TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

Asus dumpar Linux på Eee PC – går över helt till XP

Skribent:
Publicerad: , 12:27
Uppdaterad: 2008-12-31, 16:01
Respons: 10 kommentarer

Asus Eee PC 901Det här var en trist, men tyvärr inte en speciellt oväntad nyhet. Asus har valt att plocka bort Linuxmodellerna i sin Eee PC-serie till förmån för Windows XP. Skälet är helt enkelt att intresset för Linuxversionerna har varit svalt, så det finns ingen ekonomi i att fortsätta

Så sent som i augusti sa Asus att man inte kommer att släppa så många Eee PC med Windows XP i Sverige, eftersom man valt att satsa på det mer prisvänliga Linux. Det här höll inte så länge och det dök snart upp både Eee PC 901 med XP som operativsystem. Idag är det inte lika lätt att få tag på en Linuxversion då majoriteten av återförsäljarna valt det kunderna efterfrågat – Windows.

Som sagt, det här är naturligtvis trist. Netbooks har varit ett stort hopp för att få in Linux i medvetandet hos hemanvändare. Att pionjären Asus nu släpper Linux är ett hårt slag mot det fria operativsystemet. Men glöm inte bort att det finns andra ljuspunkter i horisonten! Till exempel HP:s satsning på Linux för hemdatorer.

Uppdatering 081126: Asus tar tillbaka – de kommer inte att överge Linux!

Läs mer om Asus Eee PC:

Läs också: Köpa minidator: 7 viktiga saker att tänka på

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

10 kommentarer

 1. niklas2009-04-25 at 22:54Reply

  jag vill gärna skaffa nån form av linux som fungerar tillsammans med många pc spel som jag har tex star wars battlefront och world of warcraft wratch litch king och många andra spel som krävs windows 95 eller windows xp

 2. Asus kommer erbjuda Linux på framtida netbooks - Scary Marys blogg2008-11-26 at 21:00Reply

  […] skrev TkJ om att Asus inte planerade att släppa netbooks med Linux. Det gick Asus ut med igår, men företaget har nu ändrat inställning. Under det första […]

 3. Klang IT2008-11-26 at 01:20Reply

  Jag tycker att tillverkarna ska gå över till Ubuntu istället. Då skulle det nog bli enklare att få hjälp och ta till sig information om hur det nya OS:et fungerar. Jag hivade ut Linpus Lite (Fedora 8) från min netbook ganska fort och ersatte det med Ubuntu 8.10. Ubuntu fungerar stabilt på min Acer Aspire One och är så mycket enklare att använda än att använda olika OS på olika datorer. Det som jag tycker är sämst med att Asus kastar ut Linux är att man i fortsättningen måste betala för Windows även om man ska ersätta det med en Linuxdistro.

 4. floodis2008-11-26 at 00:27Reply

  Har tänkt köpa en netbook någon gång efter jul (ja, det är prisfråga). Hade då tänkt köpa en med linux. Men Asus har egentligen aldrig varit aktuell för mig. Tycker deras datorer är förhållandevis dyra till vad man får.

  Så, ja tråkigt att det inte funkade. Men jag sörjer inte direkt. Just nu känns MSI Wind mest intressant.

 5. Mary2008-11-26 at 00:24Reply

  Xandros starkaste punkter enligt mig är två: snabbstartad och lättanvänd. För människor utan datavana är Xandros perfekt. Däremot känns det som ett ofullständigt OS medan XP är ett vanligt OS. Jag tog bort Xandros väldigt fort och installerade Xubuntu, vilket är bra, men det är alltid massa problem. Hur löser en ”vanlig” användare dem? Nja, jag håller med TkJ om att det är tråkigt att Linux väljs bort, men det är heller inte konstigt. Jag tror att väldigt många inte ens vet att det finns fler OS än Windows, och många är bekväma och vill inte riskera att köpa grisen i säcken. :/

 6. mats deland2008-11-25 at 16:18Reply

  Det spelar säkert in att den xandros-version som installerats inte är den stabilaste, och är hopplös att uppdatera till. Men det man förlorar med xp är den extremt snabba uppstarten. Efter 25 sek kan jag dra igång modemet, på under minuten är jag ute på nätet. Det funkar utmärkt att kolla mailen mellan slussen och rådmansgatan – från avstängd dator. Ni som har Asus med xp – fixar ni det?

 7. TkJ2008-11-25 at 16:06Reply

  grount: Det har du rätt i. Men jag tycker det är trist i bemärkelsen att det inte fungerade, att folk inte vågade testa Linux.

 8. Per2008-11-25 at 14:15Reply

  Fast det är ju tråkigt att behöva betala för en XP-licens när man inte har någon som helst nytta med den

 9. grouty2008-11-25 at 13:44Reply

  Det här är ju ”egentligen” ingen tråkig nyhet för dom som vill använda GNU/Linux, då man kan installera det själv om man nu vill, och dessutom välja vilken distribition man vill använda från början :)

  Det är ju bara slå till på en xp version, och dunka in unix :)

 10. Anders Arnholm2008-11-25 at 13:19Reply

  Asus Sverige och norden, tur jag han skaffa en innan, nu lär det inte bli en uppdaterad EEE som jag funderat på, vill gärna he svenske tangentbord när man köper en dator.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.