TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Gratis nyhetsbrev

Missa inte TkJ.se nyhetsbrev som utkommer en gång i veckan. Prenumerationen är gratis!


Topplista appar

Radannonser

PrivateVPN
REA: Surfa SÄKERT med PrivateVPN!
En av världens STÖRSTA och SNABBASTE VPN-tjänster! Skydda dig mot avlyssning och spårning. Säkra dina lösenord på publika WiFi. NU HÖG TkJ-RABATT!
Testa - pengarna tillbaka om inte nöjd >>

PureVPN Världens snabbaste VPN! Passar för dig som laddar ner mycket. Skydda dig på öppna WiFi, använd BitTorrent anonymt, titta på amerikanska Netflix, kryptera all din trafik och göm ditt IP-nummer! Testa idag - pengarna tillbaka inom 31 dagar!

NordVPN Populär VPN som håller hög hastighet! Superenkel att använda, för både Mac och PC och smartphones.
Börja surfa säkert! >>

CyberGhost VPN Över 3000 servrar världen över, upp till 7 enheter och funkar på alla plattformar! Testa idag!

VILFO - Router med VPN! Med routern Vilfo går all din trafik via VPN - supersmidigt, skydda dig automatiskt på alla datorer, surfplattor och smartphones! Undvik geoblockering på alla enheter - Netflix USA via Google Chromecast!
Läs mer om Vilfo...

KÖP NYA BATTERIER! Alla former av batterier, BILLIGT! Vanliga, till datorer och mobiler, verktyg och andra prylar.

Vill du annonsera här?
Läs mer här!

Annons

Feedburner

TkJ RSS

Bloggar

Affiliatenätverket EuroAds och kampanjen Merajobb.se

Skribent:
Publicerad: , 16:34
Uppdaterad: 2009-10-12, 00:22
Respons: 22 kommentarer

Uppdatering 081004: EuroAds löser det hela och ger intervju

Uppdatering 090116: Den ekonomiska ersättning som EuroAds utlovade 081004 har förresten inte dykt upp. Tur att jag inte höll andan. Väntan fortsätter… :-)

Uppdatering 091012: Glömde bort att fira 1-årsjubiléum! Det har nu varit ett år sedan EuroAds utlovade en kompensation, som jag inte sett röken av. För skojs skull fortsätter vi att vänta. Hör av mig nästa år! ;-)

Min blogg är annonsfinanseriad och inkomsterna betalar delar av min lön eftersom jag numer jobbar deltid med bloggen. För att få inkomster använder jag en rad olika annons– och affiliatenätverk. Ett av dessa har, fram till nu, varit EuroAds.

EuroAds är ett relativt nytt affiliatenätverk på marknaden. Jag har inte använt dem speciellt aktivt eftersom de inte haft några intressanta program. Den 23 september kom det dock ett erbjudande om en kampanj gällande sajten Merajobb.se. Så här såg brevet ut:

EuroAds 1

3,4 öre per annonsvisning är en CPM på 34 kronor. Jag ska inte säga vad jag har för CPM på de övriga annonsnätverken, men 34 kronor lät rimligt i mina öron. Det är inte speciellt bra betalt fast det duger i väntan på bättre.

Igår kväll tittade jag till statistiken, och det stod att jag visat lite drygt 100000 annonser och tjänat cirka 2100 kronor. Exakt hur EuroAds annonssystem räknar när de får 100 x 34 att bli 2100 kronor vågar jag inte spekulera i. Deras statistiksystem verkar vara väldigt godtyckligt. (Jag är glad att jag i alla fall inte är annonsör och betalat några större belopp till dem.) Men jag tänkte inte mer på det.

På morgonen brukar jag gå igenom nätverken för att kolla statistiken. När jag imorse kom till EuroAds såg jag att mina 2100 kronor var nere på ca 220 kronor. Jag kollade då deras kampanjsida och såg att de ändrat CPM för Merajobb.se från 34 kronor till 3:40. Någon information om denna ändringar har inte skickats ut, och det fanns inte heller att läsa något om det på deras sajt (om de inte lagt upp det den sista timmen).

EuroAds 2

Ovan är en skärmdump från statistiken. Jag har visat deras annons 108935 gånger. Enligt det avtal jag gick med på, skulle kolumnen SEK innehålla värdet 3703:79 kronor. Nu står det 225:17 kronor. Inte ens om man använder den 90 procent lägre summan, som gäller i det plötsligt ändrade avtalet, kan jag få fram 225:17 kronor. Jag vet inte hur deras system räknar, men det står inte rätt till.

Jag kontaktade så klart EuroAds ansvarige Lars Zander för ett svar på varför jag bara har kvar 10% av mina pengar:

Det var oturligt att ett komma tecken (sic!) hamnade fel och vi är självklart ledsna för detta misstag. Vi kommer vara mer tydliga för kommande kampanjer där vi kommer skriva i form av CPM (Cost per mille- kostnad för tusen visningar). Den här kampanjen betalar 3,4 kr för tusen visningar. […] Hoppas du inte är för upprörd och att du fortsätter jobba tillsammans med oss.

Efter att jag har svarat att jag visst är upprörd över pengarna, men att det i slutändan inte handlar om pengarna utan huruvida det verkligen är rätt av dem att låta mig – och alla andra som kört Merajobbs kampanj – betala för deras EuroAds misstag, fick jag en upprepning:

Som jag tidigare sagt är det inte mycket jag kan göra i dagsläget, ett fel i vårat system uppstod och vi var tvungna att korrigera det. Ledsen att du drabbades och förhoppningsvis kan du ha överseende med det.

Mycket mer verkar man inte kunna orda om saken. Avalet man som partner godkänner vid registrering gör klart att EuroAds kan kreditera eller debitera sina partners om någon felaktighet skulle ske i systemet, så jag får ha överseende med att 1880 spänn försvann.

3.4 All figures in the advertising system are indicative. If errors appear or arise in the advertising system, Euroads Denmark ApS ensures that the error is rectified and any error in the fee will be debited or credited to the Partner.

Det kan tyckas vara enormt konstigt att det tar en vecka för EuroAds att märka en sådan här felaktighet. Och det jag retar mig mest på – förutom att deras tekniska lösning verkar jonglera vilt med siffrorna – är att företaget inte ger någon som helst information eller ursäkt förrän jag själv kontaktar dem.

Jag tänker gå ur EuroAds affiliatenätverk så fort det bara går. Det finns en del länkar att plocka ner från min blogg, och det ska jag fixa under morgondagen. 1880 kronor är inga jättesummor (efter skatter), så det spelar ingen större roll. Varför jag väljer att gå ur är att hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte lita på varken EuroAds eller deras tekniska lösning. Det verkar uppenbart att statistiken är fel – både för mig och för deras annonsörer.

Tummen ner!

Uppdatering 081001 12:29: Nu kom ett massutskick från EuroAds som berättar att Merajobb.se-kampanjens prissättning har ändrats. ”Mänskligt fel” heter det.

Uppdatering 081004: EuroAds löser det hela och ger intervju.

Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar
Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

Kommentarer

22 kommentarer

 1. Sammanfattning för höstmånad #1 | Björn Sennbrink2009-06-20 at 01:10Reply

  […] att se om sitt hus är Tommy k Johansson och Mats Karlsson. TkJ som bloggar om datorer och internet hängde ut EuroAds på sin blogg när det visade sig att ersättningsnivåerna inte var vad de borde ha […]

 2. sammanfattning-oktober-2008 | Sennbrink Konsult2008-11-01 at 16:14Reply

  […] att se om sitt hus är Tommy k Johansson och Mats Karlsson. TkJ som bloggar om datorer och internet hängde ut EuroAds på sin blogg när det visade sig att ersättningsnivåerna inte var vad de borde ha varit. TkJ […]

 3. Rolle2008-10-10 at 12:02Reply

  vilken j-a sopa du är. trodde du på allvar att ett aff-nätverk som euroads skulle pröjsa dig 34 CPM via en network kampanj? snacka om att vara i ond tro. om inte tycker jag du ska lägga ner ditt bloggande som inkomstkälla för du kommer ALDRIG att kunna tjäna pengar på det om du inte har bättre koll. kom in i matchen och sluta baktala aktörer som försöker göra bra affärer!

 4. Mediaträning : Konsten att lyssna och behovet av social media-träning - Online PR2008-10-09 at 18:04Reply

  […] är en artikel på Wikipedia, Sverige vs svenska bloggosfären i FRA-frågan, UPS vs Dan Nilsson, EuroAds vs TKJ […]

 5. Rosemari2008-10-02 at 18:03Reply

  Men: har du ett annat avtal med Euroads? Jag får bara betalt per klick. Nej vad fult. Då ska jag genast sluta använda dem.

 6. david2008-10-02 at 03:17Reply

  Det finns företag som kör cpm 50-70 kr, så 34 skulle inte alls vara orimligt.

  Jag har för övrigt haft ett liknande problem med affiliateföretaget adfair.se, fast där tog det 5 (5!!!) månader innan de märkte att deras pay per click-räknare inte sorterade ut unika klick som den skulle, så mina då intjänade 14000 kronor som klickats sakta uppåt dag för dag medan jag gjort i ordning och visat ca 40-60 annonskampanjer för adfairs kunder i nästan ett halvår, dessa 14000 kronor vägrade de sen betala och sänkte till 3000 kr… De brydde sig inte om att det var de själva på adfair som gjort ett misstag, att de godkänt allt på min sida löpande under månaderna och att annonserna visats hundratusentals gånger för mina besökare och alla kampanjer tagit mig över hundra timmar att leta upp, lägga upp och ta ned, storleksändra banners med mera.

  Deras svar på mail tar också någon månad att få och i nuläget har de lovat mig ”att ta tag i detta” för någon månad sedan men fortfarande inte svarat. Förfallodatumet på deras faktura var runt mars-april…

 7. TkJ2008-10-01 at 13:50Reply

  Chris: 34 i CPM är inte speciellt mycket jämfört med vad jag får från andra ställen, så jag tyckte inte det lät konstigt. 3:40 är däremot ruskigt dåligt. Det hade jag aldrig gått med på.

 8. chris2008-10-01 at 10:53Reply

  Du som affiliate borde veta att man får aldrig 34 i cpm och borde ha forstått det från början. Varför du inte tog kontakt med de redan från början kan man fråga sig…?

 9. Christian Rudolf2008-10-01 at 09:53Reply

  I skrivandet stund är de på Knuff och det är väl bara fråga om timmar innan de är på Pusha.

  Några tusen människor kommer läsa detta.

 10. Per2008-10-01 at 09:39Reply

  Well, vi reagerade direkt och skrattade åt att det förmodligen var en typo. Givetvis är det inget fel i systemet utan det är bara någon som haft en tankevurpa alternativt skrivit fel. Lustigt att de inte märkt detta snabbare då detta måste vara den mest populära kampanjen ever hos dem. Illa att de inte tar smällen och ännu sämre att de inte meddelar publishers för missen.

  Ett nätverk som TD skulle kanske kunna göra en sån här sak idag då man redan har sitt rykte och sin verksamhet. Ett nytt nätverk som EuroAds kommer att få kämpa hårt för att få tillbaka trust efter detta.

  Dålig miss och klumpigt hanterat av herr Zander.

 11. iranian.se2008-10-01 at 08:18Reply

  De förlorade ännu en kund nu. Det är sorgligt att företag inte inser vikten vid rätt bemötande och rätt information. Skillnaden mellan proffs och amatör är hårsfin…

 12. Johan Hasselberg2008-10-01 at 00:27Reply

  Tack för att du tar upp detta och berättar om hur det går till. Det kallar jag för konsumentupplysning. För närvarande har jag ingen egen blogg, men detta är en tankeställare. För övrigt vill jag tacka för all bra information du lägger ut och naturligtvis länkar jag till dig från min hemsida (länksida) om data och IT.

 13. TkJ2008-09-30 at 22:50Reply

  Hjalmar: Jag har varit med om att liknande har hänt hos andra nätverk, och då har de ersatt direkt, bett om ursäkt, förklarat läget och sedan har vi kört vidare. Det är den logiska vägen att gå. Kortsiktigt är det naturligtvis mer ekonomiskt att ha en absurd klausul i avtalet och sedan skita i ansiktet på sin affiliatepartner. Jag är i och för sig glad att det inte kostade mig mer att få den här erfarenheten. Det hade varit surare om jag haft en större sajt och hunnit med ett par miljoner annonsvisningar.

 14. Hjalmar2008-09-30 at 22:36Reply

  Trist. Det är inte heller helt ovanligt att ”CPM”-baserade annonsnätverk egentligen är CPC eller CPA-baserade. Ofta fungerar det som så att de anger en CPM som ”riktlinje” för vad man bör tjäna, men sedan räknar de egentligen klicken eller avsluten. Det man själv tjänar kan således bli helt annorlunda från de angivna priserna. Vet inte riktigt om man kan skriva det på förvirringskontot hos marknadsförarna på nätverken eller om det bara är rent skumrask.

  Detta låter ju som en typisk miss där de borde ta sitt ansvar och ersätta dig för kostnaderna. 3400 är ju trots allt antagligen mindre än vad de just förlorade i goodwill hos alla potentiella publicister.

 15. Euroads lurar TKJ | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.02008-09-30 at 22:29Reply

  […] feed. Rock on!Idag skriver TKj en bloggpost om sina upplevelser av att använda affiliatenätverket Euroads. Enligt TKJ är det så att Euroads har mitt under pågående kampanj ändrat priset på den […]

 16. Bloggosfären : Vikten av att använda rätt Affiliatepartner - Online PR2008-09-30 at 22:14Reply

  […] Sveriges mest besökta bloggar och i ett inlägg om en uppkommen situation med Affiliatenätverket EuroAds beskriver han hur viktigt det är att läsa det finstilta i de avtal affiliatenätverken ber dig […]

 17. Bengt2008-09-30 at 20:16Reply

  …och där förlorade de säkert ett antal kunder som läser Tommys välbesökta blogg…

  Snacka om dålig koll på läget…

 18. Manou2008-09-30 at 18:30Reply

  Hely rätt Tommy, Ett seriös annonsnätverk ska inte hålla på det här sättet, helt oacceptabelt. Det minsta de kunde ha gjort var att informera dig och andra som använder deras tjänst och inte tvärtom. Nu vet jag iallafall vilket annonsnätverk jag ska undvika när jag väl ska komma igång.

 19. Affiliatenätverket Euroads dribblar med ersättningen | Webmastern.se2008-09-30 at 16:57Reply

  […] en artikel på TKJ, Hur seriöst är egentligen affiliatenätverket EuroAds?, kommer Tommy att plocka ner Euroads annonser från sin […]

 20. prylgalningen2008-09-30 at 16:51Reply

  Bra att sådant här kommer fram. Kommer inte att anmäla mig till deras nätverk pga av det du skriver.

 21. TkJ2008-09-30 at 16:50Reply

  Webmastern: Avtalet var ju intressant. ”Vi får justera din ersättning hur vi vill och skylla på teknikproblem.” Jo, tack.

 22. Webmastern.se2008-09-30 at 16:43Reply

  Alltid bra att sådana här saker kommer fram i ljuset. Generellt känns det som man är väldigt utlämnad som affiliate till affiliatenätverken och deras system och behandling av mig som publicist.

  Själv har jag valt att använda ersättning per klick för den här kampanjen och är därmed inte drabbad. Men det ger ju en tankeställare om jag skall visa andra annonser från Euroads eller inte.

Skriv gärna en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Om TkJ.se

TkJ.se är en av Sveriges ledande teknikbloggar. Den startades 2007 av mig, Tommy k Johansson, som arbetat som IT-skribent sedan 1996. Från och med 2010 är TkJ.se mitt heltidsjobb, finansierat av annonser på sajten.
Utgivare: TkJ Media AB, Smålands skogar.
TkJ på TumblrTkJ på InstagramTkJ på TwitterTkJ på Facebook

Sponsorer

City Cloud - Cloud Computing
”Advanced

Arkivet

Ad: Bra webbhotell

City Network 1000 GB trafik! Förberett för WordPress, lätt att komma igång med egen domän, rekommenderas!

Inleed från 19 kr/mån! Webbhotell med bl a 2 GB lagring, 50 GB trafik, obegränsat antal domäner - samt ordentligt backup-system!

Surftown Storfavorit bland billiga webbhotell

Loopia Stort webbhotell, fritt antal domäner, installera WordPress med ett klick

Ad: Antivirus

Priserna varierar beroende på hur många enheter du vill köra säkerhetspaketen på. För kompletta prisuppgifter och information, läs mer om antivirusprogrammen.

Norton Det mest populära säkerhetspaketet. Komplett, enkelt att använda, resurssnålt - rekommenderas!
Pris: 599 kr.

F-Secure Stabilt och tystlåtet skydd mot allt, håller sig bakgrunden, rekommenderas! Prova gratis 30 dagar!
Pris: 490 kr.

Panda Kraftfullt säkerhetspaket, tar väldigt lite minne i datorn.
Pris: 425 kr.

ESET Smart Security Väldigt resurssnålt och mycket omtyckt säkerhetspaket, också känt som NOD32.
Pris: 742 kr.

Kaspersky Bra val för alla användare, massor av inställningar och utmärkt skydd.
Pris: 669 kr.

McAfee Lättskött och snabba uppdateringar för effektivt skydd.
Pris: 445 kr.

Bullguard Väldigt snabbt och resurssnålt, lätt att använda. Testa gratis 60 dagar!
Pris: 300 kr.