därför att låna dessa innan ersättningen förändrats.
  3. Ett alternativ till Vulkan är bod.se, betydligt billigare och möjlighet att ge ut internationellt (ex. via amazon.com). I dagsläget dock inte e-böcker.
  4. Man kan själv ge ut e-böcker hos apple, google och amazon – 70% till dig och 30% till apple.

 9. Perra2011-08-12 at 21:53Reply

  Jag är väl gnällig och nostalgiker då, men vad går upp mot en riktigt bra bok i fåtöljen eller hängmattan!

 10. olaf2011-08-12 at 13:34Reply

  Hej

  Bra skrivet. Själv har jag lånat ePUB böcker på biblioteket. Laddat ner till min dator ’Adobe Digital Editions’. Sen anslutit min GalaxyTab (USB-inställningar Masslagring) och kopierat böckerna dit. Går fint att läsa. Praktiskt när man reser och slipper ha böcker i bagaget.

  MEN – men till min nya GalaxyTab 10.1 går det inte att föra föra över böckerna. Där går det bara med ’Kies via Wi-Fi’. Så ePUB-böcker kan jag inte läsa där. Inte heller tror jag det går att ladda ner böckerna direkt till surfplattan.

  Så tills vidare får jag resa med min (i och för sig utmärkta) GalaxyTab 7,5′.

  Så visst verkar det finnas många problem som borde lösas.

  ArmchairConductor

 11. Henrik2011-08-11 at 12:47Reply

  Så länge det inte är väsentligt billigare att köpa e-böcker så finns det ingen riktig motivation för att göra det. Får jag en pocketbok för samma pris så föredrar jag den eftersom läsupplevelsen är bättre. Har testat kindle på iPad men blev inte imponerad. Tyvärr – konceptet är i grunden bra…

 12. Magnus2011-08-11 at 11:19Reply

  Varför är momsen 25 % på e-böcker? Kan det vara en orsak till att det går trögt i portgången. Osund konkurrenssituation som får återverkningar på miljöpolitiken. Något för vår kulturminister att lägga proposition om!

 13. Johan Idstam2011-08-11 at 10:17Reply

  Fördelen med att gå via tex. elib gentemot att sälja på sin egen webbsida är att boken hamnar hos de bibliotek som tillhandahar eböcker.

  Det kan man säkert få till själv också, men jag har inte klurat ut hur.

 14. Carl Lindeberg2011-08-11 at 09:09Reply

  Intressant. Sitter just nu och väntar på familjens första läsplatta (inte surfplatta) och det ska bli mycket intressant att se hur den fungerar – hitta och ladda in böcker men också i själva känslan i att läsa. Har testat att läsa på surfplatta men blir snabbt trött, hoppas mycket på e-bläcket.
  Men… funderar på varför förlagsvärlden inte lär sig av misstagen som musik- och filmindustrin gjort. Priset!?
  Tittar på Bokus sida och där kostar en nyutgiven inbunden bok i princip lika mycket som samma bok i e-format. Otroligt märkligt just med tanke på tryck och distribution.
  Kommer folk nu att ”fulladda” e-böcker?

 15. Jonas G2011-08-11 at 09:06Reply

  Bra artikel! Du får gärna skriva mer lite längre artiklar eller få andra att skriva längre gästinlägg.

 16. Jocke2011-08-11 at 07:30Reply

  Bra artikel!
  Jag brukar låna e-böcker från biblioteket via internet till min läsplatta. Fungerar väldigt bra och man kan sitta hemma i lugn och ro och välja böcker.
  Enda problemet är att det inte finns tid till att läsa allt man skulle vilja läsa.

 17. Peter2011-08-11 at 07:06Reply

  Bra artikel . Intressant och initierad . Gav mig många nya aspekter på det här med E-bok som jag aldrig tänkt på !

 18. Niklas2011-08-11 at 04:30Reply

  Visst kommer e-böcker att slå igenom. Fördelarna är så många. Vi är bara lite tröga på att ta till oss nya sätt att göra gamla saker på.

  Tjänster som http://hittaeboken.se gör det enkelt att hitta dem på det billigaste stället, eller till och med låna dem gratis på närmaste bibliotek.

 19. Elias2011-08-11 at 04:13Reply

  Några fler fördelar med e-böcker:
  – De väger ingenting och tar ingen plats. Jag kan ha tusentals böcker i min smartphone.
  – De slits inte. Inga vikta blad och omslag som går sönder.
  – Sökfunktionen!

 20. Andreas Lejbro2011-08-11 at 00:07Reply

  Jag har provat att låna e-böcker via biblioteket till min iPad. Det har funkat hyfsat. såras var det att förklara för bibliotekarien att jag behövde lånekortsnummer och pin-kod för att låna.

 21. Mats F.2011-08-11 at 00:06Reply

  Du som har IPhone kan ju använda iZettle (www.izettle.com), åtminstone om du träffar dina kunder personligen.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.