TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Netbooks

En netbook är inte en notebook – faktiskt!

Skribent:
Publicerad: , 06:48
Uppdaterad: 2009-06-25, 12:59
Respons: 2 kommentarer

Asus Eee PC S121Netbooks, som på svenska kallas för minidatorer (innan några av er nu blir sura och skriver ursinniga kommentarer om min inkompetens och minidatorer på 60-talet, läs mer hos Språkrådet), är inte samma sak som notebooks, som på svenska kallas för bärbara datorer. En undersökning i USA berättar att 60 procent av kunder som köpt en minidator trodde att de köpt en vanliga bärbar PC och var därför missnöjda med prestandan. Man kan anta att samma siffror gäller i Sverige

En minidator har inte bra prestanda. Att hävda något annat är fel. Det behöver inte heller vara speciellt bra prestanda i en minidator, eftersom tanken är att den främst ska användas för att surfa på nätet. Jag kör i och för sig en hel del applikationer på min Asus Eee PC 901 – bland annat Photoshop – utan några större problem, så länge man inte pressar för mycket.

En ultraportabel bärbar PC för 3000 kronor innehåller inte så kraftfull prestanda. Det tycker naturligtvis jag, och de allra flesta som läser den här bloggen, är självklart. Det är dock knappast en självklarhet om man inte är en datornörd… Marknadsföringen av minidatorer hos återförsäljarna lyfter sällan fram faktumet att det handlar om klart begränsade datorer.

The Register har publicerat en riktigt bra (nåja, The Register är som alltid sarkastiska) guide över hur man vet att ens nyinköpta dator är en minidator – eller om det är en vanlig bärbar, eller ultraportabel, som man köpt. I sann The Register-anda ställer man sig även frågan: ”What the fuck is the difference between an ultra-portable and an ultra-thin notebook?”.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

2 kommentarer

 1. Klang IT2009-06-28 at 15:37Reply

  Ja, det jag stör mig mest på med min netbook är dess 8,9-tums skärm. Skärmen är skarp och fin, men lite för liten. Annars duger datorn finfint till surf, mail, chatt mm.

  Om jag hade tjänat lika mycket pengar på min blogg som TkJ gör på sin så hade jag istället köpt en Acer Aspire Timeline med 13,3-tums skärm eller någon annan dator åt det hållet.

  En netbook är en kompromiss för ”fattiglappar” som inte har råd att köpa sig en lätt, tunn bärbar dator men som ändå vill komplettera sin stationära med någon form av bärbar maskin. Dock så lär det bli ändring på det här i framtiden, dels för att netbooks ökar i skärmstorlek och prestanda, dels för att priset stiger på netbooksen. Och allvarligt, undra om inte gränsen mellan netbook och laptop kommer att suddas ut så småningom? Vi konsumenter vill väl inte välja mellan en dyr, ”kraftfull” 13-tummare och en ”billig”, lågpresterande 10-tums netbook? Jag vill kanske ha en 12-tums netbook/laptop (lapbook/nettop) med hyfsad prestanda och hyfsat stor skärm och då lär väl tillverkarna med tiden se till att det finns på marknaden också.

  Jag spekulerar såklart, men annars så tycker jag att det är grymt kul att det börjat dyka upp fler och fler smidiga, enkla datorer. Det ligger i tiden och utvecklingen av tekniken såklart, men det är ändå väldigt kul.

 2. josephzohn2009-06-28 at 09:08Reply

  Min netbook, Elonex …

  http://www.elonex.com/products/webbook_gallery.shtm

  .. fungerar över förväntan, kör också Photoshop och annat på den och hittills kör den på …

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.