TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Asus Eee PC

En första supersnabbtitt på Eee PC: blandade känslor

Skribent:
Publicerad: , 07:22
Uppdaterad: 2008-06-24, 12:50
Respons: 7 kommentarer

Svensk Asus Eee PC 701Igår rapporterade jag om att Asus Eee PC nu finns att köpa hos din lokala datorbutik. Växjö är ju knappast någon metropol, men de hade faktiskt fått in ett exemplar på OnOff så jag stack dit för att för första gången provköra den. Tyvärr var jag bara där i några minuter, eftersom jag körde motorcykel dit – och om du någon gång stått still iklädd ett skinnställ i 35 graders sommarvärme, så vet du varför jag längtade tillbaka ut på hojen och friskluften..

Men jag har trots allt väldigt många referenser var gäller datorer och kan snabbt bilda mig en första uppfattning om Eee PC. Och mina känslor inför den här ultraportabla billiga minidatorn är blandade. Jag hade hemskt gärna velat vara lyrisk och bli upp över öronen förälskad i maskinen – och det är nog därför jag blev lite besviken på smådetaljerna.

Så jag vill understryka att det här inte är en test. Det kommer en riktig test i nästa (eller nästnästa nummer av Allt om PC, beroende på när Asus hinner låna ut en dator till mig; Sverigekontoret hade begränsat antal och de ville ha med dem på Dreamhack nu).

Det jag blev besviken över var först och främst tangentbordet. Naturligtvis är det litet, eftersom datorn är så pass liten. Jag upplevde att det var svårt att skriva ordentligt på det. Fingersättningen blev inte naturlig, trots att jag är van vid att sitta vid en liten 12-tummare (IBM Thinkpad X31). Men samtidigt inser jag att detta är en vanesak. Därför ska det bli intressant att se om jag kan vänja mig under det längre test av datorn jag vill göra – om jag bara lyckas charma pressansvarige på Asus tillräckligt mycket. ;-)

Skärmen på Asus Eee PC är den andra detaljen. För det första är den knivskarp. Inga frågetecken där. Bilden i sig är skitbra. Men storleken ställer till det i och med att den bara är på 7 tum. Många webbsidor får inte plats i sidled på den. Eftersom jag inte hann testa jättemycket vet jag inte hur detta upplevs som irriterande i långa loppet. Det finns ju till exempel möjligheter att zooma sidor i nyare webbläsare, och det kanske kan hjälpa till.

Det var de två saker jag upplevde som negativa. Operativsystemet var Linux på testmaskinen och det kändes verkligen genomarbetat. Asus har översatt det till svenska och menysystemet är snyggt, enkelt och logiskt. Det imponerade stort. Även en total nybörjare till datorer skulle säkert kunna sätta sig in i navigeringen relativt fort.

Trots att Eee PC inte har någon turboprestanda gick det snabbt att köra igång applikationerna; man använder exempelvis OpenOffice för ordbehandling och dylikt. Det fanns även program för att kolla på film (stöd för undertexter och flera filformat verkade vara standard), Skype, e-post och så vidare. Eee PC har en inbyggd webbkamera och den tyckte jag var riktigt bra. Bildkvaliteten imponerade.

OnOff hade man anslutit en TV-adapter via USB till datorn. Denna fick jag inte att fungera, men det berodde säkert på att de sätter hårda begränsningar på vad man får göra på deras testmaskiner. Eftersom skinnstället gjorde sitt till, pallade jag inte att kasta fram mitt visitkort och be om en riktig presentation, men jag kanske gör det under de närmsta dagarna.

Som sagt; det här är inget test, bara några väldigt snabba reflektioner över mina första intryck. Räkna med att jag återkommer med fler…

Uppdaterat 080624: Test av Asus Eee PC 900!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

7 kommentarer

 1. TkJ2008-06-05 at 22:47Reply

  John: Jo, IDG hade testat dem för ett tag sedan men det måste ha varit den engelska versionen. Den svenska har precis kommit ut. Och jag föredrar svenska versioner. Kalla mig patriot. ;) (Eller kräsen, för jag hatar när tangentborden saknar åäö.)

 2. johan2008-06-05 at 19:22Reply

  Jag har också blandade känslor då jag tycker att skärmen är alldeles för liten..

 3. John Ankarström2008-06-05 at 17:00Reply

  Tommy; tidningen M3 har tidigt testat både Eee PC 701 och 900. På http://m3.idg.se/ skall du hitta dem!

 4. danielhedman2008-06-04 at 21:15Reply

  en eee är nog den mest felplacerade laptopen som finns just nu :S den rör sig i segmentet där en tablet borde befinna sig men inte får fäste. sorgligt.

 5. Skottet2008-06-04 at 20:31Reply

  Intressant! :)

  Om de nu kommer till Dreamhack så ska jag nog försöka få mig tid en stund att kika lite på en och kanske skriva något i bloggen. Med lite tur så kanske jag till och med hinner det innan dörrarna slås upp, men det är tveksamt.. Brukar vara så mycket att göra under uppbyggnden.

 6. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Sugen på Asus Eee2008-06-04 at 18:59Reply

  […] Tommy K Johanssons blogg om datorer & Internet […]

 7. Kent Vilhelmsson2008-06-04 at 08:12Reply

  Känns som just skärmstorleken (eller upplösningen) är en av de främsta nackdelarna med maskinen. Bättre att vänta på nästa modell med lite större och högre upplöst skärm tror jag.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.