TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Hur får man mer tid över till att blogga effektivt?

Skribent:
Publicerad: , 14:33
Uppdaterad: 2013-02-05, 03:09
Respons: 12 kommentarer

KlockaDet är inte lätt att få tid över till att sköta om en blogg – men jag tänker försöka hitta lösningar. Igår berättade jag att jag har betalanserat PCOnline. Det är en ny blogg, som är en avknoppning av den här.

Jag ville ha ett ställe där jag kan publicera tester av prylar jag får hemskickade, samt skriva om produkter som intresserar mig. Artiklar som jag inte tycker passar på den här bloggen.

Tanken på PCOnline har funnits ett bra tag, men jag har inte vågat ta tag i det eftersom jag känt att jag förmodligen inte kommer att hinna. Idag lägger jag ett par timmar varje dag åt bloggandet, samt hela onsdagarna (då jag jobbar heltid med mitt eget företag). Eftersom min fru jobbar som sjuksköterska har hon ofta pass under helgerna, och då sitter jag hela dagen hemma och skriver. Det här är en okej lösning för mig, men samtidigt känner jag att jag inte är tillräckligt effektiv. Jag borde kunna göra mycket mer på mindre tid.

Mer, kanske ni undrar? Många frågar mig hur jag hinner med allt som det är. Men det är inte speciellt svårt för mig. Jag har jobbat med att skriva om datorer och Internet sedan tonåren, då jag började frilansa för datortidningar. Sedan dess har jag skrivit konstant. Jag har ett väldigt flyt i skrivandet när det rör sig om IT-relaterade ämnen, mycket på grund av den enorma mängd referensinformation jag har i skallen.

Att skriva för en blogg är dessutom enklare än en tidning. Man har till exempel inget krav på att skriva en viss mängd text, eller att fixa en viss mängd bilder. Jobbiga bildtexter, motiveringar, underrubriker och annat jox försvinner. Och kanske framför allt – det går att skriva personligt och annorlunda i bloggen, vilket är mycket enklare.

De här tipsen är riktade till mig själv. Det är en spark i mitt egna virtuella arsle om att ta mig i kragen och effektivisera mitt arbete. Jag publicerar dem för att det kanske är fler som känner igen sig.

Hejdå statistik över antal besökare!

Det första jag tänker sortera bort, är mitt statistikmissbruk. Att sitta och dregla över besökssiffror, referrals och sökord är visserligen rätt viktigt, men det räcker egentligen att göra det en gång i veckan. Inte hundra gånger om dagen. Slutar jag med det här och ägnar den tiden åt att skriva ett inlägg till PCOnline istället.

Hejdå statistik från affiliatenätverk!

Okej, det är jäkligt kul att logga in och se hur mycket pengar man har tjänat de senaste timmarna. Det är lika kul som det är tråkigt att logga in och märka att man inte tjänat mer än 5:47 den senaste timmen. Sådant här är ett fullkomligt slöseri med tid. Jag kan dumpa det helt och hållet, och istället jobba mer effektivt med affiliateprogram en gång i veckan.

Hejdå kolla e-posten två gånger i minuten!

E-post tar tid. Massor av tid. Jag har redan börjat sålla och ändra strategi för hur jag ska hantera min e-postskörd. Viktiga saker markeras upp för att svaras på vid senare tillfälle, väldigt viktiga saker svarar jag kort att jag återkommer om, och superviktiga saker svarar jag med detsamma. Sedan försöker jag lära mig att jag inte kan hjälpa alla som e-postar med frågor om datorproblem. Det går bara inte.

Hejdå IMDB, Wikipedia, Last.fm etc…

Jag älskar de här tjänsterna, men de är livsfarliga. Går jag in på Imdb kan jag vara fast i två timmar. Samma sak med Wikipedia och Last.fm. Självfallet kommer jag att använda dem för research, men att slarva bort tid till det när jag kan vara offline istället är dumt.

AnteckningsbokHejdå Messenger!

Fan ta alla program för snabbmeddelande! De stjäl så mycket arbetstid så man blir gråhårig. Så fort man sätter igång programmet för att ställa en fråga till en bekant, så dyker det upp tolv meddelande från andra människor som har tråkigt och bara vill chatta. Och sen är man fast…

Hej listor och agenda!

Jag brukar ha allt jag ska göra i huvudet. Det är inte så smart, även om det oftast fungerar. Nu tänker jag börja skriva listor över saker jag ska göra. Och jag ska försöka göra klart en viss sak innan jag börjar med något nytt. Det är bättre att ha en bloggpost klar och två rubriker nerklottrade, än att gå och lägga sig med tre påbörjade bloggposter.

Nu är frågan naturligtvis: Hur gör du?

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Jag bloggar inte effektivt : Johan babblar på.2010-12-02 at 10:11Reply

  […] Tommy försöker motivera sig själv att få tummen ur… Hoppas han lyckas. […]

 2. Tjäna Pengar På Internet2009-06-22 at 14:15Reply

  Oj, där slog du huvudet på spiken. Jag kände igen mig något fruktansvärt och nu är det dags att ändra på vanorna och fixa fram lite mer arbetstid. Tack för de kloka tankarna!

  Mvh Emelie

 3. Robert2009-02-07 at 12:26Reply

  Hejsan, hittade hit precis. Känner igen mig, efter jobb och barn finns det de timmarna kvar på kvällen/natten, det gäller att bli så effektiv som möjligt och det är ju inte det lättaste :)

 4. Kreafonbloggen - Kreafon reklambyrå i Göteborg » Blog Archive » Planera och organisera2009-01-12 at 18:28Reply

  […] vill frossa i ordning och reda finns ännu en lista. Programmet Backpackit som tipsades om på TKJs blogg verkar också […]

 5. Markus2009-01-11 at 14:41Reply

  Skönt att läsa lite tankar om precis det jag själv tänkt på de senaste månaderna. Det finns så mycket saker som fångar ens tid när man sitter vid en dator och om man ska kunna få något vettigt gjort så måste man lära sig att stänga av vissa saker och framförallt att skilja lite på nöje och arbete. Jag är egenföretagare sedan ett halvår tillbaka och en del av det jag och min kollega Ola gör är att blogga på Ohsohightech, så vi är delvis i samma sits som Tommy.

  Det finns nog mer jag kan göra men det viktigaste steget hittills är att jag har slutat använda ”Google Notifier” som tidigare låg igång uppe i statusbaren på min Mac och plingade till så fort ett nytt mail kom in. Om man använder mycket e-post notifikationer från Twitter, Facebook, bloggen och liknande så blir det många mail per dag och att hela tiden se när de kommer och avbryta det man höll på med för att kolla mailen gör att man tappar enormt mycket tid.

  Nu kollar jag mailen regelbundet under dagen men bara när jag känner för det. Skönt!

  Lycka till med nya bloggen Tommy.

 6. Janne2009-01-10 at 10:41Reply

  Håller med om det mesta, dock inte om IM :) Tycker IM är det bästa som finns. Man har ju alltid alternativet att markera sig som Busy eller Do Not Disturb (beroende på programvara), då tycker jag det är OK att inte besvara inkommande IM.

  När det gäller listor och agenda, så försöker jag lägga in alla att-göra-grejer i kalendern direkt om det går, alltså med en planerad tid när jag ska göra det. Den där to-do-listen ute till höger i Outlook med grejer som inte ligger i kalendern blir alltför lätt förbisedd :(

  Sen har man ju Jaiku, Bloggy, Twitter och Facebook som jag inte riktigt fått in nån bra rutin för hur och när jag ska bevaka dem :/

 7. Tony | alltomprylar.se2009-01-10 at 08:35Reply

  Mitt största problem är också tiden. Efter jobbet och barnen så känner jag mig ofta splittrad med drösvis med saker som skall göras.
  Men som sagt.. att fokusera på en sak i taget är en bra lösning. Fungerar väldigt bra på jobbet också. Då får man undan den där saken som blivit liggandes och slipper tänka på alla saker man har halvgjorda utan kan fokusera på en sak i taget vilket i alla fall har hjälpt mig oerhört. Helst skall man ha ett rent skrivbord också så att man inte har en massa halvfärdiga saker på skrivbordet som distraherar…

 8. Maria Gustafsson2009-01-09 at 20:30Reply

  Jag tycker att dina tips och omården passar väl in på mina egna. Som nybloggare så lägger jag massor av tid på att lära mig hur det fungerar och jag börjar lära mig allt mer. För mig är kolla mail ofta, upploppnade msn-chattfönster och Facebooknyfikenheten de stora tidsbovarna. Fast jag är ju nyfiken annars hade jag ju inte bloggat alls, så en strategi är att öppna mailen mer samlat. Kanske fyra ggr/dag och kolla Facebook efter maten?
  Tack för många bra tips!
  Maria

 9. igor2009-01-09 at 19:08Reply

  bra frågeställning… iaf hade jag mycket mer tid innan vi fick barn… jag satt vid dator i typ 10-12 timmar om dagen med olika projekt och grejer… nu är det typ 8 timmar på jobbet och sedan är det dags att umgås med min pojke, så jag hittar knappt tid för att skriva… tv o chatt använder jag inte… så det gäller att prioritera den tid man har på kvällen o helgen…

 10. Sargoth2009-01-09 at 18:10Reply

  Att sälja teven är ett bra första steg till att få tid över. Rent generellt, vad en än är ute efter att göra. Även om det då blir svårt att blogga om det där senaste avsnittet av Big Model..

 11. Magnus2009-01-09 at 17:18Reply

  Att göra listor kan lätt rinna ut i sanden. Därför tycker jag det är en morot om man hittar program som kan hjälpa till och som man tycker är kul att använda. Personligen använder jag Backpack.

 12. Dgtlx.com2009-01-09 at 15:27Reply

  En sak är ju säker iaf, chatten tar en jäkla massa tid. Att ha igång en chattklient är ett garanterat tidslöseri. E-posten är inte så farlig. Jag har helt enkelt lärt mig att inte kolla e-post mer än ett par gånger per dygn. Ptja, annars då. Det bästa är väl om man klarar av att göra en sak åt gången och stänga ner alla andra program som tar tid i anspråk. Det bäste kanske är att skriva ut det man ska läsa och helt enkelt stänga ner datorn helt och hållet när man inte måste sitta och skriva eller leta information. Ibland leker jag med tanken att helt enkelt kasta ut hela datorn för att få massor av tid över till allt mellan himmel och jord, hehe.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.