TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Det kreativa Internet

Egenutgivning – Många älskar att skriva

Skribent:
Publicerad: , 13:39
Uppdaterad: 2016-04-13, 21:48
Respons: 3 kommentarer

Egenutgivning - ge ut en bokEgenutgivning är något för alla som drömmer om att skriva en egen bok. Och gör du det är du verkligen inte ensam. Det har alltid varit en dröm för många, men frågan är om det inte har blivit allt fler de senaste åren. Två starka skäl till detta är att vi dels blivit med kreativa i och med Internet, och dels att det är så enkelt att ge ut en bok själv, utan att gå via ett förlag.

Förr var det inte bara ett enormt arbete att skriva en hel bok – det var dessutom tidskrävande och slitsamt att försöka få boken utgiven. Författaren var beroende av bokförlag, och chanserna att som debutant bli utgiven är försvinnande liten. Idag är allt så mycket enklare. Internet har gjort research till en barnlek, men framför allt är det superenkelt att egenpublicera en bok.

Att skriva är en hobby som vem som helst kan börja med. Det enda du behöver är en penna och ett papper – eller kanske mer lämpligt, en dator. Och en sådan har du. En dos fantasi skadar så klart inte, och har du det är det bara att sätta igång och skapa din egna historia.

Intresset för att skriva har alltid varit stort bland alla typer av människor. I och med Internet är jag övertygad om att allt fler lockas till hobbyn. Internet och datorer har gjort oss mer kreativa, eftersom det är så enkelt att skapa innehåll och distribuera det så att andra får ta del av vad du skapat.

Det handlar inte bara om att skriva, utan så mycket annat. Musik, tecknande, video och så vidare. Det finns massor av program för att skapa, och mängder av sajter för att visa upp vad du har skapat. Jag har tidigare kallat detta för Det kreativa Internet.

Vi har alla gått från att vara konsumenter till producenter. Oavsett om du skapar seriösa TV-program på YouTube, skriver romaner som du ger ut som e-böcker eller fotograferar och publicerar en webbportfolio – eller om du bara skriver kommentarer på bloggar – så är du inte längre bara mediakonsument, utan även producent.

Tidningen SkrivaAtt skriva ett växande intresse

Skrivandet utmärker sig dock genom att det inte kräver några specialkunskaper om kameror eller musik- och videoredigeringsprogram. Du behöver bara ett program för att skriva text i, och ett sådant finns ju på alla datorer i olika former.

Ett tecken på det växande intresset är tidningen Skriva, vars sjätte utgåva nyligen landade i min postbox. Nu råkar jag vara intervjuad i senaste numret angående sökmotoroptimering av bloggar, men oberoende av detta tänker jag ändå hävda att det är en riktigt bra tidning.

Jag skaffade en prenumeration från och med första numret. Skriva är den första tidningen sedan Svenska Hemdatornytt i början av 90-talet som jag läser varenda ord i. Är du det minsta intresserad av att skriva, kan jag varmt rekommendera tidningen. Du hittar tidningen i butik eller via hemsidan.

Skriva för byrålådan ett minne blott

Man brukar prata om att ”skriva för byrålådan”, vilket innebär att det förr, när vi skrev för hand eller på maskin och innan det fanns Internet, la allt opublicerat i byrålådan. Och nog bestod publicerat material av en försvinnande minoritet av allt som skrevs.

Fortfarande är det säkert mycket som hamnar i byrålådan (eller en mapp på datorn) men idag har Internet och ny teknik gjort det mycket enklare att publicera sig. Allra vanligast är att man använder webben. Det finns gott om sajter till vilka man kan skicka artiklar, poesi, noveller och annat för publicering. Några exempel:

Skriv en bokOch om man inte vill publicera på någon annans sajt är det en lätt sak att starta en blogg och publicera sina texter där. Många hobbyförfattare driver egna sidor där de lägger upp sitt material. Just poesi och noveller är populära att publicera på nätet eftersom det finns så få möjligheter att göra det i skrift.

För dig som är intresserad av att skriva romaner kan jag tipsa om National Novel Writing Month. Här samlas tusentals skribenter från hela världen, för att varje år, under november månad, skriva en roman. Målet är att skriva minst 50000 ord under månaden. Man kan publicera texten löpande på sajten, samt uppdatera om hur många ord man skrivit.

Ge ut en egen bok

Men för att återgå till att publicera en bok – även detta har blivit mycket enklare idag. Dels finns det möjligheten att ge ut e-böcker. Här ligger Sverige långt efter exempelvis USA, där det är lätt att via exempelvis Amazon ge ut e-böcker som faktiskt köps.

Här i Sverige är det inte lika enkelt. Vill du ge ut en e-bok som finns att köpa via bokåterförsäljare behöver du gå via främst elib.se, som huvudsakligen riktar sig mot bokförlag. Att som privatperson ge ut en e-bok går, och du kan använda dig av tjänster som Vulkan eller Publit (som är gratis när det kommer till e-böcker).

E-böcker i all ära – för många är det böcker på papper som gäller. Och visst vore det något speciellt att se sin egna bok i tryck? Här finns det flera vägar att gå. Ovan nämnda Vulkan och Publit låter dig ge ut pappersböcker. Då hanterar de allt från tryck till distribution och försäljning.

Olika sätt att trycka för egenutgivning

Trycka en bokSom regel använder man sig av Print On Demand (POD) för egenpublicering. POD innebär att man använder sig av digitaltryck, och det låter dig trycka upp väldigt små upplagor. I praktiken går det att trycka en enskild bok i samband med köp. Nackdelen är att det kostar rätt mycket. En pocketbok som trycks via POD kan gå på långt över 100 kronor om du går via exempelvis Vulkan.

Alternativet till POD är att använda traditionell offset-tryck, men då kostar det rätt mycket och det är sällan ekonomiskt försvarbart att trycka under tusen exemplar. Produktionskostnaden per bok är däremot mycket lägre. Men som sagt – du behöver sälja rätt mycket för att få ihop investeringskostnaden.

Om du vill ta hand om försäljning och distribution själv, men vill hålla dig till små upplagor, är Scandinavian Books ett populärt företag. Som prisexempel kostar en pocketbok på 200 sidor i upplagan 100 exemplar cirka 31 kronor styck.

Hjälp och forum för egenutgivare

Det finns rätt mycket information att hitta på webben om du söker efter egenutgivning. Men ett ställe jag varmt kan rekommendera är Egenutgivarna. Det är en förening som du kan bli medlem i för 200 kronor om året.

Egenutgivarna på Facebook

En av guldkornen är Egenutgivarnas Facebooksida, där det går att diskutera alla aspekterna av att ge ut en bok. Här hjälper medlemmarna varandra. Det handlar inte bara om rent praktiska detaljer, utan man inspirerar varandra, ger svar på frågor om ämnen du gör research inom och så vidare.

Slutligen, om du funderar över bakgrunden till den här långa bloggposten, så drömmer jag – precis som så många andra – om att skriva en skönlitterär bok. Någon gång. Inte för att jag anser mig vara en skicklig skribent, men ändå. Så ämnet egenutgivning tycker jag är intressant.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

E-BÖCKER FÖR BLOGGARE: Sponsrade länkar

Har du en blogg? Missa inte mina e-böcker för bloggare! Tjäna pengar på din blogg och Skriva för bloggar finns att köpa hos de flesta återförsäljare till låga priser. E-böckerna har fått väldigt mycket beröm från kunder och är populära bland såväl nybörjare som proffs inom bloggande. Köp och ladda ner direkt – till dator, smartphone och surfplatta (iOS, Android, Windows).

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Anitha Östlund Meijer2014-02-07 at 17:40Reply

  Min favvotidning också, och jag har liksom du prenumererat sedan första numret. Jag är också medlem i Egenutgivarna och har stått på bokmässan i Göteborg för att kränga mina böcker. Kul att du skrev om det här. Ha det

  • Tommy k Johansson2014-02-10 at 13:13Reply

   Kul! Jag känner ju till dig som läsare, men jag hade missat att du – förutom att läsa min blogg ;) – även var egenutgivare. Spännande! Hoppas att det går bra för dig och jag önskar dig all lycka till med dina framtida bokprojekt!

 2. Samuel Gustafsson2012-10-05 at 17:39Reply

  Jag köpte denna tidning enbart för att jag ville läsa artikeln med dig. Måste säga att jag blev glatt överraskad och kommer fortsätta köpa tidningen. Finns otroligt mycket att lära sig märkte jag.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.