TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

E-böcker

Egenutgivning kan få fart på e-böcker i Sverige

Skribent:
Publicerad: , 13:49
Uppdaterad: 2016-04-13, 21:47
Respons: Skriv en kommentar!

E-böcker i Sverige 2015Marknaden för e-böcker i Sverige har de senaste åren mognat, även om vi fortfarande ligger långt efter framgångarna i USA och Storbritannien. Ett av de största skälen till varför dessa länder har lyckats stavas Amazon, och de möjligheter författare har att själva ge ut sina böcker.

Kanske är det just egenutgivningen som kan få fart på svenska marknaden? Författare, både etablerade och amatörer, kan idag enkelt ge ut sina böcker i e-boksformat och nå ut hos återförsäljarna. Men en stor del av de svenska konsumenterna – och författarna – är fortfarande fast i tanken att böcker ska läsas på papper. För att komma ifrån detta krävs fler e-böcker, kvalitet, lägre priser och exklusiva utgivningar i digitalt format. De stora förlagen tvekar – varför egenutgivare har goda möjligheter att ta omfattande delar av kakan.

Steget från papper till digitalt verkar vara väldigt stort för de svenska bokläsarna. Detta trots fördelarna med e-böcker. Jag tror att ett av de största problemen är avsaknaden av riktiga läsplattor. De finns naturligtvis att köpa – Adlibris pushar hårt för sin Letto – men det är många som provar e-böcker på surfplattor och smartphones, vars skärmar inte alls är anpassade för att läsa långa texter var som helst.

En läsplatta använder eInk och fungerar utmärkt i till exempel solljus, på stranden och i hängmattan, den har batteritid på uppe mot en månad och rymmer tusentals e-böcker, samtidigt som den inte tar plats eller väger något. Efter en stund invänjning vill du inte gå tillbaka till pappersböcker, som jämförelsevis är klumpiga och tar mycket plats i väskan.

Att de amerikanska bokkonsumenterna läser fler e-böcker än pappersböcker beror till största delen på Amazon och deras läsplatta Kindle. De etablerade förlagen har inte, som i Sverige, möjlighet att sätta sina prislappar efter pappersutgåvorna, eftersom priserna pressats till stor del av mindre förlag och egenutgivare.

Höga priser hos stora förlag

Här hemma kan en nyutgiven e-bok ha nästan samma pris som en inbunden utgåva. Trots att e-boken tar bort kostnader för tryck, distribution och införsäljning till återförsäljare, frakt, prissätts den ändå på exempelvis 149 kronor. Hur stor del författaren får vet jag inte, men jag vågar nog påstå att det inte är en majoritet av intäkterna.

En egenutgivare kan sätta en betydligt lägre prislapp. Visst får du betala 25 procent moms för e-böcker, jämfört med 6 procent för pappersböcker, samt en viss provision till återförsäljare, men samtidigt behöver du inte göra någon riskfylld investering i tryckkostnader och all den frakt det innebär att skicka runt pappersböckerna. Dessutom har du inget förlag som behåller större delen av vinsten.

Publit hjälper dig att ge ut e-böcker gratis och enkelt
image-23521

Med hjälp av Publit kan du enkelt och gratis ge ut dina egna e-böcker.

Att själv ge ut en e-bok är idag väldigt enkelt. Du kan använda dig av gratisprogram för att göra omslag (GIMP) och generera din ePub-fil (Calibre). ISBN-nummer, som behövs för böcker, skaffar du från Kungliga Biblioteket. Därefter kan du använda Publit för att distribuera ut boken till återförsäljare som Bokus, Adlibris och Apple iBooks. Att publicera boken på Google Play gör du också gratis via deras Book Publisher.

Nu är det här dock ingen garanti för att bli framgångsrik. Det finns säkert ett skäl till varför tjugo bokförlag refuserat din bok. Bara för att det är gratis och enkelt att ge ut en e-bok behöver du inte göra det. I alla fall inte med detsamma.

Kvalitet är svårare för egenutgivare

Bokförlagens sturkor ligger i kompetens och marknadsföring. Detta är saker du kan anlita fristående aktörer för. Vill du se till att ditt bokmanus blir bra, så att du kan få bra betyg från läsare och få dem att rekommendera boken till sina vänner, behöver du troligtvis råd från ett proffs. Det finns gott om redaktörer, lektörer och korrekturläsare som kan fixa till din bok.

Det kostar en del men å andra sidan slipper du alla kostnader som det innebär att ge ut en bok på papper – och även om du hade givit ut boken i tryckt form hade du ändå behövt hjälp med innehållet…

Som egenutgivare har du som sagt goda möjligheter att konkurrera med jättarna, då de ligger på efterkälken. Förutom en bra och välberättad historia, som skapar bra betyg och rekommendationer, är det viktigt med ett snyggt och genomtänkt omslag som fångar upp konsumentens blick. I och med att du har mindre kostnader kan du lätt konkurrera med priset.

Rätt pris för en framgångsrik e-bok

Det finns en smärtgräns för vad vi är beredda att betala för en digital produkt. Vi är fortfarande vana vid att få något fysiskt för våra pengar, så vi är inte lika villiga att betala för en helt digital produkt. Inte minst när det gäller böcker – svenskar är vana vid att kunna ställa upp våra köpta böcker i hyllor, som en slags trofésamling över hur duktiga vi varit på att läsa.

Vad gränsen går för att impulsköpa e-böcker är svårt att säga. De stora förlagen har i flera år testat sig fram, och med tanke på hur långt efter svenska markanden ligger har de inte lyckats.

Du behöver hitta en nivå som är tillräckligt låg för att en nyfiken konsument är villig att klicka köp i sin smartphone – men samtidigt tillräckligt hög för att inte kännas för billig. Du får helt enkelt testa dig fram.

Topplista över e-böcker
image-23522

Topplistan över sålda e-böcker hos Google innehåller alla prisnivåer och böcker från såväl kända som okända författare.

Om du hittar hyfsat rätt och kan sälja ett gäng exemplar är det relativt enkelt att hamna på topplistorna hos iBooks och Google Play. Topplistor är alltid attraktivt eftersom en bra position genererar fler kunder. Med tanke på att försäljningen ännu inte tagit fart krävs inga kopiösa mängder för att hamna i listorna.

Bättre möjligheter för egenutgivare

Just att du har stora chanser att hamna på topplistor är ett bra tecken på att egenutgivare har möjlighet att slåss mot jättarna. Både du och de etablerade författarna finns hos samma återförsäljare och till skillnad mot i fysiska butiker är det inte hur känd du är som bestämmer din plats i hyllorna – i e-butiker är det matematik som räknar ut bokrekommendationer. Det välter många gamla regler.

Topplistorna över bästsäljande e-böcker visar att utgivningsdatum också tappat en del vikt. I vanliga bokaffärer har böckerna en rätt kort livslängd innan de byts ut mot nya lanseringar, och när de tappar skyltning dalar försäljningen. E-böcker har betydligt längre livstid, i och med exempelvis rekommendationer. Det syns på topplistorna, där du hittar böcker som är flera år gamla.

En annan detalj som tydligt visar hur utgivare har samma villkor, är hur e-böcker presenteras hos läsaren. Det som visas på läsplattor, smartphones och surfplattor är text, ren text. Innehållet blir avsevärt tydligare när alla böcker presenteras på samma sätt.

Så kan e-boken slå igenom

Egenutgivare kommer inte att ta över hela marknaden. En hel del av sådant som ges ut, är tveklöst skräp. Så blir det när man öppnar dörrarna för allt och alla. Men många duktiga författare, som vill ge ut själva, får helt andra möjligheter när e-boken växer i Sverige. Ett bredare utbud ökar konkurrensen, och det drar ner bokpriserna.

Bokförlagen finns kvar, fast i och med det ökade utbudet tvingas de förändra sin syn på e-boken. Och det behöver inte vara dåligt – varken för läsare eller förlag. Priserna på e-böcker pressas neråt, vilket ökar försäljningen fast med mindre marginaler.

De minskade ekonomiska riskerna det innebär att ge ut en e-bok jämfört med en tryckt, kan förhoppningsvis locka förlag att ge ut spännande författare enbart i digital form. Det om något hade fått konsumenter att ta till sig e-boken.

LÄS VIDARE: Nu börjar marknaden för e-böcker ta fart i Sverige!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.