TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Webbhotell

En hel dag utan TkJ.se – överlevde du?

Skribent:
Publicerad: , 00:01
Respons: 8 kommentarer

TkJ problemTja, om du läser det här så klarade du dig genom en dag utan TkJ.se. Eller så har du för ett par timmar sedan lyckats stilla din abstinens efter att sajten varit så gott som obrukbar mellan cirka 1:00 på natten fram till 17:20. Ur många perspektiv är det här ingen stor sak – ett par timmar är väl inget? Men så fungerar inte Internet. Här räknas varje sekund.

Under dagen har jag fått rätt mycket mejl, tweets och kommentarer på Facebook från läsare som undrar vad som hänt. Jag har fått ungefär lika många förslag på till vilket webbhotell jag borde byta. Och därför vill jag räta ut några frågetecken. TkJ.se körs idag på City Networks tjänst City Cloud, och jag vill understryka att jag är mycket nöjd med deras tjänst. Dagens downtime var frustrerande men visade samtidigt att jag valt rätt tjänst.

City Cloud är en molntjänst där du skapar din egna virtuella server efter eget behov. Du kan enkelt uppgradera (eller nergradera) din server efter behov. Säg att du skulle få en kraftig tillströmning av trafik efter att ha fått viral spridning i sociala nätverk eller hamnat på förstasidan på en populär länksajt – då är det bara att med några musklick lägga till internminne och processorer, för att sedan växla ner när det lugnat ner sig.

Dagen började inte speciellt bra. Jag skulle lämna äldsta sonen på dagis vid klockan 8:30 och därefter åka direkt till jobbet. Men alarmet i mobilen räckte tydligen inte för att väcka mig. Inte heller vaknade barnen vid sin vanliga tidiga morgon. Så när vi vaknade och jag tittade på klockan var den… 8:30. Godmorgon.

De flesta kan nog hantera det här fint. Men jag är den första att erkänna att jag har ett förskräckligt morgonhumör. Jag behöver ha en minutiös strukturerad morgonrutin, annars går allt åt h-e. Och naturligtvis har äldsta sonen tendenser att ta efter det här. Så när morgonen inte innefattade hans vanliga 20 minuters barnprogram, och 10 minuter spelande på iPhone, blev han lika vansinnig som mig.

Servern kan inte hittas

När jag äntligen kom till jobbet vid 9:30, fått i mig lite koffein och sänkt pulsen till normalläge, öppnade jag WordPress administrationssida för bloggen och möttes av ett ”Servern kan inte hittas”. Eh? I mejlen hittade jag ett meddelande från en övervakningstjänst att min domän inte kunnat nås sedan runt 1:00 på natten.

CityCloudEtt Skype-meddelande till min kontakt på City Network och ett telefonsamtal senare hade vi hittat felet. Min server hade fått ett nytt IP-nummer på grund av ett tekniskt fel. Det här hade inte spelat någon roll om det inte vore för att jag har domänerna på ett annat webbhotell (Loopia) och pekar dem via deras utmärkta DNS-tjänst. Jag uppdaterade således DNS-inställningarna och bad Loopia sänka TTL:en till minimum. TTL är den tid det tar innan förändringar slår igenom. Loopia svarade på mitt mejl och fixade det på några minuter.

Efter några minuter verkade allt fungera. Jag kom åt administrationssidan och förstasidan på bloggen. Allt verkade funka. Men sedan klickade jag på en av rubrikerna och möttes av en 404-sida. Permalänkarna fungerade inte. Det gjorde inga andra virtuella länkar heller, det vill säga annonslänkar och sådant. Alltså alla länkar som inte var till faktiska dokument.

Så jag tog åter kontakt med min kontakt på City Network via ett Skype-meddelande. Efter tio minuter fick jag svar och en ursäkt för förseningen, med förklaringen att han varit hos tandläkaren. Tekniker kopplades in på problemet, och jag började luska lite på egen hand.

Felsökningen börjar…

Jag (och även teknikerna) drog slutsatsen att problemet måste ha något med .htaccess-filen att göra. Det är den som hanterar permalänkar och sådant. Jag passade på att lämna en förfrågan i ett forum på Facebook.

CarlbomDärifrån ryckte Daniel Carlbom ut och erbjöd sin hjälp via Skype. Helt utan något annat skäl än att vara hygglig la han ner en lång stund på att undersöka filer, ge förslag på ny kod och komma med idéer. Som en liten gentjänst vill jag tipsa om hans utmärkta (och det säger jag helt oberoende av hans hjälp idag) sajt om digitalfoto; Carlbom Foto. Besök den!

Hur som helst snurrade klockan på alldeles för snabbt. City Network hade minst fyra personer inblandade i mitt problem, och de vred och vände på varenda liten fil på servern, i jakt på felet. Jag gjorde vad jag kunde för att hjälpa till, men mina kunskaper om servrar är rätt dåliga så jag gjorde det bästa jag kunde göra – låta dem arbeta utan att bli avbrutna.

En del hade säkert reagerat genom att skälla på dem, men eftersom jag även suttit på andra sidan så vet jag att sådant inte är speciellt konstruktivt. Det hjälper ingenting och dessutom är det så många faktorer som spelar in när det kommer till sådana här problem att det är omöjligt att vara säker på vems felet är.

Vid klockan 17:20 meddelade en av teknikerna att han hittat felet. I en gammal konfig-fil för webbservern fanns en temporär testdomän som pekade till det gamla IP-numret. Eftersom det är min virtuella server så är det i slutändan jag som har ansvar för vad som finns på den. Det fungerar inte som en vanlig webbhotellstjänst där webbhotellet har ansvar för att programmen och operativsystemen är uppdaterade och korrekt konfigurerade. Å andra sidan hade problemet aldrig uppstått om IP-numret inte ändrats, och att det skedde var ett rent tekniskt missöde som ingen bar ansvar för.

Jag har valt rätt webbtjänst – har du?

Att jag förlorade en hel arbetsdag, med allt vad det innebär, är så klart surt. Konstigt vore annars. Men efter den här dagen är jag ändå mer än nöjd med City Network. Det var tre-fyra tekniker som arbetade i stort sett hela dagen med att försöka lösa problemet, och företagets VD höll mig kontinuerligt underrättad om statusen.

Så, för att svara på frågan jag fått under dagen; nej, jag tänker inte byta bort City Network. Jag har sysslat med webb sedan mitten av 90-talet och om det är något jag lärt mig om webbservrar, så är det att alla servrar förr eller senare strular. Det finns ingen lösning som fungerar med 100 procent säkerhet. Oavsett om du har ett billigt webbhotell, en egen serverpark eller en virtuell server, kommer din sajt att gå ner. Garanterat.

Den stora frågan är därför vad som händer när det sker? Om dina möjligheter är begränsade till att skicka ett mejl till en anonym supportadress och hoppas att någon läser, är det dags att fundera på att byta. Om svaret däremot är att VD:n personligen håller kontakt med dig och sätter fyra tekniker på att hitta och lösa problemet innan de får gå hem för dagen, så har du hittat rätt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

8 kommentarer

 1. Stephan Berglund2013-09-04 at 15:12Reply

  Wow ! Vilken bra service du fick…
  Ska kolla upp din SP och se ifall jag byter :-)
  Tack för en väl informativ artikel.

  Mvh,
  Stephan Berglund
  http://www.weddingdayphoto.se

 2. Patrik2013-01-31 at 20:36Reply

  Hjälper det verkligen att ändra TTL:en när det väl är ”fel” info cachad hos andra dns:er…de cachar väl ttl:en med och frågar inte om innan den gamla ttl:en löpt ut?

 3. Sebastian2013-01-31 at 16:22Reply

  Hej!

  Kan bara hålla med. CityNetwork har verkligen grymma tjänster, men den största anledningen till att valet just föll på dem är faktiskt den utomordentliga supporten som dom har.

 4. Daniel2013-01-31 at 12:06Reply

  Är dock inte lika säker på att alla skulle få lika bra support. Dock inget illa om citynetwork, använder dem själv.

 5. Danne (@dcarlbom)2013-01-30 at 11:49Reply

  Jag är bara glad att allt löste sig till slut, jag vet hur frustrerande det är med en sajt som strular pga tekniken :)

  Och tack för att även du gillar min sajt :)

 6. Tommy k Johansson2013-01-30 at 10:03Reply

  Elias: Ja, till viss del kan man ändra TTL:en själv, men det gick inte att sänka den tillräckligt lågt. Jag ville ner till 300 iaf temporärt och det ville inte DNS-editorn… :)

 7. Johan2013-01-30 at 09:06Reply

  Tack igen för tålamodet Tommy och tack för de värmande orden ovan. Hela laget på City uppskattar det!

  Vi ser fram emot en fortsatt levande och vassaste it-blogg på nätet. ;-)

 8. Elias Bröms2013-01-30 at 06:05Reply

  Du har valt precis samma som jag – CityCloud för servrarna och Loopia för domänerna. Jag kan intyga att CityCloud är bäst! Fel inträffar inte ofta, men när det händer, får man utmärkt information och hjälp, snabbt. De har för övrigt fått pris som bästa molnleverantör.
  Men visst kan man ändra TTL:en själv via Loopias webbgränssnitt?

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.