TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bizniz

Webbhotell och egen domän: Så här skaffar du en domänadress

Skribent:
Publicerad: , 12:16
Uppdaterad: 2009-09-02, 13:02
Respons: 17 kommentarer

ServerVill du ha en hemsida med en egen domän, exempelvis dittnamn.se? Läs här om hur enkelt det är!

Hur man skaffar en egen domänadress är en återkommande fråga jag får. De flesta som kontinuerligt läser den här bloggen tycker säkert det är en lätt fråga, men så är det med alla frågor – de är lätta när man väl vet svaret. Att skaffa en egen domän är tacksamt nog lika lätt.

Ett domännamn är ett namn under en toppdomän; namn.com, namn.net, namn.se, namn.nu och så vidare. Varje toppdomän har en eller flera företag som handhar registrering av domännamn. Som regel kostar det en slant att skaffa ett eget domännamn, men det beror väldigt mycket på vilket företag du vänder dig till samt vilken toppdomän det gäller. Varje toppdomän har dessutom olika regler för vem som får registrera, varför det blivit vanligast med com-toppdomänen, eftersom den alltid varit öppen för alla.

Tills för några år sedan krävdes det att man hade ett företag registrerat för att kunna skaffa en domän under .se. Jag kunde få registrera tkj.se eftersom jag hade företaget Tommy k Johansson Data & Media, och pconline.se fick jag tack vare PC Online i Ljungby. Detta var enskilda firmor vars namn jag fick registrera hos PRV för en tusenlapp. Idag kan vem som helst skaffa en domän under se-toppdomänen.

Det räcker dock inte med ett domännamn utan du måste peka domännamnet till en webbserver varpå du har din hemsida. Det går att lösa det här på många sätt, men det allra vanligaste och enklaste är att vända sig till ett webbhotell. Sådana finns i mängder, i olika prisklasser och med olika kvaliteter.

Jag rekommenderar alltid att skaffa webbhotell hos välkända företag som har bra support. Skaffa aldrig webbhotell som saknar telefonsupport eller där priserna är suspekt låga. Inget företag kan gå runt på att sälja webbhotell för 10 kronor i månaden, om de ska ha ett par anställda, ordentlig teknisk support och kundtjänst etc.

Jag har själv använt Loopia i många år och är väldigt nöjd med deras tjänster. Support och teknik har fungerat fint, och deras utbud av tekniska applikationer är klart tillfredsställande.

De allra flesta webbhotell kan även erbjuda domänregistrering. Detta är också att föredra, men var noga med att det registrerade domännamnet verkligen ställs i ditt namn och inte webbhotellet. Skulle det stå i webbhotellets namn kommer du få problem om du vill flytta till ett annat hotell, eftersom du då inte verkar äga namnet.

Svårare än så är det egentligen inte. Det kostar sammanlagt runt en tusenlapp om året, om du vill ha ett bra webbhotell. Givetvis går det att pressa priset ordentligt och det finns många som tycker att tokbilliga webbhotell är jättebra – vilket de är, om man har låga krav. Jag har testat flera av dem och alltid blivit oerhört missnöjd med sega servrar, dålig uptime (alltså hur ofta servern ligger nere), kraschade applikationer och värdelös support. Men det är mina erfarenheter. Jag vet också att flera av dem har skärpt till sig ordentligt.

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Läs också: Farligt med gratis trafik hos webbhotell.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

17 kommentarer

 1. Madeleine2018-05-18 at 11:48Reply

  Malmö Cloud Webbhotell på https://www.xn--malmcloud-37a.se/webbhotell.html

  fick ett tips av en kollega om ett professionellt webbhotell och vände mig dit. Det enda jag ångrar är att jag inte använt mig av dom tidigare, så nu rekommendera jag varmt Malmö Cloud till alla som frågar.

 2. Fredrik2011-08-07 at 14:32Reply

  Jag har också dåliga erfarenheter av billiga webbhotell och gratis hosting-tjänster med reklam osv.

  Är man seriös själv, bör man skaffa sig ett seriöst och pålitligt webbhotell med ordentlig service. En tusenlapp om året är inget högt pris för de möjligheter det ger!

 3. TkJ2011-05-16 at 13:56Reply

  Johnn: Nu är du ute och cyklar. :) Jag har tonvis med .se-domäner och jag registrerade min första .se-domän 1996. Jag har aldrig varit med om att IIS skulle ta extraavgifter. Jag skulle tro att du missuppfattat något, exempelvis att Cliché reggat via IIS.

 4. Johnn Södermansson2011-05-16 at 13:32Reply

  Hej
  På sedirekt hemsida under villkor för registrering.se domän står att var och en kan registrera domän namn, men i praktiken är inte så. Om man vill ha.se domän måste man registrera den hos se direkt. Det är inte räcker att registrera domän bara hos webbhosting företag. På så sätt måste man registrera domän namn hos webbhosting företag och hos sedirekt fast sedirekt är dyrast och på så sätt betalar man två avgifter för en domän. Eller om man ha se domän ska man ha egen webb server och registrera bara hos att se direkt som är statlig myndighet som övervakar Internet. Jag lärde mig hårda vägen. Jag hade domän hos clichehosting domännamn, men när jag lade upp mina filer till min webbplats så spärrade antingen sedirekt eller iis.se eftersom de jobbar tillsammans och båda övervakar Internet, fast min sida var inte bland detta namn som är reserverade namn hos se direkt.

 5. Johannes2010-12-11 at 04:03Reply

  Jag rekommenderar Binero, Loopia och City Network. Tyvärr är de väl dem dyrare webbhotellen, men i alla fall under 1 000 kr per år vilket kanske inte är så farligt. Man kan spara sig en hel del bekymmer. De billigaste webbhotellen har lite för mycket kunder och därför lite för lite tid åt varje kund.

 6. carina2010-09-29 at 16:12Reply

  Har haft http://www.hostingbolaget.se snart 1 år och enligt mig som ställer höga krav på service, support och kvalitet så måste jag säga att dem är betydligt bättre än andra som jag haft som tex one, surftown etc.

 7. Webbdo2010-07-19 at 07:22Reply

  Vilka webbhotell registrerar kunders domäner på själva företaget och inte på kunden? Jag har endast läst om detta innan, men aldrig hittat ett webbhotell som gör så. Kan någon skriva ut en URL här?

 8. Fredrik Näs2010-07-13 at 23:28Reply

  Oj, se vad man hittar här när man googlar sin egen sida :)

  Mycket riktigt som Webbhotell påpekar så är Domainz helt gratis, du binder inte upp dig till någon kostnad varken nu eller i framtiden, vi kommer dock att erbjuda pluspaket och premiumtjänster, men detta är något som aktivt måste beställas, och ingenting vi smyger på dig.
  Vi kommer med en ny version av vår produkt inom kort, vi siktar på att i samband med detta också få ut ett användaravtal på sidan, så att våra medlemmar vet precis vad som gäller.

 9. Webbhotell2010-05-16 at 17:46Reply

  Jag tror knappast att du binder upp dig till något när du registrerar dig hos domainz.se. Det är så vitt jag vet en gratis tjänst och kommer förbli så om inte jag missminner mig.

 10. Johan Andersson2010-05-02 at 00:14Reply

  Har någon vågat testa http://www.domainz.se ?

  Jag har letat ett tag efter något online place där jag kan bevaka mina domains, men dom har inget användaravtal på plats, jag vet inte om jag binder upp mig till något jag inte vill? I övrigt så verkar det vara precis det jag söker efter!

  //j0h4n

 11. Alf2010-01-05 at 20:18Reply

  Har använd Cliche på https://www.clichehosting.com/se/ under några år och det fungerar bra. Ett danskt hotell med flera olika alternativ, från 1 kr per månad till 39!

 12. Johan2009-08-17 at 15:36Reply

  Bra artikel. Intressant att veta är att vi snart når hela 900000 .se domäner i Sverige. Mer lär det bli. Vill slå ett slag för en ny tjänst som bara fokar på domäner för snabb överblick:

  http://www.domänvaruhuset.se

 13. Sanna2009-03-10 at 10:50Reply

  Bra läsning för mig som är ett ”blåbär” på detta! =)
  Skaffade en domän…bra för att…?

  Nu ska jag satsa på många inlägg med lockande rubriker !

  Tack! Hälsningar Sanna

 14. J-Martin2009-02-08 at 01:37Reply

  Man kan ju ganska enkelt kolla vilka webb-hotell andra använder.
  Här hittade jag en sida http://www.ip-adress.com/whois/tkj.se
  Naturligtvis så får man byta ut tkj.se på slutet mot den webb-adress som man ska kolla upp.

  created: 1997-04-15 …jisses ! är han så gammal ?

 15. TkJ2009-01-02 at 08:22Reply

  Tja, precis som med nästan allt annat här i världen så får man vad man betalar för… :-)

 16. tobbesanda2008-09-26 at 04:39Reply

  Kör nu med Surftown efter dom satt en fast trafik och är väldigt nöjd med det. One däremot har jag mindre gott att säga om då sega servrar är ett stort problem för dom. Priset dock är helt ok.

 17. Mike2008-08-11 at 19:00Reply

  Kört med http://www.one.com som webhotell för två domäner i flera år nu,
  och har inget att klaga på. De kostar förvisso 12:-/månad, så det var kanske inte såna webhotell du pratade om ;-)

  Supporten är helt ok, bra svarstider, och du får gott om diskutrymme.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.