TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Fildelning

We’re doomed: Fildelningen blir världens undergång!

Skribent:
Publicerad: , 16:04
Respons: 5 kommentarer

1,2 miljoner jobb kan försvinna i Europa på grund av fildelningen! En miljon två hundra tusen! Hela Europas ekonomiska system kommer att kollapsa och vi blir förpassade in i en dystopi av Mad Max-proportioner. Och allt är The Pirate Bays fel!

Det blev inte av att jag skrev något om det här igår, när Metro publicerade nyheten, men jag kan inte låta bli att kommentera det. Jag tycker det är lika roligt varje gång en antipiratorganisation presenterar siffror som ska bevisa hur skadligt piratkopering är.

Visst, piratkopiering är inte bra och det skadar branschen i form av potentiellt uteblivna intäkter. Men det går inte att räkna ut hur mycket pengar det rör sig om, lika lite som det går att ta fram siffror på hur många jobb som försvinner. Det är helt omöjligt.

Förlorade jobb

Arbetslös på grund av piratkoperingAtt det är helt omöjligt hindrar dock inte antipiratorganisationerna. De skjuter gladeligen från höften och hävdar både det ena och det andra, och baserar det på absolut ingenting alls.

Nu är det en organisation vid namn Bascap (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy) som kommit fram till att piratkopieringen i Europa, fram till 2015, kommer att leda till att 1,2 miljoner jobb försvinner.

– Digital piratkopiering sveper över de globala marknaderna för musik, film, tv, litteratur och mjukvara. De kreativa industrierna genomlider förkrossande ekonomiska förluster och ett övergrepp på förmågan att kompensera artister och skapa anställningsmöjligheter, säger Jeffrey Hardy, koordinator på Bascap.

Siffrorna är naturligtvis helt absurda och har ingen som helst verklighetsförankning. Men som jag sa, är det inget nytt under solen. Antipiratorganisationerna kommer med jämna mellanrum med sådana här rapporter.

”Rent nonsens”

Piratkopieringen kostar pengarTidigare har jag bland annat skrivit om att mediabolagen under 2005 förlorade 377 miljarder kronor och 377000 jobb. Och i Sverige har BSA pratat om att IT-branschen förlorar 3 miljarder kronor på grund av piraterna.

I Metro har kritiker fått komma till tals:

– Det är rent nonsens. Hur många jobb krävs för att sälja en cd digitalt? 0,000001 jobb per cd-skiva? säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

– Kulturkonsumtionen har inte minskat, bara bytt mönster. Men när det gäller förfalskning av rent gods, då är det i viss mån sant att jobb försvinner på grund av att varorna tillverkas i Kina istället för i Europa.

Schlyter har naturligtvis helt rätt. Siffrorna är rent nonsens. Jag tror inte att @brokep ska behöva ha Europas kollaps på sitt samvete.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Copyswede gapar över mycket « No size fits all2011-03-29 at 22:16Reply

  […] en kopieringspappersskatt? Nu vet vi: De senaste dagarna har vi via media åter fått läsa om en grovt vinklad undersökning och om minskade inkomster för artister som skall rättfärdiga en ny avgift på […]

 2. Dags att stänga gräddfilen för upphovsrättslobbyn « No size fits all2010-07-21 at 09:28Reply

  […] en kopieringspappersskatt? Nu vet vi: De senaste dagarna har vi via media åter fått läsa om en grovt vinklad undersökning och om minskade inkomster för artister som skall rättfärdiga en ny avgift på hårddiskar, […]

 3. floodis2010-03-19 at 23:05Reply

  Håller med Aemony, största problemet är inte siffrorna i sig, problemet är att politikerna ser en sanning i dem.

 4. kd35a (pp)2010-03-19 at 16:56Reply

  ”Visst, piratkopiering är inte bra och det skadar branschen i form av potentiellt uteblivna intäkter.”

  Visst, skivbolagen förlorar nog stort på piratkopieringen. Men artisterna tjänar på den: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/artister-vinnare-pa-fildelningen-1.1012896

  Sen finns det två anledningar till att folk inte betalar för sin musik:
  1. Vem vill ha en plastbit? Det ska ju ändå in i ens media-PC och iPoden.
  2. Om jag nu köper på nätet, varför ska jag då betala samma pris som för en plastbit? Plastbiten har ju en betydligt högre produktionskostnad eftersom den behöver pressas, distribueras, lagras och försäljas i en butik.

  Nej, för att få fart på ”skiv”-försäljningen krävs det nog e-handel med priser runt 10-20kr per album (detta är helt realistiskt, räkna gärna själva på det), alternativt prenumerationstjänster i stil med Spotify.

 5. Aemony2010-03-19 at 16:28Reply

  Det värsta är att politiker och andra i samhället faktiskt tror på dem. Helt sjukt att de får fortsätta ljuga sig till allt hårdare lagar som berör kopieringsrätten som inkräktar på människors privatliv utan att någon av motståndarna får komma till tals något mycket. Blev faktiskt förvånad över att Metro tog med några vettiga människors kommentarer, annars är det alltid ”piratkopieringen är ond!” som man hör från dem.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.