Ergonomi framför datorn, en folkhemskatastrof | TkJ.se

TkJ.se – Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Annonser

Bank Norwegian Låna pengar snabbt! Privatlån mellan 5.000 och 500.000 kr till vad du vill!

Fello Mobilabonnemang Inga anslutningsavgifter eller öppningsavgifter och bäst av allt inga bindningstider. Välj surfnivå!

Storytel Gillar du ljudböcker så kommer du älska Storytel! Njut av tusentals bra ljudböcker och e-böcker direkt till din telefon, surfplatta eller dator.

Nextory Marknadens största utbud av ljudböcker & e-böcker!

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.

Feedburner

TkJ RSS

Allmänt

Ergonomi framför datorn, en folkhemskatastrof

Skribent:
Publicerad: , 09:08
Uppdaterad: 2009-09-13, 12:00
Respons: 6 kommentarer

Efter att själv har suttit i en ergonomisk katastrofzon ett tag nu, så börjar det kännas av. Det är sålunda dags att flytta från laptopen i fåtöljen framför TV:n till arbetsrummet, med kontorsstolen och den stationära burken

Samtidigt ser jag den ena idiotiska arbetsplatsen efter den andra när man är hemma hos folk. Och kom inte dragandes med att ”men vi sitter så sällan framför datorn”, när ungarna sitter där fyra timmar varje kväll.

Ergonomi framför datorn

Ergonomi framför datornAllindra har ett par goda råd vad gäller grundläggande ergonomi. Dels ska du ha skärmen så att överkanten av den är i ögonhöjd. Tangentbord och mus ska vara så nära kroppen som möjligt, så att du inte sträcker dig efter dem, utan armarna ska vila. Det är naturligtvis också viktigt att sitta ordentligt.

Så om du sitter på en köksstol och använder de där vidriga så kallade datorborden från IKEA, där tangentbordet ligger på en inskjutbar platta, och musen ovanför uppe på hyllan för skärmen (eftersom den inte får plats bredvid tangentbordet) – byt stol och bränn det där satans missfostret till datorbord.

Skaffa ett vanligt skrivbord istället. IKEAs datorbord (eller ”databord” som de ofta kallar det) är som regel ergonomiska katastrofer. De som kör med den uppsättningen av möblemang har inte rätt att klaga över smärtor i axlar, nacke, huvud, underarmar och rygg.

Övningar och information

Mer mycket bra läsning om ergonomi framför datorn hittar du på den utmärkta webbplatsen Musarm. Sajten har visserligen inte uppdaterats, men det spelar ingen roll eftersom informationen är minst lika väsentlig idag.

Du kan också kolla på Fysiocare för liknande information.

Mer om ergonomi vid datorn:

Gilla oss på Facebook, så missar du inget nytt!

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Intressant

 • Anton Ewald

  Jag brukar köpa mina ergonomiska alternatv på en hemsida som heter http://www.kontoret.se/ . Bra utbud med ovanligt låga priser. Även snabba leveranser vilket är oerhört skönt!

 • Pingback: Peroeriks blogg | Man tycks inte kunna få allt som man vill()

 • Tommy

  Vad gäller musar finns det lite olika alternativ som bassar olika bra baserat på vad du gör. Har du ett ”vanligt” kontorsjobb kan en sk BarMouse med underarmsstöd vara en bra idé (http://macworld.idg.se/polopoly_fs/1.103945!imageManager/d34f8b40.jpg) eller om man som jag inte trivs med dom kan man med fördel välja en vertikal mus istället (http://www.idg.se/polopoly_fs/1.149742!imageManager/2878311338.jpg) Där hela poängen är att du inte ska behöva vrida underarmen och få onaturlig slitning.

 • K.O. Mersiell

  Sajten om musarm i en kommentar här ovan är kommersiell, dvs går ut på att sälja prylar, med en ”fernissa” av goda råd. Dock kan råden vara bra i sig, trots detta.

  Här finns allmäna råd från myndigheter/experter:

  http://www.av.se/teman/datorarbete/

 • Mathias

  Skulle bara vilja gratulera till att du förhoppningsvis i tid rättar till din arbetsplats innan saker o ting blir illa. Har själv trott på min odödlighet och suttit illa och länge framför dator både hemma o på jobbet. Det gick ju bra tills i våras då värken slog till med råge i arm, axlar o hand. Men efter otaliga besök hos naprapaten, fixat till arbetsplatsen med bättre möss (ja möss, omväxling är a och o, byt mellan höger o vänster hand), tangentbord, höj o sänkbart bord samt en bra stol så har det börjat rätta till sig.

  Skulle vilja rekommendera ett program (som är open source) som har hjälpt mig en hel del, nämligen Workrave (http://www.workrave.org/). Programmet ligger i bakgrunden och påminner dig om att ta små pauser och stretcha men jämna mellanrum. Suveränt för oss som blir lite väl koncentrerade bakom datorn.

 • Patrik Jansson

  En annan utmärkt site om musarm är http://www.musarm.se

Erbjudande: Köp .se-domän för 9 kr!

Är du sugen på att skaffa några nya domäner, ska du passa på just nu! Webbhotellet Loopia låter dig för tillfället köpa .se-domäner för så lite som 9 kronor styck! Har du en idé till en ny sajt kan du testa utan att riskera några summor...
Läs mer och köp din domän idag!

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande sajter om datorer och Internet. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing

Sponsorer

Följ oss på Facebook

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

FS-Data Mycket kompetent och stabilt webbhotell för professionella användare. Har funnits sedan 1997!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick