TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-post

Håller e-posten verkligen på att dö?

Skribent:
Publicerad: , 11:09
Uppdaterad: 2009-04-07, 02:37
Respons: 14 kommentarer

E-post dödÄr e-post döende? Den frågan kommer upp med jämna mellanrum. Nu senast är det i en bloggpost hos Computer World som skribenten tror att e-postandet är en utdöende kommunikationsform, och att ett tecken på det är att Mozillas e-postklient Thunderbird lever ett tynande liv

Jag tror inte att e-post är utdöende. Definitivt inte. De som hävdar det motsatta – exempelvis bloggposten på Computer World – brukar säga att folk istället använder Facebook, Twitter och andra sociala nätverk för att kommunicera. Det stämmer att man för korta meddelanden ofta använder sociala nätverk istället. Men det betyder inte att man utesluter e-posten helt och hållet.

Men nu är jag en väldigt e-postberoende användare. Jag kan inte klara mina vardagsuppgifter utan att använda Gmail. Så jag skulle gärna vilja veta om det finns någon som läser det här, som faktiskt dumpat sin e-postadress till förmån för andra sätt att kommunicera över nätet? Finns det någon sådan?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

14 kommentarer

 1. Jörgen2010-09-25 at 21:19Reply

  Nää, tvivlar verkligen på att e-posten skulle va utdöende den kommer nog att överleva alla dessa communities som ploppat upp som svampar en fuktig september-eftermiddag.
  Det ena behöver inte nödvändigtvis utesluta det andra.

 2. John Ankarström2009-05-02 at 19:46Reply

  Jag är nog den ända i min klass med 12-13-åringar som kollar och skickar e-post dagligen.. :)

 3. Johan Westin2009-04-11 at 22:47Reply

  Det finns en del ibyggda problem när man använder eposten. Kort sagt så blir det snabbt en privat envägskommunikationskanal. Och det är något som på en modern arbetsplats är ganska ineffektivt.

  När man börjar få 100-200 mail om dagen som inte är spam, bara massa CC och BCC mail med information så blir det snabbt uppenbart att något är fel.

  För att allt ska fungera måste vi se över de kanaler som finns (IM, Epost, Sociala nätverk, publik/interna wikis, you name it) och titta vilken information som passar på vilket ställe. Som tidigare nämnts så är inte alls den yngre generationen lika sugen på att använda epost som den äldre generationen, jag misstänker att detta beror på att epost är långsamt. Har man en fråga man vill ha svar på direkt så skickar man ett msn meddelande eller ett sms numera. Det finns ingen poäng med att skicka ett epost.

  För att använda eposten mer effektivt så kan jag rekomendera följande klipp.
  http://video.google.com/videoplay?docid=973149761529535925&hl=en

 4. Love2009-04-11 at 08:11Reply

  kanske i en framtid långt långt bort.
  Epost är i dagsläget ett mycket privat sätt
  att komunicera jämnförelsevis med de flesta andra, bd, fb, ls osv.
  Vilket också medför att den yngre generationen inte kollar sin mail så ofta. Dom behöver inte göra arbetsprover, få feedback från sin hemsida, få viktiga nyhetsbrev, skriva arbetsansökningar osv…
  skulle man integrera epost i tex facebook… eller om gmail och facebook gick samman… då skulle det hända grejer ^^ men det händer välkl snart.. google håller ju på att taöverer världen!!!

 5. frogart2009-04-10 at 18:21Reply

  ursäkta att det blev 2 kommentarer efter varandra…något ”skumt” hände efter att det första skrevs men nu ser jag att det fastnade ändå! jaja, ni ser ju vad jag tycker iallafall…;)

 6. Filip2009-04-10 at 11:56Reply

  Håller med fullständigt. E-post är någon jag aldrig skulle klara mig utan.

  Jag kan tänka mig att det håller på att dö ut när det kommer till e-post som ett socialt medel, men inom arbetet är det i särklass bäst.

 7. Fredrik2009-04-10 at 09:22Reply

  Eposten används meroch mer och framför allt av vidare grupper, från små barn till riktigt gamla.
  Ser dessutom grupper som tidigare aldrig varit intresserade av internet tagit till sig email för att få kontakt med oss på den ’andra sidan’
  Tyvärr jobbar jag på ett Danskt bolag med en inställning som påminner om 90-talet, dvs att internet är något tillfälligt övergående. Deras egerande gör att man får en inblick i hur nätet kan vara i en diktatur.
  Enda tillåtna mail är företagets egna, dvs ingen möjlighet att kika på t.e.x. gmail, eller liknande. Vilket drabbar våra kunder som på besök ibland vill komma åt sin mail för att visa information. Dessutom är den hårt scannad så vi slipper iofs massa roliga skämt från vänner, för de kommer helt enkelt inte genom.
  Alla Communities är stoppade. Har inte med arbetet att göra. Iofs korrekt, men vi har faktiskt raster och luncher där vi kanske vill kolla vad som händer. Får dessuom kontakt med en hel del kunder via t.ex. FB.
  Alla nyhetssiter är stoppade. DN, Aftonbladet, Corren, Svenskan, you name it, de är inte erbetsrelevanta. Det händer saker i världen som oroar, en snabb blick på tidningen kan lugna folk.
  Ingen media, what so ever. Vi kan inte ens lyssna på en vanlig radio på jobbet, på grund av bunkerliknande förhållanden. så att få hem radio, spotify eller liknande vi nätet hade varit trevligt, men icke….
  Och jag jobbar med, säljare order på ett byggvaruhus, inte direkt så man har tid att leka på jobbet….men info gillar jag att få.
  Mailen är räddningen där jag kan nå mina kunder och vi ser att det ökar mer för varje dag…och gör fler företag som vårt, då kommer inte sociala nätverk att vara en plats att få kontakt med sina kunder eller vänner, annat än hemma.

 8. frogart2009-04-09 at 16:44Reply

  e.posten lever i största välmåga!!!
  alla jag känner använder det…även dom äldre i familjen har lärt sig att mejla. dom har helt fel på Computer World!!
  jag vill inte ha Facebook eller Twitter m.m. Gmail är där jag skriver mina brev och kommer fortsätta…

  Leve e-posten:)

 9. frogart2009-04-09 at 16:36Reply

  …inte alls på utdöende!!
  varje dag, flera ggr. per dag skickar jag e-post…tycker bättre om detta sätt att komunicera istället för facebook, twitter m.m. alla jag känner gör likadant!!

 10. Max2009-04-09 at 15:46Reply

  Nej, jag änvänder mina mailadresser väldigt mycket. Skolarbeten skickas in via mail, och kontakten med lärarna också. Sen har jag min Gmail för alla personliga mail så jag tror inte att det är utdöende.

 11. Sebastian2009-04-09 at 12:41Reply

  En viss del av kommunikationen kan komma att ersättas av sociala medier som Facebook etc. Men detta lär i så fall vara kommunikation mellan vänner och inte mer formell kommunikation Jag skickar dagligen lite mer formella e-post och då tycker jag inte att det känns alls lika seriöst och skicka iväg detta på någon community.
  E-post kommer leva vidare i oändlighet men dock kanske minskas användningen en aning då man hellre kontaktar vänner via communitys.

 12. igor2009-04-09 at 12:21Reply

  visst innebär massa sociala tjänster minde mail i inboxen, men långt ifrån att mail är döende.

 13. Martin2009-04-09 at 11:42Reply

  E-post är tyvärr död i de yngre generationerna. Jag har en del yngre vänner som knappt kollar sin e-post en gång i månaden. De använder Facebook för att kommunicera, vilket känns som en hopplös kanal då inte alla vill vara med där.

 14. floodis2009-04-09 at 11:42Reply

  Jag använder epost nu mer jag någonsin gjort. I samband med att internetbekantskapskretsen växt så har alla mina internetkommunikationer växt. Facebook är enda undantaget, den har minskat och ligger på noll för stunden.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.