TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

EU röstade ja för länkavgift och uppladdningsfilter

Skribent:
Publicerad: , 06:15
Respons: 1 kommentar

EU-omröstning för artikel 11 och 13 (15 och 17)Igår genomfördes omröstningen av de nya direktiven om digital upphovsrätt, och politikerna i EU-parlamentet valde inte speciellt förvånande att rösta igenom förslagen. Artikel 11 respektive 13 (omdöpta till 15 och 17) innebär nya regler som är svåra att tekniskt hantera.

Resultatet har givetvis möts av såväl positiva som negativa reaktioner. Bland svenska medier verkar man anse att hela omröstningen föll på att sossar och sverigedemokrater blev förvirrade över hur en omröstning fungerar. Under de kommande två åren ska direktiven implementeras i medlemsländernas nationella lagar.

Artikel 11 (artikel 15 i senaste uppdateringen) handlar om den så kallade länkavgiften eller länklicensen. Bakgrunden till direktivet är att en del medier inte gillar att till exempel Facebook länkar till deras artiklar, utan att behöva betala för det. Personligen är jag bara tacksam för varje gång någon hittar mina bloggposter på Facebook och klickar sig vidare till min sajt.

Problemet handlar nog främst om när hela artiklar återpubliceras på Facebook. I de flesta fall består dock länkar till artiklar av rubrik, bild, ingress och länk. Och det ser jag knappast några problem med – det är ju gratis trafik till min sajt. Man jag har läst en hel del artiklar om hur olika redaktionella sajter bland annat varit sura för att Google News länkat till dem, och därmed levererat många besökare. Jag har svårt att se varför man är emot det.

Källor: CS, Aftonbladet, DiDigital, Nordic Hardware, SVT 

EU-parlamentet
image-26981

EU har röstat igenom de två direktiven kallade för artikel 11 och 13, som ska försöka rädda upphovsrätten på Internet…

Syftet med artikel 11 är att Facebook och andra sajter och sociala nätverk ska kunna betala till sajter, för att få rätten att länka till dem.

Filter för uppladdning av material

Än mer intressant och oroväckande är artikel 13 (numera artikel 17) med det så kallade uppladdningsfiltret. Tanken bakom det här direktivet är att skydda upphovsrättsinnehavare från att folk ska sprida ditt material utan ditt samtycke. Rent spontant låter det här bra.

Dessvärre är det här ännu en regel som är hopplös att försöka genomföra rent tekniskt. Direktivet innebär att sajter som Facebook och YouTube, har ansvar för att allt material som laddas upp, görs på legalt sätt. Därför behöver sajten bedöma materialet innan det har publicerats.

Det ska rent praktiskt genomföras med hjälp av ett filter som, efter uppladdning, bedömer huruvida hela eller delar av innehållet är skyddat av upphovsrätt, och om sajten har tillstånd att återpublicera det. Om frågetecken uppstår, hindras publiceringen.

Är sajten osäker på innehållet eller inte har licens ska innehållet stoppas innan publicering. Det räcker med musik eller bild i bakgrunden på din video, eller att du har delat eller skärmdumpat något från internet för att stoppa det från publicering. Alla kommersiella sajter och tjänster som existerat i mer än tre år måste ha filtret. Det finns ett undantag för satir, kritik och parodier. [Källa: Emanuel Karlsten]

För att ta YouTube som exempel, laddas det varje minut upp 300 timmar med video. 300 timmar video – varje minut! Hur detta ska hanteras kan man fråga sig. För oavsett hur effektivt ett automatiskt filter ät, behövs det ibland en mänsklig inblick.

Upphovsrätt
image-26982

Upphovsrättsinnehavare ska i framtiden ha ett bättre skydd mot att deras material sprids för vind och våg via exempelvis Facebook.

Ta död på forum och mindre sajter

Sedan flera år tillbaka har YouTube redan ett filter, vars syfte är att stoppa klipp som exempelvis använder sig av upphovsrättsskyddad musik i bakgrunden. Tekniken är inte speciellt effektiv, så om filtret på två år ska bli många gånger bättre, krävs det närmast ett mirakel.

Och det här är YouTube! Hur ska alla små diskussionsforum lösa det här problemet? Inte bara rent tekniskt utan även ekonomiskt.

Emanuel Karlsten

De flesta nischade forum på webben drar inte in några stora pengar. Vad kommer hända med alla öppna diskussionsforum, inklusive stora sådana – 4chan, Reddit, Quora, Gamespot, Flashback och så vidare..?

Den här biten är otroligt tragisk. Här kan man snacka om att politikerna verkligen gått lösa med släggare på yttrandefriheten. Direktiven är, som Emanuel Karlsten skriver, skapade för att stoppa brott, innan det har inträffat. Principen är densamma som hos många andra lagar inom upphovsrätt – Internetanvändare anses vara brottslingar tills man kan bevisa motsatsen.

Läs även vad Måns Jonasson, digital strateg på den oberoende svenska Internetstiftelsen, har att säga.

Dela gärna den här posten på Facebook, Twitter och LinkedIn!

Fler artiklar om upphovsrätt

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

ANONYM PÅ NÄTET: Gör dig ospårbar!

Erbjudande: Säker & anonym online!
Göm ditt IP-nummer! Titta på film och som är spärrade för exempelvis USA! Skydda dig på öppna WiFi på publika platser! Skaffa PrivateVPN, en riktigt bra VPN-tjänst.

Erbjudande för TkJ: 56% rabatt och 5 månader gratis!
Läs mer om erbjudandet!

Kommentarer

En kommentar

  1. Caroline L2019-03-28 at 18:43Reply

    Det här är ju riktigt riktigt illa som jag tolkar det, men hur draggar de oss som jobbar med jämförelsesiter? /Carro

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.