TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Sökmotorer

En vecka med Bing istället för Google!

Skribent:
Publicerad: , 13:56
Uppdaterad: 2010-08-28, 00:07
Respons: 12 kommentarer

bing-logo
image-10033
Alla pratar om hur Google har blivit alldeles för stora och att man borde stödja andra sökmotorer för att Google inte ska kontrollera hela marknaden. Men ytterst få gör något åt det, vi fortsätter använda Google.

För att testa det här gick jag för drygt en vecka sedan över till Bing istället för Google. Jag gör i stort sett alla mina sökningar via adressfältet i min webbläsare Google Chrome (ja, jag inser det ironiska) så jag bytte helt min standardsökmotor till Microsoft Bing.

Anledningen till att jag valde Bing är att jag anser den vara den mest intressanta sökmotorn jämte Google. Det finns massor av andra sökmotorer men de är som regel helt värdelösa jämfört med Google.

chrome-sokmotor
image-10034

Bing däremot, är faktiskt riktigt bra.

3 procent använder Bing

Enligt Net Marketshare, en tjänst som sammanställer statistik över Internetanvändare, hade Google i juli 2010 nästan 85 procent av marknaden, medan Yahoo – som är stora i USA – hade 6 procent och Bing drygt 3 procent.

Bing delar tredjeplatsen med Baidu, en kinesisk sökmotor. Det ger lite perspektiv till verkligheten när en sökmotor, som enbart är aktuell i ett enda land, kan ta lika stor marknadsandel som Microsoft gör internationellt…

bing-tkj

Jag ska erkänna att jag inte helt och hållet gick över till Bing. För att göra testet mer intressant provade jag även att göra sökningar i Google för att jämföra resultaten.

Bing hittar andra sajter

Så, hur har det varit? Faktum är att jag är väldigt nöjd med Bing. Den har imponerat stort på mig. Med det menar jag inte att jag fascinerats över hur bra den är, utan att jag istället inte tänkt speciellt mycket på att jag inte använt Google. Andra sökmotorer brukar ge riktigt värdelösa sökträffar, men Bing håller riktigt hög kvalitet.

När jag jämför sökträffarna mellan Bing och Google skiljer de sig, men de är för den sakens skull inte sämre i någon av sökmotorerna. När jag gjort research efter specifika ämnen har jag kunnat hitta många fler intressanta webbsidor genom att söka på både Google och Bing. De har kompletterat varandra väldigt bra.

Jag har hittat många nya sajter via Bing. Eftersom jag oftast söker på termer inom IT pekar Google mig som regel till en handfull standardsajter som rankar bra; Cnet, Ziff Davis, IDG, ComputerWeekly och några få andra. Bing öppnade därför dörren till ett helt annat utbud av källor, som på intet sätt var sämre än träffarna hos Google.

Fördelen med Google

Det finns egentligen bara en finess som Google har och som Bing saknar – rättstavningen. I Google spelar det inte så stor roll hur du stavar exempelvis ett namn eller ett engelskt ord.

google-rattstavning

Har du skrivit fel brukar det dyka upp alternativ med den korrekta stavningen länkad till en ny sökning. Det är perfekt om du som undertecknad dagdrömde lite väl mycket på engelskalektionerna.

Nu efter en vecka har jag tagit beslutet att fortsätta med Bing, men att ha en snabblänk till Google. Om du inte har testat Bing ordentligt rekommenderar jag att du gör som jag. Prova att byta standardsökmotorn i din webbläsare och kör på det i en vecka!

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

12 kommentarer

 1. Should I remove it | Wdata2014-01-06 at 08:53Reply

  […] Du behöver inte söka på misstänkt resurshungriga program genom att knappa in programtiteln i Google eller Bing, för att sedan sålla bland tusentals olika artiklar. De förklarande artiklarna på Should I […]

 2. Walle2010-08-29 at 23:21Reply

  thx lemmih ;) kommer att ha så ett tag framöver :)

 3. Tweets that mention En vecka med Bing istället för Google! -- Topsy.com2010-08-29 at 14:03Reply

  […] This post was mentioned on Twitter by Björn Lilja, Tommy k Johansson, Sara Hernandez, Carl-Henrik Sjölin, Jonas B and others. Jonas B said: Har ni provat Bing istället för Google? Det har jag några ggr. Här ett intressant test: http://bit.ly/92MGwJ […]

 4. Johan2010-08-27 at 23:32Reply

  Det räcker att läsa serverloggarna på min website för att jag skall få en hygglig uppfattning om google vs. bing.

  Trots att jag har registrerat min webplats på ett 30-tal spindlar/sökmotorer/kataloger (google, yahoo, bing, m.m) så besöks mina sidor som mest en ggr i månaden av Bing medan google traskar dagligen igenom mina sidor.

  Förutom att Bing saknar många funktioner som finns i Google så levererar Bing inte. Att byta ut Google mot Bing är som att byta ut DN mot Grönköpings Veckoblad

 5. Lästips – 27 Augusti 2010 - Olofs blogg2010-08-27 at 21:29Reply

  […] En vecka med Bing istället för Google! […]

 6. Olof2010-08-27 at 21:17Reply

  Haha det här var ju allt lite ovanligt! Skulle också gärna testa detta men troligtvis kommer jag inte kunna klara det. Kanske blir ett sådant här test senare men då kanske bara över dagen. :)

 7. Hans2010-08-27 at 20:22Reply

  Intressant läsning! Men tycker fortfarande att Bing är amerikaniserad. MS bör lägga fokus på Europa också. Jag använder faktiskt Bing ibland för att testa och jämföra sökresultat. Ibland för att hitta andra sajter. Men fortfarande är Google bättre. Du har sökt mycket IT-relaterade sajter, många av dem är ju från USA. Prova nästa gång nåt som rör Europa eller Skandinavien.

 8. Kalle B2010-08-27 at 17:03Reply

  Har ni provat ”Copernic agent basic” ännu?
  Jag skulle tro att den kan vara något positivt att undersöka för er.
  Den vägen har jag hittat mycket jag inte skulle fått tag på annars på ett lätt sätt.

 9. henrik johansson2010-08-27 at 15:15Reply

  Yahoo drivs (för en tid tillbaka) av bing, så om du söker på yahoo söker du med bing.

  Dock verkar många funktioner vara mer USA centriska och en sak jag ogillar med BING. tex lanserade dom en app för windows mobile och stort sett allt i den var oanvändbart i sverige (tex resturanger, mackar och sånt där).

 10. Magnus N2010-08-27 at 14:54Reply

  En sak som jag gillar med Bing är deras bildsök. Säg till exempel att du letar efter bilder på bilar för att ha som skrivbordsbakgrund. Väljer man alternativet Skrivbordsunderlägg så visas bara bilder som stämmer in med din aktuella upplösning. Ganska smart, tycker jag.

 11. Alexandra Jau2010-08-27 at 14:50Reply

  Blev inspirerad så nu går jag ”all Bing” en vecka med!

 12. lemmih2010-08-27 at 14:26Reply

  http://www.bing-vs-google.com

  ange som standard: tadaaa!

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.