TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Politik

EU: Mer kontroll och avgift när du länkar till en nyhet

Skribent:
Publicerad: , 20:15
Respons: 5 kommentarer

EU vill ha länkskattEU har idag röstat igenom ett förslag om skärpt upphovsrätt på Internet. Och som alltid när opålästa politiker ska bestämma om hur Internet ska fungera, går de efter vad lobbyisterna säger, och öppnar nya möjligheter till att förstöra Internet.

Det nya förslaget betyder bland annat att plattformar med uppladdat material – exempelvis YouTube – kommer att få viss skyldighet att kontrollera all video som laddas upp, så att den inte innehåller något upphovsrättsskyddat material. Hur fan?

Upphovsrättsorganisationer skickar ut sina lobbyister för att strypa det mesta på Internet, och de flesta politiker sväljer deras strunt helt och hållet. Det är därför de röstar fram förslag och regler som i praktiken är helt omöjliga att genomföra.

Ta till exempel det senaste påhittet om att alla sajter måste informera sina besökare om all eventuell data som lagras. Personligen börjar jag bli rätt trött på att hela tiden klicka bort informationsrutor varje gång jag besöker en webbsida.

Godkänn cookies
image-26196

Varje gång man går in på en sajt nu, måste man godkänna att de får spara cookies och annat.

Att kontrollera så att alla videos, som laddas upp på YouTube, inte innehåller något videons uppladdare inte har rättigheter till – det är i praktiken helt omöjligt. Varje minut laddas det upp 300 timmar video på YouTube. 300 timmar. Varje. Minut.

Filter, hårda filter

Det går så klart inte att kontrollera manuellt. Därför får filter införas, och som Daniel Westman – expert på it-relaterad juridik – säger till IDG, kommer sådana filter hellre ta bort mycket:

– Det är alltså här filtren kommer in. Och nästa fråga blir då om det inte ger incitament för att hellre ta bort lite för mycket än lite för lite så att det stoppar även sådant som är tillåtet – som parodier exempelvis. [Källa: IDG]

facepalm

EU kommer med ännu fler regler i sin outröttliga kamp för att förstöra Internet.

Westman konstaterar också att när EU väl ha fått in filter, lär de kräva att de utökas allt eftersom krav kommer. Politisk och religiös fundamentalism. Hatsajter. Fake news. Börjar man strypa någonstans kommer yttrandefriheten att påverkas förr eller senare.

Även FN:s särskilda rapportör för yttrandefrihet, David Kaye, har i ett brev till EU-kommissionen i dagarna uttryckt oro för just yttrandefriheten, rapporterar The Register. I brevet skriver han att han är djupt bekymrad över att direktivet kan leda till aktivt övervakande och förhandscensur av användargenererat innehåll. [Källa: IDG]

Memes, parodier och annat kul stoppas

Alla politiker gillar dock inte förslaget (eller om vi ska vara ärliga, förstår de flesta inte alls vad det handlar om). I ett pressmeddelande skriver EU-parlamentariker Max Andersson att han var den enda svenske ledamoten i det rättsliga utskottet, och att han röstade nej.

Max Andersson kommenterar problemen med förslaget:

– Uppladdningsfilter riskerar att slå undan benen på internet som vi känner det idag. Det finns en risk att många sidor på nätet där människor kan ladda upp foto, video och text inte kommer att ha kommer att ha råd med dessa filter.

– Helt lagliga uppladdningar kommer att stoppas eftersom en algoritm inte kan känna igen lagliga undantag från upphovsrätten, t ex parodier och citat. Internetsidor kommer troligen hellre blockera material än att riskera att bli stämda, och inte släppa igenom saker i tveksamma fall.

Källa: Pressmeddelande

Ett organisation som är positiv till det här, är Stim – som samlar ihop och betalar ut pengar till artister när deras musik spelas på radion, som reklamjingel, eller som bakgrundsmusik hos den lokala frisören.

– Vi ser absolut inte det här som en begränsning, vi ser det i stället som något som stärker den kraft och de som ligger bakom och skapar det kreativa innehållet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg. [Källa: Aftonbladet]

Vad gäller parodier och dylikt, som tveklöst kommer att fastna i filtren, har Karsten Dyhrberg ingen lösning men är villig att diskutera det med de stora plattformarna (Google, YouTube, Facebook).

EU stryper bort memes
image-26197

Betala för att få länka

EU-förslaget handlade inte bara om uppladdningar. De fick även med en punkt, som går under namnet artikel 11, där man gör det möjligt för exempelvis nyhetssajter att kräva pengar av andra sajter när de länkar till nyheterna.

Bakgrunden till det här är gissningvis att ett par nyhetssajter var förbannade på Google för att de klippte in deras nyheter på sin sajt, även om de inte hade hela nyheten och länkade till originalet.

Det här känns helt omvänt. Att någon länkar till dina nyheter är bra. Det ger dig trafik och kraft i sökmotorer. Att det här nu ska bli ett upphovsrättsligt problem, där en tweet med länk till nyhet kan leda till rättstvist, är helt bisarrt.

– Det kommer förstöra internet så som vi ser det i dag, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) om förslaget. [Källa: Aftonbladet]

Läs också om kritiken hos DI Digital.

Jag kopplade upp mig på Internet första gången runt 1994, och sedan dess har jag varit fast. På den tiden fanns det inga regler över huvud taget. Det var kaos. Folk lade upp rippade låtar i MP3-format på sina hemsidor utan en tanke på upphovsrätt.

Då var det vilda västern. Allra bäst fungerar det när det finns vissa regler – det räcker med att våra vanliga lagar även gäller online. Som de ska. Men som det ser ut idag, när politiker – ivrigt påhejade av lobbyister – röstar fram en massa lagar för att kontrollera Internet, då hade jag hellre valt kaoset och anarkin. Det var i alla fall roligt.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

Kommentarer

5 kommentarer

 1. Björn Fredrik Johansson2018-06-21 at 18:05Reply

  Kan väl inte stämma om brott om man länkar? Det handlar väl bara om kopierar en artikel och publicerar på Internet?

 2. Björn Flintberg2018-06-20 at 21:28Reply

  Nåja, låt inte nån lura i dig att det här var omedvetet, det var en högst medveten strategi driven av upphovsrättsorganisationerna och av tyska mediahus för att säkerställa intäkter från Google och Facebook.

  Och det är inte bara videos. Det är _allt_ upphovsrättsskyddat material. Bilden du har här på Star Trek kommer t.ex. inte längre kunna laddas upp efter årsskiftet eller när nu allt är sagt och gjort. Lagen stipulerar att alla som tillåter uppladdning av material som KAN innehålla NÅGOT upphovsrättsskyddat material ska sätta in ett filter som går mot en rad bottar vilka kollar av om det finns några som helst claims på bilderna, filmerna och texterna.

  Om det är så, kommer det inte gå att ladda upp. Och de filtren kommer såklart bli väldigt tuffa för ingen vill riskera bli stämd.

  Det är så trasigt att det inte finns. Men som sagt, Sverige var positiva i ministerrådet, det här är inte ”de där i EU”. Sverige är med på det och ett antal parlamentariker kommer rösta för det här förslaget.

 3. Bengt Samuelsson2018-06-20 at 21:08Reply

  Korkat är ordet, t o m Phu skulle begripa med sin lilla järna

 4. Bengt Samuelsson2018-06-20 at 21:06Reply

  Inte för att det hjälper, men förbannad blir jag ändå. Det är ju så korkat att det inte är sant

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.