TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Ergonomi framför datorn, en folkhemskatastrof

Skribent:
Publicerad: , 09:08
Uppdaterad: 2009-09-13, 12:00
Respons: 6 kommentarer

Efter att själv har suttit i en ergonomisk katastrofzon ett tag nu, så börjar det kännas av. Det är sålunda dags att flytta från laptopen i fåtöljen framför TV:n till arbetsrummet, med kontorsstolen och den stationära burken

Samtidigt ser jag den ena idiotiska arbetsplatsen efter den andra när man är hemma hos folk. Och kom inte dragandes med att ”men vi sitter så sällan framför datorn”, när ungarna sitter där fyra timmar varje kväll.

Ergonomi framför datorn

Ergonomi framför datornAllindra har ett par goda råd vad gäller grundläggande ergonomi. Dels ska du ha skärmen så att överkanten av den är i ögonhöjd. Tangentbord och mus ska vara så nära kroppen som möjligt, så att du inte sträcker dig efter dem, utan armarna ska vila. Det är naturligtvis också viktigt att sitta ordentligt.

Så om du sitter på en köksstol och använder de där vidriga så kallade datorborden från IKEA, där tangentbordet ligger på en inskjutbar platta, och musen ovanför uppe på hyllan för skärmen (eftersom den inte får plats bredvid tangentbordet) – byt stol och bränn det där satans missfostret till datorbord.

Skaffa ett vanligt skrivbord istället. IKEAs datorbord (eller ”databord” som de ofta kallar det) är som regel ergonomiska katastrofer. De som kör med den uppsättningen av möblemang har inte rätt att klaga över smärtor i axlar, nacke, huvud, underarmar och rygg.

Övningar och information

Mer mycket bra läsning om ergonomi framför datorn hittar du på den utmärkta webbplatsen Musarm. Sajten har visserligen inte uppdaterats, men det spelar ingen roll eftersom informationen är minst lika väsentlig idag.

Du kan också kolla på Fysiocare för liknande information.

Mer om ergonomi vid datorn:

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Intressant

Kommentarer

6 kommentarer

 1. Anton Ewald2014-01-23 at 17:04Reply

  Jag brukar köpa mina ergonomiska alternatv på en hemsida som heter http://www.kontoret.se/ . Bra utbud med ovanligt låga priser. Även snabba leveranser vilket är oerhört skönt!

 2. Peroeriks blogg | Man tycks inte kunna få allt som man vill2009-10-29 at 17:45Reply

  […] Tommy K Johanssons blogg med rubriken ”Ergonomi framför datorn en folkhemskatastrof”. http://blogg.tkj.se/ergonomi-framfor-dator-en-folkhemskatastrof/ Processing your request, Please […]

 3. Tommy2009-02-11 at 09:56Reply

  Vad gäller musar finns det lite olika alternativ som bassar olika bra baserat på vad du gör. Har du ett ”vanligt” kontorsjobb kan en sk BarMouse med underarmsstöd vara en bra idé (http://macworld.idg.se/polopoly_fs/1.103945!imageManager/d34f8b40.jpg) eller om man som jag inte trivs med dom kan man med fördel välja en vertikal mus istället (http://www.idg.se/polopoly_fs/1.149742!imageManager/2878311338.jpg) Där hela poängen är att du inte ska behöva vrida underarmen och få onaturlig slitning.

 4. K.O. Mersiell2008-07-08 at 14:16Reply

  Sajten om musarm i en kommentar här ovan är kommersiell, dvs går ut på att sälja prylar, med en ”fernissa” av goda råd. Dock kan råden vara bra i sig, trots detta.

  Här finns allmäna råd från myndigheter/experter:

  http://www.av.se/teman/datorarbete/

 5. Mathias2007-12-19 at 08:34Reply

  Skulle bara vilja gratulera till att du förhoppningsvis i tid rättar till din arbetsplats innan saker o ting blir illa. Har själv trott på min odödlighet och suttit illa och länge framför dator både hemma o på jobbet. Det gick ju bra tills i våras då värken slog till med råge i arm, axlar o hand. Men efter otaliga besök hos naprapaten, fixat till arbetsplatsen med bättre möss (ja möss, omväxling är a och o, byt mellan höger o vänster hand), tangentbord, höj o sänkbart bord samt en bra stol så har det börjat rätta till sig.

  Skulle vilja rekommendera ett program (som är open source) som har hjälpt mig en hel del, nämligen Workrave (http://www.workrave.org/). Programmet ligger i bakgrunden och påminner dig om att ta små pauser och stretcha men jämna mellanrum. Suveränt för oss som blir lite väl koncentrerade bakom datorn.

 6. Patrik Jansson2007-10-02 at 11:37Reply

  En annan utmärkt site om musarm är http://www.musarm.se

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.