TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Smartphones

EU vill ha universal laddare till mobiltelefoner

Skribent:
Publicerad: , 18:30
Uppdaterad: 2013-09-27, 04:49
Respons: 3 kommentarer

EU: universell laddare för mobiltelefonerDe flesta mobiltelefoner laddas respektive ansluts till datorer via en USB-kabel med Micro USB-kontakt, men det finns fortfarande tillverkare som envisas med att ha speciella kontakter – Apple är nog mest kända för det här. EU vill sätta stopp för det här och ha regler om att tillverkarna ska använda en och samma typ av kontakt för laddare.

Det är EU-parlamentets kommitté för Interna Marknaden som har tagit fram förslag till regeländringar, där man lyfter fram behovet av att mobiltillverkare ska använda sig av samma typ av laddare. Enligt kommittén för Interna Marknaden är utbudet av laddare ett kaos för konsumenter, och dessutom resulterar det i onödigt mycket elektronikskräp.

Enligt det förslag som EU-parlamentets kommitté för Interna Marknaden vill man att de nya reglerna för radioutrustning ska innehålla krav på mobiltillverkare att göra sina enheter kompatibla med en universell batteriladdare.

Vilken lösning man vill använda sig av framgår inte av det pressmeddelande som publicerades på EU-parlamentet. Gissningsvis blir det Micro USB, eftersom det är något av en defacto-standard. Marknaden ser annorlunda ut idag – EU skulle ha kommit med ett sådan här krav för tio-femton år sedan, då var behovet betydligt större eftersom alla mobiler hade olika laddare.

Apple och USB Micro ett problem

USB MicroFrågan är om ett sådant här krav verkligen gjort det smidigare för konsumenten. Den enda tillverkaren som sticker ut ur mängden är idag Apple, som har sin egen Lightning-kontakt. Om EU fått igenom en regeländring, hade det inneburit att alla Apple-tillbehör – dockningsstationer, anslutningar i bilar, högtalare och så vidare, nästan uteslutande tillverkade av tredjepartsföretag – blivit oanvändbara.

Det hade kortsiktigt orsakat ett ramaskri, vilket i slutändan tveklöst landat på en kompromiss där Apple fått ta fram en adapter för EU-marknaden, som omvandlar Lightning till USB Micro… Och då har vi visserligen samma laddare för våra mobiler, men istället för en Apple-kabel har vi en liten Apple-adapter. På längre sikt vore det däremot tacksamt att byta.

Gäller det surfplattor?

EU-rapporten har rätt i att en massa olika standarder för laddare orsakar kaos och massor av onödig elektronikskrot. Fast frågan är om det här verkligen är ett så stort problem idag? Om man breddar produktutbudet till att också innefatta surfplattor är situationen helt annorlunda.

Det pressmeddelande som finns att läsa (länk nedan) är luddigt om huruvida reglerna även ska innefatta surfplattor. Hade så varit fallet, finns det onekligen ett stort behov. På den här fronten finns det, precis som med mobiler förr i tiden, lika många laddare som enheter.

För surfplattor går det dock inte att ersätta allt med USB-laddare, eftersom de inte genererar tillräckligt med kraft för att ladda batteriet i en platta. Hade EU lyckats få fram ett samarbete där alla tillverkare av surfplattor – och gärna även bärbara datorer – för att ta fram en universell laddare, hade det varit väldigt välkommet.

Eller tänker jag fel nu?

Källa: EU-parlamentet

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

BATTERI: Sponsrade länkar

Powerbank som klarar bilbatteri!
Vooni Jumpstarter Powerbank räddar din dag oavsett vilket batteri som tagit slut! Jumpstarter klarar nämligen att både ladda smartphones, surfplattor och datorer – och starta bilen när bilbatteriet är tomt. Det här är en väldigt bra pryl att ha i bilens handskfack… 10 adaptrar för olika strömuttag medföljer.
Läs mer om Vooni Jumpstarter!

Kommentarer

3 kommentarer

 1. Björn Engström2013-09-30 at 12:20Reply

  Du tänker nästan fel :-)
  Skämt åsido, klart det går att ladda en surfplatta med en USB-laddare men det tar (orimligt?) lång tid.
  Det har funnits mer än ett tillfälle då jag önskat att det gick att långsamt ladda en platta med mobilladdaren.
  Jag tycker att man skulle kunna kräva att de ska ha en microusb-uttag för laddning och en annan standard för de som vill ha snabbare laddning.

 2. Stefan Nilsson2013-09-27 at 00:47Reply

  ”Om EU fått igenom en regeländring, hade det inneburit att alla Apple-tillbehör – dockningsstationer, anslutningar i bilar, högtalare och så vidare, nästan uteslutande tillverkade av tredjepartsföretag – blivit oanvändbara. Det hade orsakat ett ramaskri.”

  Tvivlar på att det hade blivit något större problem. Apple-användare har redan varit med om det en gång då Apple bestämde sig för att byta kontakten mellan iPhone 4 och 5 vilket resulterade i att alla tillbehör blev oanvändbara. Det löstes med adapter och eftersom elektronik har kort livslängd så vore problemet löst efter ett par år.

  Att gå över till en standardlösning orsakar naturligtvis en omställningsperiod men på sikt vore det önskvärt.

  • Tommy k Johansson2013-09-27 at 04:55Reply

   Ja, det har du rätt i och när jag skrev ”ramaskri” menade jag just kortsiktigt. Har ändrat formuleringen lite så att detta framgår inte bara i min skalle utan även i texten… ;)

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.